Keto-omenamurupiirakka (pellillinen)

Koska en tälläkään kertaa löytänyt omaan makuun sopivaa omenapiirakan ohjetta, päätin kehittää sen itse. Tykkään hirveästi piirakasta jossa muruja päällä ja aiemmin käytin kauraa. Nyt piti keksiä vaihtoehto sille. Tässä siis ohje koko pellilliseen keto – omenamurupiirakkaa. Puolittamalla saat sopivan annoksen pyöreään ns. peruspiirakkavuokaan. Ja tämä on kyllä niin hyvää, että kelpaa ihan kelle vaan. Jos ette kerro että on sokeriton tai keto, sitä ei kyllä huomaa…  parempaa kuin perinteinen… 

Keto-omenamurupiirakka (pellillinen) 

Pohja:

300g pehmeää huoneenlämpöistä voita

2-3 dl erytritolia (karppisokeri) 

3 kananmunaa

2 prk (300g) Creme Fraichea ( ranskan kerma) 

3 rkl psyllium

3 tl leivinjauhetta 

1-2 tl kanelia

3 dl mantelijauhoa

2 dl lupiinijauhoa (Foodin) (tilalla voi käyttää myös mantelijauhoja, mutta makua ja koostumusta en ole siten mitannut) 

1 dl kookosjauhoa

Täyte:

Noin 10 keskikoista omenaa

Kanelia 

Erytritolia 

Muruseos:

100g voita sulatettuna

0,5-1 dl erytritolia

2 dl mantelijauhoja

1dl mantelilastuja

  • Vatkaa pehmeä voi ja erytritoli vatkaimella hyvin. Lisää kananmunat seokseen yksitellen hyvin sekoittaen. 
  • Yhdistä kuivat aineet toisessa astiassa ja sekoita ne. 
  • Lisää vuorotellen kuiva-aineseosta ja ranskankermaa taikinaan sekoittaen välillä. Tarkista lopuksi että koko seos on kauttaaltaan hyvin sekoittunut. 
  • Voitele korkeareunainen uunipelti pohjalta ja reunoista tai käytä leivinpaperia. 
  • Nostele taikina pellille ja painele se tasaisesti pohjalle ja reunoille jonkin matkaa. 
  • Poista omenista siemenkodat ja siivuta ne. Tähänkin on olemassa työväline joka tekee tuon kaiken yhdellä painallukselle. Jos omenat meinaavat ruveta tummenemaan tätä tehdessä, ripottele päälle hiukan sitruunamehua. (Tai voi teettää tämän homman apukokilla sillä aikaa kun teet taikinaa 🤣) 
  • Lado omenasiivut taikinan päälle pellille, ripottele päälle makusi mukaan kanelia ja erytritolia. Itse käytin reilusti kanelia… 
  • Tee halutessasi muruseos tai voit myös jättää sen pois. 
  • Sulata voi, lisää siihen muut muruseoksen aineet ja sekoita hyvin, joko käsin tai vatkaimella. 
  • Lisää muruseosta sinne tänne omenien päälle. 
  • Ja piirakka uuniin. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia uunin keskitasolla. Kannattaa ensimmäisellä kerralla seurata paistumista, koska uunit ovat eri tehoisia ja mantelijauhot varsinkin voivat palaa herkästi. Jos tulee ongelma ja piirakka ei ole vielä kypsä mutta meinaa tummua liikaa, laita folio päälle. 

Ja tästähän voi osan pakastaa tarvittaessa. Kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria. 

Tarjoile joko sellaisenaan, itse tehdyn vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai ketojäätelön kanssa. 

Tässä vielä vähän tarvikelinkkejä eli leivontatuotteita, kannattaa tehdä hintavertailua …..

https://www.tupalanmaenpuoti.com/tuote/17530683

http://hyvinvoinnin.fi/collections/foodin?q=&hPP=32&idx=shopify_products&p=0&fR%5Btags%5D%5B0%5D=Leivontatuotteet&gclid=Cj0KCQjw1qL6BRCmARIsADV9JtZOufohWkLm8KeDg2SIWmMkxPqUyNFWALLF2fzj0vzJOWc3bXY4TB4aAvjDEALw_wcB&is_v=1

https://www.fitnessfirst.fi/tavoitteeni/ketogeeninen-ruokavalio.html

Omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta

Ravintosisältö koko piirakkaan

(laskettu FatSecredin ohjelmalla)

Suurin hiilihydraattien lähde ovat omenat ( 147g), ja siihen varmaan vaikuttaa myös mitä lajiketta käyttää.

Energia 22673 kJ
Rasvaa 483,39g
Tyydyttyneitä rasvahappoja 281,738g
Kertatyydyttämättömiä rasvahappoja 5,125g
Monityydyttymättömiä rasvahappoja 2,365g
Hiilihydraatit 183,04g
Sokereita 134,65g
Kuitua 78,6g
Proteiinia 82,05g
Suola 0,54g

Ohje helppoon vaniljakastikkeeseen. 

Tästä tulee melko iso annos, eli vajaa litra. 

  • 6dl kuohukermaa
  •  (voi käyttää osan myös maitoa) 
  • 4 munan keltuaista
  • 2 rkl erytritolia tai maun mukaan steviaa 
  • Ripaus aitoa Vaniljajauhetta tai vanilja-aromia
  • 25-50g voita
  • Itse olen vielä laittanut 1 tl perunajauhoa, vaikk on kiellettyjen listalla muuten. 

Laita kaikki aineet kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan pohjia myöden sekoittaen, kunnes alkaa pulpahdella. Älä anna kiehua. Nosta pois levyltä ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä sitten jääkaapissa kylmäksi. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa. Jäähtyessään muuttuu paksummaksi ja keltaisemmaksi. 

Kerro, kommentoi tai kysy lisää aiheesta.