Murumustikkapiirakka
Mustikkapiirakka vaan on niin parasta ja itse tykkään ns. Muropohjaisesta piirakasta eniten, tarjoiltuna vaniljakastikkeella. Ketotyylisiä ohjeita löytyy toki paljon, mutta ei muropohjatyyppisiä. Yhden löysin, mutta sekään ei suoriltaan istunut omaan makuun vaan muokkaukseen meni.
Tein toki jo aiemmin yhden piirakan, mutta se ei koostumukseltaan ollut mielestäni kovin onnistunut. Se ei ollut muropohjatyyppinen. Siitä sitten lähti tämä kehitystyö. Lupiinijauhon voi korvata mantelijauholla tai lisätä hiukan pofiberin määrää. Koostumus voi toki hieman muuttua.
Tässä ohje murupiiraaseen.
Vhh-murumustikkapiiras
Tämä annos sopii tavalliseen pyöreään piirasvuokaan.
Pohja:
150g voita
1dl eritrytolia (karppisokeria)
1tl steviaa
vaniljaa (jauhe tai uute)
2 munaa
1,5dl mantelijauhoa
1dl lupiinijauhoa
1/2dl pofiberiä
2tl leivinjauhetta
3-4 dl mustikoita (pofiberiä)
Muruseos :
50g sulatettua voita
5rkl mantelijauhoa
5rkl mantelilastuja
Steviaa
Vaniljaa
Nypi voi ja kuivat aibwet murumaiseksi seokseksi. Lisää munat ja sekoita.
Painele taikina voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille.
Koska käytin pakastemarjoja tällä kertaa, kokeilin sekoittaa hiukan pofiberiä marjojen joukkoon, ettei tule liikaa lientä ja tuntui toimivan ihan hyvin.
Eli marjat pohjan päälle.
Tee muruseos sekoittamalla kaikki aineet käsin. Muista sulattaa ensin voi. Levitä muruseos marjojen päälle.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla ensin 20 min, laske lämpötila 175 ja paista vielä 10 min. Mantelijauhot palavat helposti eli seuraa paistumista ainakin ensimmäisellä kerralla ettei piiras pala.
Kannattaa antaa piiraan jäähtyä ennen tarjoilua, niin pysyy paremmin kasassa. Tarjoile sellaisenaan tai kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.
Tässä helppo omatekoinen
Vhh Vaniljakastikeohje:
4dl kermaa
4 keltuaista
Vaniljajauhetta
Steviaa tai eritrytolia
2 rkl voita
Sekoita kaikki aineet kattilaan
Keitä hiljalleen koko ajan pohjia myöden sekoittaen kiehumispisteeseen.
Kun alkaa kuplia, nosta pois levyltä.
Anna jäähtyä, sakenee jäähtyessään. Säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa.
Makoisia hetkiä mustikkapiirakan parissa.