Miten kohotan sängynpäätyä? Apua refluksiin

Oma selvitystarinani siitä millä eri tavoin voi sängyn päätyä kohottaa on vienyt aikaa ja energiaa paljon, Tämän takia ajattelin jakaa tämänkin tiedon teille. Tiedättekö muuten mitä kaikkea on mahdollista saada oman sairaanhoitopiiirin apuvälinelainaamosta? Minä en ainakaan tiennyt vielä 10  vuotta sitten edes sitä että tuollaiset palvelut ovat kaikkien käytettävissä. 

Refluksi ja sängyn päädyn kohottaminen

Omalla kohdalla asia alkoi valjeta, kun refluksin takia mietin mitä tehdä sängyn kanssa, kun piti saada päätyä kohotettua. Vanha sänky oli vesisängyn runko ja sen päällä joustinpatjat petareineen. Tuo oli kätevä siitä että siellä oli alla säilytyslaatikot. Siksi en sitä ollut hukannut vuosien varrella, vaikka vesipatja hajosi jo aikoja sitten. Haaveissa toki oli moottorisänky jonka päätyä saisi kohotettua, mutta eläkeläisen kukkaro ei oikein antanut myöden sellaisia ostaa. 

Mekaaninen- tai sähköinen sängynpäädyn kohottaja

Linkkejä:

https://kuvasto.respecta.fi/p/2773-vuoteenpaadyn-kohottaja-mekaaninen-65x50cm/

https://www.campmobility.fi/sankyjen-lisavarusteet/sangynpaadynkohottaja-bedco.html

http://www.apuvalineverkkokauppa.fi/vuoteenpaadyn-kohottaja-rfm

Aloin kysellä voisiko saada jostain tukea moottorisängyn hankintaan. Tuli siinä aikalailla seinä vastaan, mutta asian selvittämisen yhteydessä sain samalla selville että apuvälinelainaamosta on mahdollista saada sähköinen päädyn kohottaja. Noita kohottajia on myös mekaanisesti toimivia. Näissä molemmissa tuo kohottajalevy moottoreineen tulee petauspatjan ja varsinaisen patjat väliin. Paksua joustinpatjaa se ei jaksa nostaa. Asia eteni aika nopeasti, kun sain selville että täytyy pyytää terkkarin omalääkäriltä lähete apuvälinelainaamoon että sieltä tuollaisen kohottajan saa. Hetken päästä minulla siis oli tuollainen kohottaja ja se siis toimi lähestulkoon kuin moottorisänky. 

Apuvälinelainaamo

Sain tuon kohottajan siis oman alueen apuvälinelainaamosta “pitkäaikaislainaan” lääkärin lähetteellä. Tämä on siis mahdollista kenelle vain, jos on sairaus jonka perusteella tuollaista kohottajaa tarvitset. Se on sitten asia taas erikseen sopiiko se juuri sinun sänkyysi ja patjallesi. Sitten jos et halua sitä lainata tai kuntasi lainaamossa ei sellaista ole, on vielä yksi edullisempi vaihtoehto: kolmiotyyny, jollaisen saa alle sadalla eurolla. Toki siihen joutuu ostamaan lisäksi pari tyynynliinaa, jos et ole kätevä käsistäsi ja ompele niitä itse. 

Linkkejä

https://vaahtomuovi.net/tuote/638/kiilatyyny—refluksi-leveys-80/15cm-%28rc27v%29

https://www.eurosuni.fi/tuotteet/unisun-refluksityyny/

https://vormu.fi/verkkokauppa/product/18

https://www.etola.net/Tuote/sisustus/vaahtomuovit/muut-vaahtomuovituotteet/kiilatyyny_alk_/

Apuvälinelainaamosta saa myös välineitä lyhytaikaiseen lainaan ilman lähetettä. Tälläisiä ovat esimerkiksi kyynärsauvat, pyörätuoli, suihkutuoli. Näistä on itsellä kokemusta. Pyörätuolit ovat kokoontaitettavia ja sellaisen voi tarvittaessa hakea vaikka viikonlopuksi. Vaivaisenluuleikkauksista toipuessani ehdoton apuväline oli tuo suihkutuoli, jonka onneksi tajusin hakea jo ennen leikkausta yhtaikaa kyynärsauvojen kanssa. Mutta harvoinpa näitä kukaan tulee tyrkyttämään, saati edes kertoo mitä kaikkia apuvälineitä oman sairaanhoitopiirin lainaamossa on tarjolla,. Eli itse täytyy olla näissä asioissa hyvin aktiivinen ja kysyä ja pyytää tarvittaessa se lääkärin lähete. 

Ainoa huono puoli sekä näissä patjan alle tulevissa kohottajissa että myös osassa moottorisänkyjä, on se, että jos on pitkä tai pitkäselkäinen ihminen, voi tuo päädyn kohotus osua liian ylös. Kun tarkoituksenmukaista olisi että kohotus tulisi suunnilleen vyötäröstä alkaen. Minulla ei ainakaan tuon kohottajan nostama matka osunut oikeaan, vaan se nosti liian lyhyeltä matkalta, mistä johtuen sain vain selkäni kipeäksi jos nostin sillä päätyä vähänkään enemmän. 

Moottorisängyt ja -pohjat ja muut viritykset

Linkkejä/säätösälepohjia:

https://www.masku.com/tuotteet/patjat-ja-sangyt/388719-noel-saatopohja/?conf%5B407%5D=1750

https://www.kodin1.com/huonekalut/sangyt/s%C3%A4lepohjat?tuotemerkki=be-basic

https://www.trademax.fi/huonekalut/sangyt/s%C3%A4lepohjat

Löytyy näitä toki monestakin paikasta, mutta hinnat ja merkit hieman vaihtelevat. Ja moottorisänkyjä tietenkin löytyy useita eri vaihtoehtoja jokaisesta huonekaluliikkeesta.

Onneksi moottorisänkyjä on runsaasti eri vaihtoehtoja eli eiköhän sieltä sopiva sänky löydy tarvittaessa. Mutta kokeilua  vaatii kyllä sängyn ostaminenkin. Moottorisängyssä on vielä se hyvä puoli, että niissä saa myös jalkopäätyä nostettua, mikä osittain parantaa asentoa ja sitä että jos pääpuoli on kohotettu, et valu sieltä alas. Ja nykyään on mahdollista myös ostaa erillisenä joko moottorisoitu- tai mekaanisesti säädettävä sälepohja sänkyyn. Tuollaisen mekaanisesti säädettävän saa jo reilu 100€ kpl, ja moottoroidun noin 300€ kpl alkaen. Sopivuus vanhaan sänkyyn onkin sitten asia erikseen, minkä selvittäminen vaatii mittailua ja tarkempaa salapoliisityötä. 

Sitten on se kaikkein halvin mutta en nyt tiedä onko tämäkään välttämättä huonoin vaihtoehto. Itsellä on tällä hetkellä isoja 60×60 cm tavallisia tyynyjä ja pienempiä tyynyjä, joilla rakennan itselleni korotukset tarpeen mukaan. Tämä näyttää kuvassa aika järkyttävältä, mutta kun siihen tulee painoa päälle, se ei ole näin korkea. Sieltä ei myöskään valu alas, koska se on pehmeä. Voin myös säätää tuota helposti ja tässä ei ole väliä millainen on sänky tai patja eikä hinta ole ongelma. Noita isoja tyynyjä myy ainakin Ikea. Ihme kyllä minulla ei selkä tai niska tule tuosta virityksestä kipeäksi. Pahoin pelkään, että jos ostaisin kalliin moottorisängyn, niin siinä ei välttämättä olisi hyvä nukkua. Tai sitten sen pitäisi olla todella kallis ja se täytyisi pystyä koenukkumaan ensin. 

Kirsin korotussarja

Tai ei tuo edellinen ollut edes se halvin, vaan halvin on varmaan laittaa jotkin korotuspalikat sängyn jalkojen alle. Tässäkin on monenmoisia rajoitteita, eli parisänkyä on vähän paha näin korottaa. Tai jos kumppanisi ei halua korotusta, on sitä vaikea kohottaa vain toiselta puolelta. Eli aika harvaan sänkyyn tämä keino käy. Ja monella tuo korotustarve on isompi kuin tuo 10 cm. Millään palikoilla ei voi kovin paljoa korottaa. 

Terveystyyny

Tyynylinkkejä:

https://www.univisio.fi/tuote-osasto/tuotteet/tyynyt

https://fi.tempur.com/tyyny/

 Päällimmäisenä tuossa on itsellä anatomisesti muotoiltu terveystyyny, koska niska-hartiaseutuni kipeytyy heti, jos tyyny on vääränlainen. Tuokin on monen kokeilun tulos. Olen kokeillut sekä Jyskin memory foam-tyynyjä että Tempurin tyynyä (vain yhtä mallia), ja montaa muuta, mutta tämä on paras. Tämä  terveystyyny on jaettu neljään eri lokeroon, joista voi täytteen määrää itse säätää. Tämä tyyny on myös itselle tarpeeksi pehmeä, mutta silti tukee niskaa. Nukun aina kyljellään tai puoliksi kylki/vatsa-asennossa. Haaveissa on kyllä vielä joskus ostaa ja kokeilla Tempurin Ombracio-tyynyä. Toki jos joskus voitan lotossa, mikä edellyttäisi ehkä lottoamista edes silloin tällöin, ostaisin kyllä Tempurin sängyn tai patjankin. Kerran olen sellaista kokeillut ja oli aika autuaaksi tekevä kokemus. 

Koska vietämme sängyssä yllättävän paljon aikaa ja sillä onko patja tai tyyny sopiva ja  hyvä, on todella suuri merkitys unen laatuun, kannattaa näihin asioihin panostaa. Se voi tulla takaisin jopa parempana terveytenä. Ja minä tyynykekoineni en ole tässä hyvä esimerkki. 

2 thoughts on “Miten kohotan sängynpäätyä? Apua refluksiin”

    1. Itse tilasin Kodin 1:stä, verkkokaupasta. Kasattiin juuri tällä viikolla. Mutta koska hinta on halpa, oli kasaushomma aikamoinen projekti. Osin kyllä huonojen ohjeiden takia. Ja noissa se pohja ei nouse ihan niin ylös kuin esim. Moottorisängyssä mutta itselle kyllä riittävästi.

Kerro, kommentoi tai kysy lisää aiheesta.