Terveellisempiä välipalapatukoita

Tämä idea lähti siitä kun itsellä heräsi huoli jälkikasvun ravinnosta. Kun painaa duunia pitkät päivät, voi syöminen jäädä heikolle. Halvat kaupan välipala-ja proteiinipatukat on täynnä lisäaineita ja suurin osa maistuu sahanpurulle. Toki niitä terveellisempiäkin löytyy, mutta hinta ei ole sitten kovin kukkaroystävällinen. Ja sitten pitää olla viitseliäisyyttä tutkia ne lilliputtukirjaimin merkityt ainesosat ja myös vähän tietää mitä mitäkin tarkoittaa. 

Niimpä ajattelin kokeilla tehdä itse välipalapatukoita. Näiden ei myöskään tarvitse olla vhh, koska poitsu tarvitsee energiaa selvitäkseen pitkistä duunipäivistä rakennustyömaalla. Terveellisyys kuitenkin etusijalla sekä maku. Näihinhän voisin jopa piilottaa jotain terveysvaikutteisia ainesosia. 

Paljon on ohjeita, joita ei mitenkään kuumenneta. Ajattelin ensin kokeilla ohjetta, johon tulee myös kananmunaa ja joka valmistetaan uunissa. Toivon mukaan kaikki vitamiinit eivät katoa uunikuumennuksen myötä. Ajatttelin josko nämä pysyisivät koostumukseltaan paremmin kasassa reissussa. Täytyy tehdä vertailevaa tutkimusta. 

Kaura-kaakaopatukat (gluteiiniton, ei vhh) 

Löysin hyvän perusohjeen muokattavaksi Soppa 365 sivuilta. Tässä alkuperäinen ohje :

https://www.soppa365.fi/reseptit/valipalat-gluteeniton/kaura-kaakaopatukat

Tässä kopioitu ohje:

AINEKSET

 1 ps (150 g) pehmeitä kuivattuja luomuaprikooseja

 1 dl pähkinäsekoitusta

 50 g tummaa suklaata

 6 dl isoja gluteenittomia kaurahiutaleita

 2 rkl kaakaojauhetta

 ½ tl suolaa

 ½ dl rypsiöljyä

 ½ dl siirappia

 2 munaa

TYÖVAIHEET

Suikaloi aprikoosit. Rouhi pähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita kaurahiutaleet, aprikoosit, pähkinät, suklaa, kaakaojauhe ja suola kulhossa

Sekoita toisessa kulhossa öljy, siirappi ja munat. Kaada ne kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Jaa keksiseos 18 kasaksi kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Muotoile kasat kahdella veitsellä rennoiksi, suorakaiteen muotoisiksi patukoiksi.

Paista175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä, jolloin patukat kiinteytyvät.

Muokattu ohje (ei lisättyä sokeria)

Sitten listaus mitä muutin ohjeessa eli tämä on myös sokerito,n mutta makeutta tulee taateleista ja hunajasta ja suklaa laadusta riippuen myös siitä. Ja kaikki mitä vain kaupasta löytyy ja miten omat kukkaron nyörit antaa myöden, niin luomuna tietenkin.

Voimaruoka: Proteiini/pähkinä/siemensekoitus
  • 150g kuivattuja silputtuja taateleita
  • 1,5dl Voimaruoan 360- suklaaproteiini-pähkinä-siemenjauhetta
  • 100g tummaa suklaata rouheena
  • 7dl kaurahiutaleita
  • 4rkl raakakaakaojauhetta
  • 1dl sulaa voita
  • 4-5 rkl hunajaa 
  • 3 munaa

Muuten tein tuon linkistä löytyvän ohjeen mukaan. Tosin paistoin tuon massan vuoassa yhtenä isona palana ja leikkasin pienemmiksi heti uunista oton jälkeen. 

Ja tuohon ohjeeseenhan voi lisätä mm. 

  • Kookoshiutaleita 
  • Kuivattuja marjoja 
  • Pähkinävoita
  • Popcorneja
  • Maissihiutaleita

Mahdollisesti makuraadin kokeilun jälkeen kuorrutan patukat suklaalla ainakin osin. Itse en näitä aio syödä, en tiedä uskallanko edes maistaa. Voi olla liian hyviä… 

Uunituoreita, paloiksi leikattuna. Nämä ovat aika rouhean kokoisia.

Säilytys jääkaapissa, yksitellen kelmuun tai folioon käärittynä. Voi varmaan myös pakastaa. 

Seuraava kokeilu on vhh välipalapatukat… 

Kerro, kommentoi tai kysy lisää aiheesta.