Hivutustaistelu ketiapiinin kanssa

Kirjoitin jo aiemmin jutun Ketipinorista. Tässä linkki siihen.

https://noitawoimaa.fi/?p=642

Tämä on siihen jatko-osa. Kirjoitan tämän josko tästä olisi jotain apua samojen ongelmien kanssa painiville. Itse en todellakaan vielä tiedä miten tämä taistelu päättyy, mutta tuosta myrkystä aion päästä eroon. Lopputuloksia on vain yksi, vaikka se kestäisi miten kauan….

Aloitus

Alkuun vähensin ketiä 300mg :sta 100 mg:aan 2 kk aikana! Tuo oli ihan liian nopea tahti ja psykiatri ohjeisti vielä nopeampaan vähentämiseen. Vieroitusoireita tuli paljon ja pelottavia. Joten pakitin 150 mg:aan.

Onneksi löysin facebookin SSRI-vieroituksen suljetun vertaisryhmän yhden ystäväni avulla ja sain lisää tietoa aiheesta. En tiedä miten hirveässä kunnossa olisin ilman sitä. Sekä psykiatri että tk-lääkäri ohjeistivat ihan liian nopeaa pudotusta, tosin tk-lääkäri oli tässä huomattavasti fiksumpi ja varovaisempi.

Tässä linkki tuohon suljettuun ryhmään.

https://www.facebook.com/groups/786393404802840

Löytyy myös julkinen ryhmä:

https://www.facebook.com/groups/1685862111700395

Itse olen kuitenkin käyttänyt ketiapiinia 100-300mg 7,5 vuotta. Ne pääsevät todennäköisesti helpommalla, joilla käyttöaika lyhyempi.

Oma lääkkeen historia selvisi

Tilasin syksyllä 2020 kaikki psykiatrian polin paperini ja niistä selvisi tietenkin lääkehistoriani, kuin myös monta muuta asiaa. Osan olen selvittänyt suoraan Kanta.fi järjestelmästä.

Olen syönyt ketiapiinia vain ja ainoastaan unettomuuteen/yöunta parantamaan syksystä 2013 eli 7,5 vuotta. Alkuun annostus on ollut 100mg (25mg x1-4), kun vähempi ei vaikuttanut mitenkään. Sitten annostusta on nostettu 200 mg:aan syksyllä 2015, kun ei vähempi enää tehonnut. Sitten jo seuraavana kesänä eli 2016 nostettu 300 mg:aan kun ei tehonnut enää edellinenkään. Toki olin aivan pökerryksissä vähintään puoleen päivään tuosta annoksesta.

Jossain vaiheessa aloin ymmärtämään ettei näin voinut jatkua, kun en enää 300 mg:llakaan nukkunut. Ensimmäiset, ihan liian nopeat vähennysyritykset loppuivat heti alkuunsa järkyttäviin vieroitusoireisiin sekä totaaliseen unettomuuteen. En psykiatrin ohjeilla olisi koskaan onnistunut lopettamaan lääkettä. Terveysaseman omalääkäri onneksi varoitteli, että loppuvaihe täytyy tehdä to..ooosi hitaasti.

Ketiapiinin erikoisvahvuudet

Laskin 10% tiputusannoskoot ja määrät 125 mg:sta nollaan ja otin yhteyttä terveysaseman omalääkäriin. Tosin nyt vaikuttaa siltä etteivät laskemani määrät riitä, kun aikataulua joutuu venyttämään pidemmäksi. Omalääkärini kirjoitti E-reseptit kaikista vahvuuksista. Sitten tilasin ne Yliopiston apteekin verkkokaupasta. Toki hommaan tuli vähän mutkia matkaan, koska välissä oli joulun pyhät ja tilaus onnistui hukkumaan apteekissa. Kaikkiaan reseptien hankkimiseen ja lääkkeiden tekemiseen/toimitukseen meni noin 2kk. Onneksi minulla oli lääkekatto täynnä ja sain vahvuudet omavastuulla eli 2,50 € per vahvuus. Muuten hinta olisi ollut jotain 70 € luokkaa 4 eri vahvuutta kaikkiaan, voi olla että tuo oli hinta ennen Kela-korvausta eli loppusumma ei kuitenkaan ole mikään ihan järkyttävä. Lääkkeet tulivat kapseleina kukin vahvuus tietenkin omassa purkissaan. Ei tarvitse murskata ja punnita niitä viheliäisiä pikku tabletteja tai läträtä liuoksien kanssa.

YO-Apteekin verkkokauppa

Ja Yliopiston apteekista pystyy tilaamaan lääkkeitä mihin päin maata tahansa. Paketti toimitetaan tilaajan valitsemalla tavalla. Tilauksen voi tehdä puhelimitse tai verkkokaupan chatin kautta. Chat on siitä helppo että samalla voi puuhailla kotona jotain muuta, kunhan muistaa vilkuilla chattia välillä. Ja kaikki lääkkeet saat kerralla eikä joudu juoksemaan lähiapteekissa montaa kertaa, kun kaikkea ei kuitenkaan ole varastossa, enkä tiedä tekevätkö tällaisia valmisteita lainkaan. Mutta kannattaa varautua pitkään toimitusaikaan erikoisvalmisteiden kohdalla.

Matka jatkuu…

Olin 125 mg:n annoksessa 2 kk, koska apteekin toimitus takkuili. Sitten kuukausi 100 mg:ssa. Luulin taas että kaikki menee hyvin, mutta sitten pudotin annoksen 87,5 mg:aan. Ei mennyt enää hyvin. Vielä samana iltana iski migreeni, joka ei loppunutkaan pariin tuntiin kuten normaalisti.

Seuraavana aamuna näköhäiriöt jatkui, puhe sammalsi ja päätä särki edelleen. Oireet olivat kaikkiaan niin pelottavat että soitettiin ambulanssi. Totesivat että ei mitään neurologista infarktia tai vastaavaa, mutta veivät silti lähisairaalan päivystykseen. Silloin en vielä tajunnut oireiden syytä.

Taas takapakkia

Luulin että oireet katosi muutamasta piikistä (pahoinvointilääke, kipulääke, lihasrelaksantti), mutta kotiin päästyä ne kuitenkin jatkuivat. Lääkäri oletti niiden johtuvan niskajumin ja migreenin yhdistelmästä. Itse asiassa oireet vain pahenivat pikku hiljaa. Vaikutus annoksen pienentämisestä ei tule heti, vaan oireet alkavat pikku hiljaa muutaman päivän kuluessa ja pahenevat.

Näin kävi nytkin. Näköhäiriöt jatkuivat, vuorotellen kuuma ja vilunväreitä, oksettava olo, huimaus, kiertohuimaus, voimaton olo, heikottava olo, sydämen tykytys…. Neljäntenä aamuna vähennyksestä päätin palata 100 mg:aan. Vaikutus ei vain siinäkään tule välittömästi… Pelkäsin oireiden pahenevan entisestään. Pakko hidastaa pudotustahtia eli pudotusväliä pidentää 6-8 viikkoon, mikä taas tarkoittaa koko projektin pitenemistä. Ja 10% ohjeesta ei auta lipsua. Aiemmin alkoi tulla myös kasvojen pistelyä ja puutumista, sekä pientä nykimisen tunnetta kasvolihaksissa, siksi en nyt uskalla jatkaa tällä vahvuudella, vaan peruutan takaisin 100 mg:aan vaikka kuukaudeksi.

Keskustelin messengerissä yhden samoja asioita tai paljon pahempia kokeneen ihmisen kanssa tästä aiheesta ja sain onneksi taas muutamia vinkkejä ja vertaistukea.

Mad in Finland

Löysin uudelleen sivuston Mad in Finland, alla linkki sinne. Sieltä löytyy paljon infoa ja tarinoita näihin asioihin liittyen. Ajattelin myös tarjota omia tekstejäni ja tarinaani sinne.

https://madinfinland.org/

https://www.facebook.com/Mad-In-Finland-Tarpeenmukainen-hoito-ry-869167999915060

https://www.madinamerica.com/

https://www.facebook.com/madinamerica/

Vaiettu aihe

Tämä aihe olisi sellainen, mikä pitäisi nostaa julkisuuteen enemmän sekä ihmisten tietoisuuteen. Liki kaikki sote- ja mielenterveyspuolen järjestöt ovat kuitenkin sitoutuneet noudattamaan keskusliittojensa sääntöjä, joissa useimmiten luvataan olla puuttumatta lääkehoitoihin. Päinvastoin pitäisi kannustaa potilaita ottamaan lääkkeensä, eikä puuttua terveydenhoidon epäkohtiin.

Aihe on siis sellainen, johon ei saisi julkisesti puuttua tai sitä arvostella, eikä ainakaan kannustaa potilaita lääkkeiden vähentämiseen missään tapauksessa. Tämä taas johtaa siihen, että ihmiset voivat ajautua umpikujaan, kun eivät tiedä mistä saisivat tietoa, apua ja vertaistukea näihin asioihin. Auttaako se oikeasti ketään, no ei varmasti auta! Jos järjestöt eivät voi antaa vieroitukseen vertaistukea, kuka sitten? Ihmiset myös potevat syyllisyyttä ongelmistaan lääkkeiden kanssa, vaikka syy ei ole lainkaan heissä. Työssä käyvälle myös pitkä vieroitusprosessi on käytännössä mahdoton. Siihen tarvitaan muutenkin luonteenlujuutta ja vakaata päättäväisyyttä. Prosessiin ei kannata edes ryhtyä, jos muut asiat eivät ole kunnossa. Ja edelleen osa lääkäreistä väittää ettei neurolepteissä tai SSRI-lääkkeissä ym. ole mitään riippuvuuden vaaraa.

Tässä taas yksi syy mikä johtaa siihen etten varmaan voi enää itse toimia minkään sote-järjestön kokemustoimijana. En vaan voi vaieta näistä asioista, enkä muistakaan terveydenhoitoon ja lääkkeisiin liittyvistä epäkohdista. Katsotaan sitten, miten tämä homma etenee ja minkä kanavan löydän tämän asian eteenpäin viemiseksi. En ainakaan aio luovuttaa missään suhteessa tämän asian suhteen…

Tämä tarina myös jatkuu….

Tässä vielä linkkejä liittyen aiheeseen.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/nuorille-maarataan-psykoosilaakkeita-vaikka-vaikutuksia-ei-tunneta-raju-laakitys-vaatisi-seurantaa/

https://www.lily.fi/blogit/curvy-healthy/mita-laakkeiden-lopettaminen-tekee-ihmiselle/

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa

https://www.hankalapotilas.net/2012/01/neuroleptit-nykyajan-ihmelaakkeet/

https://www.mielipalvelut.fi/artikkelit/vaiettu-kansantauti-eli-masennuslaakeriippuvuus/

http://akukopakkala.fi/piilotettu-kansansairaus-ssri-riippuvuus/