Raudan puutteen monet kasvot

Anemia on yleinen sairaus, johon liittyvät punasolujen menettäminen, ennenaikainen hajoaminen tai niiden valmistukseen liittyvät toimintahäiriöt.

Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, ettei verisuonissa ja valtimoissa ole riittävästi korkealaatuista verta.

Anemiaa on olemassa useaa eri tyyppiä, joista jokaisella on omat hoitovaihtoehtonsa ja oireensa. Lisää eri anemian muodoista ja syistä tämän jutun loppupuolella.

Omia kokemuksia

Minun on pitänyt jo pidemmän aikaa kirjoittaa raudan puutteen monista vaikutuksista ja omista kokemuksista aiheeseen liittyen. Se että tilasin omat laboratoriokoe- ja muut lääkärikäyntipaperini ajalta 2000-2015 (ennen Kantaa), toi asiaan vielä lisää informaatiota omalta osalta. Järkytyksekseni tajusin että olen kärsinyt raudan puutteesta vähintään 20 vuotta, ilman että asiaan on terveydenhuollosta puututtu tai että sitä olisi seurattu kuin satunnaisesti. Yksittäisiä rautakuureja olen syönyt muutaman kerran tuona aikana.

Vasta ihan viime vuosina olen kerryttänyt omaa tietovarastoani raudan vaikutuksista. Eli aiemmin en tiennyt raudasta tai sen vaikutuksista juurikaan mitään, vaan olin sen armoilla mitä lääkärit kertoivat tai olivat kertomatta. Voin sanoa omasta kokemuksesta, että jos tänä päivänä haluat elää mahdollisimmat tervettä elämää, sinun täytyy itse hakea tietoa monista eri lähteistä valtavat määrät. Jos sinulla on sairauksia, täytyy sinun hakea tietoa niistä ja sen lisäksi ravitsemuksesta ja ravintoaineista sekä niiden merkityksestä eri sairauksiin. Ja tässäkään ei riitä että tutustut virallisiin suosituksiin, ei todellakaan. Sinun täytyy hakea tietoa mieluiten monista eri lähteistä sekä kotimaasta että kauempaa ja punnita sekä miettiä mitä kannattaa uskoa, mitä ei. Kullanarvoista tietoa ovat myös sekä omat että tuttavien kokemukset asioista. Mikäpä olisi luotettavampi tiedon lähde kuin omakohtainen kokemus?

Eli ei ollenkaan helppo juttu. Mutta onko jotain tärkeämpää kuin oma terveys? Mielestäni ei ole, koska se vaikuttaa koko elämääsi, läheistesi elämään, elämäsi pituuteen ja laatuun. Eikä kukaan muu oikeasti ole vastuussa sinun terveydestäsi ja elämästäsi kuin sinä itse. SInä itse olet myös itsesi paras asiantuntija, opettele siis tuntemaan itsesi ja reaktiosi sekä luottamaan omiin tuntemuksiisi.

No mitä kaikkea raudan puute on voinut minulle vuosien saatossa aiheuttaa? Yritän käydä asioita jonkinlaisessa aikajärjestyksessä. Ja tämähän ei ole mitään asiantuntijafaktaa, vaan vain ja ainoastaan omaa kokemusperäistä tietoa. Toki näihin kaikkiin voi vaikuttaa hyvin moni muukin asia ja raudanpuutteen syyt pitäisi aina tutkia. Myös tietenkin muutkin ravintoainepuutokset yhdessä voivat vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti.

Infektioherkkyys

Koska olen sairastanut lähes koko ikäni astmaa ja bronkiektasiaa (harvinainen keuhkoputkien laajentuma), saan herkästi hengitystieinfektioita ja keuhkokuumeita. Raudan puute taas heikentää yleiskuntoa ja immuniteettiä sekä aiheuttaa jopa hengitysvaikeuksia ja hengästymistä.

En tiedä mikä rautatilanteeni on ollut alle 30-vuotiaana. Sen jälkeen kuitenkin näihin päiviin asti, minulla on ollut toistuvia hengitystieinfektioita ja keuhkokuumeita jotka eivät ole meinanneet millään parantua. Antibioottikuureista huolimatta ne ovat pitkittyneet ja useimmiten johtaneet lopulta sairaalahoitoon keuhkokuumeen takia. Joinain vuosina olen ollut lähes koko ajan antibiootti- tai kortisonikuurilla. Myös estoantibiootteja olen joutunut syömään hengitystietulehduksiin pitkiäkin jaksoja. Estoantibiootteja käytetään bronkiektasian hoidossa ennaltaehkäisevästi, jos pahenemisvaiheita on useita vuoden aikana. Useimmiten estoantibiootteja otetaan 3x viikossa. Pahenemisvaiheella taas tarkoitetaan hengitysoireiden pahenemista, joka useimmiten johtaa antibioottikuuriin sekä monesti jos taustalla vielä astma, myös kortisonikuuriin. Viimeinen keuhkokuume minulla on ollut vuonna 2016.

Toki näitä pahenemisvaiheita ja infektioita voi aiheuttaa monen moni muukin asia. Mutta viimeisen vuoden aikana minulla on ollut kaksi antibioottikuurin vaatinutta pahenemisvaihetta. Eli todella vähän aiempaan verrattuna.

Virtsatietulehdukset

Näiden lisäksi on ollut toistuvia virtsatietulehduksia, joihin ei aina edes antibiootti ole tepsinyt. Jossain vaiheessa söin niihinkin estolääkitystä. Infektioherkkyys ja immuniteetti tietenkin vaikuttaa tähänkin asiaan eli ehkä myös raudan puute? Nyt olen pärjännyt sillä että käytän karpalokapseleita päivittäin eli ei moniin vuosiin vt-infektioita. Paitsi poikkeus tämän vuoden alkuvuosi jolloin kokeilin karpalokapseleiden tilalla sianpuolukkavalmistetta. Seurauksena 3 peräkkäistä antibioottikuuria ilman tehoa. Lopulta sain infektion pois luonnonmukaisin keinoin, kun bakteeri oli mitä ilmeisimmin resistenssi antibiooteille. Mutta tästä aiheesta kirjoitan joskus oman blogitekstinsä.

Mieliala

Mitä kaikkea raudan puute voi aiheuttaa mielialapuolella?
Väsymystä, hermostuneisuutta, masennusta, hajamielisyyttä, huonomuistisuutta, univaikeuksia, levottomuutta, paniikkihäiriöitä, levottomia jalkoja, ahdistusta…

Ja arvaatte varmaan että minulla on ollut näitä kaikkia. Masennukseen söin vuosia masennuslääkkeitä. Diagnosoitu on myös ahdistuneisuushäiriö, jonka syitä voi vain miettiä. Toki itselle on elämässä sattunut yhden ihmisen osalle aika paljonkin kaikkea hyvinkin kuormittavaa. Mutta ravintoainepuutokset eivät ainakaan tue terveyttä missään tapauksessa. Univaikeuksiin olen syönyt milloin mitäkin lääkkeitä vuosien ajan. Asiaa tai sen syitä ei myöskään ole tutkittu koskaan. Tällä hetkelläkin syön vielä Ketipinoria nukkumiseen, mutta olen siitä vieroittautumassa, koska en koe sitä enää tarvitsevani. Siitä on omat juttunsa tässä blogissa. Rauhoittavia lääkkeitä on myös tullut menneinä vuosina syötyä enemmän kuin riittävästi. Enää en ole niitäkään vuosiin käyttänyt, kuin joskus hyvin satunnaisesti.

Nykyään niin helposti vain määrätään lääkettä vaivaan kuin vaivaan. Yhteiskunnalla ei mukamas ole varaa tai tahtoa/taitoa etsiä oireiden syitä, hoidetaan vain seurauksia, sitten kun tilanne on riittävän paha. PItkässä juoksussa kuitenkin kaikki säästäisivät sekä työkyvyssä, lääkkeissä että ihmisten terveydessä, jos paneuduttaisiin asioihin ennaltaehkäisevästi ja kokonaisvaltaisesti jokaisen henkilökohtaiset asiat ja terveys huomioiden. Meillä vain ei lääketiede tähän tällä hetkellä pysty, enkä tiedä onko edes halua, koska se tarkoittaisi että pitäisi tehdä paljon enemmän yhteistyötä eri alojen välillä ja myös luontaispuolen asiantuntijoiden kanssa. Joissan Euroopan maissa tämä on jokapäiväistä ja mahdollista. Mutta lääketeollisuus ottaisi siinä myös pitkän päälle siipeensä, mikä vaikuttaisi moniin isoihin rattaisiin.

Kun luin omia sairaskertomuksia psykiatrian puolelta, oleellisin oli suuri oireiden vaihtelu. Välillä oli kaikki oikein hyvin ja sitten hetkessä taas olin aivan väsynyt, ahdistunut ja masentunut. Tätä jatkui siis vuosia. Yhden kerran yhden lääkärin kohdalla oli mainittu, että rautatilannetta pitäisi tutkia ja seurata terveyskeskuksen puolella. No arvaatte varmaan että se homma jäi puolitiehen. Laskin syöneeni kolme lyhyttä rautakuuria 20 vuoden aikana, eikä niiden jälkeen tilannetta seurattu mitenkään.

Levottomat jalat

Levottomat jalat kulkevat osin perinnöllisenä, mutta niihinkin vaikuttaa moni asia. Raudan puute on yksi oleellinen. Uniliiton sivuilta löytyy paljon hyvää tietoa Levottomista jaloista.

Jos kärsit levottomista jaloista, olisi ferritiinitason oltava vähintään 75. Tätäkään ei moni lääkäri tiedä, koska tuo arvohan on huomattavasti korkeampi kuin suositusten alarajat. Tosin suositusrajat ovat maassamme monessa asiassa niin väljät, että niistä ei juurikaan ole hyötyä.

Sain siis jossain vaiheessa itsekin lääkityksen levottomiin jalkoihin. Lääkkeellä vain on jo itsessään se ominaisuus että se menettää tehoaan ajan myötä ja annostusta pitää nostaa. Ja kuten kaikilla lääkkeillä, on tälläkin haittavaikutuksia. Myöskään tuolloin ei varastorauta-arvojani tutkittu lainkaan. Jälkeenpäin myös tuli ilmi, että Ketipinor jo itsessään voi aiheuttaa levottomien jalkojen oireita ja myös lisätä ja pahentaa niitä. Eli mikä kaikki on ollut syytä ja seurausta omalla kohdalla, sitä ei voi oikeasti tietää. Viimeisen vuoden aikana kuitenkin, kun varastorauta-arvoni ovat parantuneet, on myös levottomien jalkojen oireet lievittyneet. Nyt tosin Ketipinorin annostuksen asteittainen laskeminen on myös johtanut siihen, että olen voinut laskea myös levottomien jalkojen lääkkeen annostusta. Eli toivon Ketipinorin lopetuksen myötä pääseväni irti myös tuosta toisesta lääkkeestä ja levottomista jaloista.

Mutta jos siis ongelmana on levottomat jalat, kannattaa silloinkin tarkistaa ehdottomasti rautatilanne.

Päänsärky

Olen vuosia kärsinyt lähes päivittäisestä päänsärystä, joka sekin on yksi raudan puutoksen oire. Olen syönyt särkylääkkeitä monen ihmisen edestä. Tänä vuonna en enää ole niitäkään käyttänyt kuin hyvin satunnaisesti.

Jossain vaiheessa tosin lääkärikin ajatteli että minulla on jo särkylääkepäänsärky. Olen myös koko aikuisiän kärsinyt migreenistä, mikä on johtanut turhaankin särkylääkkeiden syömiseen, kohtauksen pelossa. Tänä vuonna kun ensimmäistä kertaa varastorauta-arvoni ovat olleet hieman paremmat, on myös päivittäiset päänsäryt kadonneet.

Toki saan edelleen niskani jumiin koneella istumisesta ja sitä myötä armottoman jännityspäänsäryn. Tähänkin olen toki löytänyt ennaltaehkäisevät konstit, joista ehdottomasti tehokkain on kuminauhajumppa 2-3 kertaa viikossa sekä venyttely. Mutta niskajumeista ja niiden välttämisestä sekä apuvälineistä niiden laukaisemiseksi teen myös oman juttunsa myöhemmin.

Tämä vuosi on päänsärkyjenkin myötä ollut historiallinen eli särkylääkepurkit ovat kaapissa lähes koskemattomina. Myös muut epämääräiset kivut ja kolotukset ovat hävinneet lähes tyystin.

Välihuomautus: Raudan puute voi aiheuttaa myös nivel – ja lihaskipuja, jotka muistuttavat fibromyalgian oireita kuten myös jalkakipuja, lihasheikkoutta ja kipuja yleisesti.

Vatsan toiminta

Itsellä on mahaportti leikattu refluksin (ruoan takaisin virtaus) takia kahdesti. Ensimmäinen leikkaus on tehty jo kun olin 15-vuotias ja toinen 2007. Toinen leikkaus ei kuitenkaan juuri auttanut. Nyttemmin olen myös saanut tietää, että raudan puute voi oleellisesti pahentaa refluksia ja närästystä. En tiedä mikä on ollut rautatilanteeni alle 30-vuotiaana eli vaikutuksia on vaikea määritellä. Mistään ei varmaan enää löydy lapsuuteni labrakoetuloksia. Kaikki muut epikriisit ja lausunnot minulla kyllä on.

Vastaavasti näihin oireisiin melkein aina määrätyt haponestolääkkeet vielä heikentävät entisestään raudan imeytymistä. Olisiko tässäkin mahdollista tilannetta saada korjattua jo sillä että hoidettaisiin rauta-asiat kuntoon? Kukapa sen tietää.Itse siis olen vuosia syönyt myös haponestolääkkeitä, mikä on varmaan vaikuttanut osaltaan raudan sekä muidenkin ravintoaineiden imeytymiseen. Haponestolääkkeitä määrätään nykyään hyvinkin kevyesti ja jopa pitkiksi ajoiksi. Apteekista niitä saa myös ilman reseptiä. Kukapa tietää niidenkään kaikkia vaikutuksia. Ehkä fiksumpaa olisi muuttaa omaa ruokavaliota ja tarkistaa ravintoaine-tilanne sen sijaan, että napsii närästyslääkkeitä.

Monilla hengityssairailla on myös refluksiongelmia ja keuhkolääkärit herkästi määräävät haponestolääkkeitä ettei takaisinvirtaus aiheuttaisi keuhkoihin tulehduksia. Koska jos vedät henkeen vaikka yöllä ruokatorvesta noussutta happoa tai ruokaa, on infektio melko varma. Myös ruokatorven tulehdus vaikuttanee keuhkojen puolellekin. Mutta mikä tässäkin aiheuttaa mitä ja kumpi oli ensin, närästys vaiko hengityssairaus.Ja voiko ollakin niin että haponestolääkkeet voivatkin pahentaa tilannetta? Heikentää taas omalta osaltaan immuniteettia ja ravintoaineiden imeytymistä sekä suoliston kuntoa. Olisiko parempi tässäkin yrittää hoitaa syytä eli muuttaa ruokavaliota ja elintapoja sekä käyttää luonnonmukaisia keinoja? Koska niitäkin on. Haponestolääkkeet pelkiltään eivät myöskään auta tuohon ruoan takaisinvirtauksen, ne ainoastaan poistavat hapot mahasta. Ja hapoton maha voi olla taas uusi ongelma.

Oma haponestolääkkeiden käyttöni loppui tämän vuoden alussa. Olen pärjännyt muilla konstein. Siitäkin löytyy täältä blogista omat juttunsa.

Raudan puute voi myös aiheuttaa muita suolen toiminnan häiriöitä sekä ripulia. Tähän soppaan kun ynnätään antibioottikuurit, niin taatusti voidaan olla varmoja että saadaan koko suoliston ja elimistön tasapaino aivan sekaisin.

Itsellä oli koko suolisto aivan sekaisin vielä pari vuotta sitten. Nyt tilanne on huomattavasti parempi. Suolisto taas vaikuttaa todella paljon koko terveyteemme eli se olisi asia mikä jokaisen pitäisi hoitaa kuntoon. Suoliston monet ongelmat myös vain lisääntyvät ja lisääntyvät ihmisillä.

Kokemuksia

Tässä jutussa en ota esille, mitä muut ravintoainepuutokset voivat tehdä yhdessä raudan puutoksen kanssa tai yksistään. Sen verran voin sanoa että ne voivat tehdä ihmisen hyvin sairaaksi pitkällä aikavälillä. Ja taas kun puutteet korjataan, voimme saada terveytemme takaisin ja päästä monista lääkkeistä eroon. Ihmettelen vain miksi niin harva tämän ymmärtää ja kaikkein vähiten terveydenhoitojärjestelmämme.

Siis eihän minua nytkään ole terveydenhuollon puolelta neuvottu rautavarastoja kohentelemaan, vaan aloitin sen omatoimisesti kun tajusin alhaiset varastorauta-arvoni Mutta ilman tutkimuksia ei taas kannata vahvoja rautavalmisteita edes syödä. Onneksi on myös miedompia luonnollisempia vaihtoehtoja, joita löytyy luontaistuotekaupoista. Raudan puutteen korjaamiseen on myös monia eri tapoja ja mielipiteitä siitä miten asia tulisi korjata. Lääketieteen puolella suositaan vahvoja rautavalmisteita ja luontaistuotepuolella taas miedompi luonnonmukaisempia valmisteita.

Tässä muutamia luonnonmukaisempia vaihtoehtoja, joita olen itse käyttänyt. Ja vaihtoehtojahan löytyy paljon, kannattaa kysyä neuvoa omasta luontaistuotekaupasta tai tehdä itse vertailevaa tutkimusta.

Itse olen käyttänyt sekä tuota Just Women Iron -valmistetta, rautasuusuihketta, vegerautaa ja ternimaitokapseleita kuureina viimeisen 1,5 vuoden aikana vuorotellen. Hb on nyt ollut tasaisesti 150 luokkaa ja ferritiini sekä muut varastoraudan mittarit ovat pikku hiljaa kivunneet ylöspäin. Ferritiini oli viimeksi noin 60 eli matkaa hyviin arvoihin on vielä.

Hemoglobiiniinhan voi vaikuttaa keuhkosairauskin korottavasti. Ja ferritiiniä taas voi hetkellisesti nostaa vaikka elimistössä oleva tulehdus. Eli pelkästään nuo arvot yksin eivät ole luotettavia mittareita.

Transferriini ja laktoferriini

Transferriini ja sen rautakylläisyys (transferriinin rautakyllästeisyys)
Transferriini (fS-Transf) on valkuaisaine, joka sitoo elimistössä olevaa rautaa ja kuljettaa sitä elimistössä. Transferriinin rautakylläisyys (fS-TrFeSat) kertoo, miten paljon transferriinissä on rautaa.

Jos ihmisellä on raudanpuute, transferriinin määrä on koholla, mutta sen rautakylläisyys on matala. Tämä tarkoittaa, että vaikka kuljettajaproteiineja olisi riittävän paljon, niiden sisällä on liian vähän rautaa elimistön tarpeisiin nähden.

Transferriinimääritykset ovat parhaimpia yksittäisiä laboratoriokokeita raudanpuuteanemian diagnosoinnissa. Raudanpuute lisää transferriinireseptorien määrää punasolujen esiasteissa.

https://www.puhti.fi/tietopaketit/transferriini/

Miten laktoferriini liittyy raudansaantiin?

Laktoferriini säätelee solunsisäistä rautatasapainoa ehkäisten ylimääräisen raudan kertymistä soluihin. Laktoferriinin sitoessa rautaa, vapaata rautaa verenkierrosta löytyy vähemmän, mikä on toivottavaa vapaan raudan ollessa toimessa elimistölle vahingollisena happiradikaalina. Laktoferriini toimii siis antioksidanttina.

Toiminnallisessa raudanpuutteessa laktoferriini auttaa raudan siirtymistä solujen varastoista verenkiertoon. Tämä tilanne on monesti eri kroonisten sairauksien yhteydessä, jolloin ongelma ei ole riittävä raudan saanti, vaan elimistön kyky käyttää sitä hyödykseen. Tulehdustilassa interleukiini-6 tasot ovat korkealla, ja ne aktivoivat hepsidiiniä, joka puolestaan estää punasolutuotantoa. Laktoferriinin käytön on ositettu laskevat IL-6 tasoja ja parantavan tätä kautta punasoluarvoja. Monissa tutkimuksissa jopa yhtä hyvin tai paremmin kuin ferrosulfaatti.

Medipudaksen sivuilta löytyy myös paljon painavaa asiaa raudasta:

https://www.medipudas.fi/laktoferriini-maidon-salainen-ainesosa/

https://www.medipudas.fi/mita-hemoglobiini-ja-ferritiini-kertovat-raudanpuutteesta/

Luontaisnetistä löytyy myös paljon asiaa tästä ja monesta muusta asiasta.

https://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_seerumin_rauta_tarkea_terveyden_mittari

Omat arvot

Tässä omia rauta-arvoihin liittyviä veriarvojani excel-kaaviona viimeiseltä 20 vuodelta.

Tässä vielä lista oireista joita raudan puute voi aiheuttaa, kopioitu Puhdin sivuilta.

Raudanpuutteen oireet ovat moninaisia; raudanpuute on todellinen kameleontti oireiden aiheuttajana. Raudanpuutteen oireet ovat aina yksilöllisiä. Raudanpuute ja anemia voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:

  • Väsymys
  • Sydämentykytys
  • Hengästyminen
  • Huimaus
  • Painon lasku tai nousu
  • Heikotus
  • Kalpeus
  • Jatkuvat päänsäryt
  • Soivat korvat
  • Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen
  • Heikkouden tunne
  • Hermostuneisuus
  • Jalkakivut
  • Hengitysvaikeudet
  • Yleiskunnon heikkeneminen
  • Hajamielisyys
  • Keskittymisongelmat
  • Levottomuus
  • Hengenahdistus
  • Ihon ja huulten kuivuminen
  • Kynsien lohkeilu
  • Vaaleat ikenet
  • Rintakipu
  • Suun oireet, kuten palan tunne kurkussa, ientulehdus, vaalea, ohentunut limakalvo, hidastunut limakalvojen paraneminen, suun haavaumat, kielen nystyjen muutokset, kielikipu, nielemisvaikeudet tai suupielten haavaumat
  • Alavireys
  • Paniikkihäiriöt
  • Nivel- ja lihaskivut, joska muistuttavat fibromyalgiaa
  • Liikahikoilu ja ja hikoilupuuskat
  • Lievä lämmön nousu tai voimakkaat ruumiinlämmön vaihtelut muutaman tunnin aikana
  • Infertiliteetti naisella
  • Voimakas lihasheikkous
  • Ruokahaluttomuus
  • Ahdistus
  • Ihon tuntomuutokset/häiriöt
  • Unihäiriöt
  • Suolen toiminnan häiriöt ja ripuli
  • Masennusoireet
  • Sydämen rytmihäiriöt, jotka voivat olla vaikeita
  • Sydämen vajaatoiminta
  • Kipukynnyksen aleneminen ja voimakkaat kivut
  • Turvotus
  • Raudanpuutteiset henkilöt voivat olla myös täysin toimintakyvyttömiä.

Raudan puutteen/ anemian eri syyt ja muodot

  1. Verenvuodosta johtuva anemia

Syitä:

Kuukautiset, varsinkin jos niihin liittyy runsasta verenvuotoa
Ruoansulatuskanavan verenvuoto, esimerkiksi haavaumat, peräpukamat tai syöpä
NSAID-lääkkeiden käyttö, yleinen haavaumien syy

  1. Punasolujen tuotantohäiriön aiheuttama anemia

A) Ravintoaineiden puutteet
Punasolujen valmistaminen vaatii paljon voimavaroja. Ne ovat hyvin monimutkaisia soluja, ja niiden valmistamisessa on useita vaiheita. Niitä myös tarvitaan runsaasti lähes jatkuvasti.

Jos jokin näistä resursseista puuttuu tai jos jokin valmistusvaiheista ei onnistu kunnolla, punasolujen tuotanto alkaa kärsiä.

  • Punasolujen rakentamiseen tarvittavia ravintoaineita:
  • Kupari
  • Rauta
  • A-vitamiini
  • B12-vitamiini
  • B3-vitamiini
  • B6-vitamiini
  • B9-vitamiini
  • Mikäli ruokavalio ei sisällä tarpeeksi jotakin näistä ravintoaineista, punasolujen tuotantoa kärsii.

Mikäli ruokavalio ei sisällä tarpeeksi jotakin näistä ravintoaineista, punasolujen tuotantoa kärsii.

Tämä johtuu pääasiassa raudan ja B12-vitamiinin puutteista, jotka ovat yleisiä kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa, sillä suurin osa näitä ravintoaineita sisältävistä elintarvikkeista on lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita.

Pernisiöösi anemia on toinen tähän liittyvä anemian syy, mutta sen takana on tila, jossa keho ei kykene tuottamaan tarpeeksi luontaista tekijää, joka on välttämätön B12-vitamiinin imeytymiselle ruoansulatuskanavassa.

Tämäntyyppistä anemiaa hoidetaan selvittämällä, mistä ravintoaineista on puutetta, ja lisäämällä niitä ruokavalioon joko ruoan tai ravintolisän muodossa.

B) Toimintahäiriö punasolujen tuotannossa
Joskus ongelmia esiintyy punasolujen valmistuksen yhteydessä.

Tämä voi johtua muun muassa seuraavista asioista:

Perinnölliset häiriöt – esimerkiksi talassemia
Syöpähoidot – vahingoittaa punasoluja tuottavaa luuydintä
Perinnöllinen sferosytoosi – geneettinen sairaus, joka vaikuttaa punasolujen solukalvoon
Sirppisoluanemia – epämuodostuneet hemoglobiinimolekyylit, jotka aiheuttavat vääristymiä punasolujen muodossa ja toiminnassa

Sirppisoluanemia

Tämän perinnöllisen anemian muodon kohdalla toimintahäiriöinen hemoglobiini aiheuttaa punasolujen kehittymisen epänormaalisti puolikuun (sirpin) muotoiksi.
Sirppisoluanemian oireita ja merkkejä:

  • Alhainen immuniteetti (tiheät vilustumiset ja flunssat)
  • Hengenahdistus
  • Uupumus
  • Viivästynyt kasvun kehittyminen
  • Elinvauriot
  • Keuhkoverenpaine
  1. Punasolujen ennenaikaisen tuhoutumisen aiheuttama anemia
    Viimeinen anemian tyyppi johtuu itse punasolujen ennenaikaisesta tuhoutumisesta.

Tällä on tietenkin päällekkäisyyksiä joidenkin muiden muotojen kanssa, esimerkiksi sirppisoluanemian, joka johtaa epämuodostuneiden verisolujen ennenaikaiseen hajoamiseen.

Joitakin esimerkkejä punasolujen ennenaikaisen tuhoutumisen aiheuttamasta anemiasta:

Hemolyyttinen anemia aiheuttaa punasolujen liiallista hajoamista
Talassemia, perinnöllinen sairaus, johtaa hemoglobiinimolekyylien epämuodostumiin
Tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset, esimerkkinä kefalosporiinit, jotka voivat aiheuttaa hemolyyttistä anemiaa
Käärmeen tai hämähäkin myrkky, erityisesti hemolyyttisiä toksiineja sisältävät, esimerkiksi kobran myrkky
Maksan, munuaisen tai pernan sairaudet

Tässä hyvä lääkärin pitämä blogi raudanpuutteesta:

https://www.raudanpuute.fi/

Puhdin sivuilla on paljon asiaa raudasta kuin monesta muustakin asiasta. Tietopankista löytyy paljon asiaa.

https://www.puhti.fi/tietopaketit/hemoglobiini/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/b12-vitamiini/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/mcv/

Esa Soppi on erikoistunut raudanpuutteen hoitoon.

https://esasoppi.fi/raudanpuute/rauta/

Tässä sitten vähän faktaa rauta-asioita. Kopioitu Puhdin sivuilta.

Mitkä ovat ferritiinin tehtävät?

Ferritiinin tehtävä on toimia raudan varastoijana. Rauta myös kulkee verenkierrossa ferritiinin mukana sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan. Ferritiinin tehtävä on myös suojella elimistöä rautaionien myrkylliseltä vaikutukselta.

Ferritiini varastoi elimistön raudan. Jos tätä varastoijaproteiinia on elimistössä liian vähän, myös rautapitoisuus on matala. Tällöin esiintyy oireita, kuten väsymystä.
Ferritiini suojaa elimistöä ionisoidun raudan ja muiden mineraalien myrkylliseltä vaikutukselta, joten se on osa elimistön hapettumisenestopuolustusta. Hapettuminen tarkoittaa yksinkertaistettuna solujen ikääntymistä.
Rauta ei kierrä verenkierrossa vapaana, vaan ferritiinin ja transferriinin sisällä. Näin se pääsee paikkaan, jossa sitä tarvitaan. 10 prosenttia elimistön raudasta kulkee ferritiinin ja 90 prosenttia transferriinin sisällä.
Ferritiini suojaa ihoa haitalliselta säteilyltä.
Tulehdustiloissa ferritiinin pitoisuus voi nousta tai laskea, joten sen avulla voidaan saada viitteitä tulehduksesta. Ferritiinimittausta raudanpuutteen arvioinniksi ei kuitenkaan tästä syystä kannata tehdä sairaana.
Lisäksi ferritiini suojaa maksaa myrkkyjen vaikutukselta.

Jokainen voi kokeilla pyytää rauta-arvojen laboratoriokokeita ja seurantaa omalta lääkäriltä. Toinen vaihtoehto on pyytää omalta lääkäriltä lähete ja maksaa kokeet itse yleisellä puolella. Sitten on mahdollista mennä yksityiselle.

Mitä arvoja sitten raudan puutteen yhteydessä pitäisi tutkia?

Tässä lista.

Täydellinen verenkuva (B -TVK)
Täydellinen verenkuva kertoo hemoglobiinipitoisuuden sekä punasoluindeksit (erityisesti MCV:n ja MCH:n). Hemoglobiini on punasolujen proteiini, joka kuljettaa happea elimistön kudoksiin. Jos rautaa ei saada tarpeeksi, hemoglobiini laskee. Hemoglobiinia käytetään anemian toteamiseen. MCV:n ja/tai MCH:n alentuminen alle viitearvojen voi viitata raudanpuutteen esiintymiseen. Täydellinen verenkuva sisältää yhteensä 18 eri mittaria.

Ferritiini (S -Ferrit)
Ferritiini on ensisijainen ja herkin raudanpuutteen osoittaja. Raudanpuutetta voi esiintyä myös ilman anemiaa. Ferritiinipitoisuus alle 30 µg/l merkitsee raudanpuutetta. Raudanpuuteanemiassa ferritiinipitoisuus on usein alle 15 µg/l.

C-reaktiivinen proteiini, herkkä (S -hsCRP)
Ferritiinipitoisuus nousee usein infektioissa tai muissa tulehduksellisissa tiloissa. Tästä syystä ferritiinipitoisuuden määrityksen yhteydessä tulee määrittää myös CRP. Yleensä ferritiiniä ei kannata määrittää akuutin kuumeisen infektion yhteydessä tai silloin, kun kokee itsensä vielä toipilaaksi. Herkkää CRP määritystä voidaan käyttää piilevän tulehduksen arviointiin ja seurantaan.

Transferriini (fS-Transf)
Ferritiinin lisäksi kannattaa verikokeella tehdä transferriinimääritys, jolloin saadaan vielä tarkemmin selville, mikä elimistön tilanne raudan määrän suhteen on. Transferriini on valkuaisaine, joka sitoo elimistössä olevaa rautaa. Transferriinin määrä on raudanpuuteanemiassa koholla.

Rauta (fS-Fe)
Rautaa tarvitaan punasolujen hemoglobiinin muodostukseen. Lisäksi se toimii monissa entsyymireaktioissa katalyyttinä. Seerumin rautatestillä ei mitata elimistön rautatilannetta, mutta sitä käytetään osatutkimuksena tranferriinisaturaation määrittämisessä.

Transferriinin rautakyllästeisyys (fS-TfFeSa)
Transferriinin rautakyllästeisyys kertoo, miten paljon transferriinissä on rautaa. Se lasketaan seerumin raudan ja transferriinin paastonäytteistä. Transferriinin rautakyllästeisyys toimii ferritiinimäärityksen tukena epäselvissä tapauksissa.

B12-vitamiini (S -B12-TC2)
B12-vitamiinia tarvitaan erityisesti hermoston toiminnassa. Sitä saadaan vain eläinperäisestä ravinnosta, joten varsinkin kasvispainoitteisesti syövien kannattaa kiinnittää huomiota sen saantiin. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa anemiaa, mutta tämä pernisiöösianemia on harvinainen. Anemiadiagnostiikassa B12-vitamiinin määritystä käytetään yhdessä folaatin määrityksen kanssa makrosyyttisen anemian (E-MCV koholla) diagnostiikassa.

Folaatti (fE-Folaat)
Folaatin puute voi aiheuttaa muun muassa hermosto-oireita, kasvun hidastumista ja anemiaa. Anemiadiagnostiikassa folaatin määritystä käytetään yhdessä B12-vitamiinin määrityksen kanssa.

Laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimus selvittää myös muita anemian syitä

Missä ja miten tutkia raudan puutetta?

Helppo ja edullinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi Puhdin laboratoriokoe-paketti, joissa et tarvitse lähetettä ja saat selkeät vastaukset tuloksista itsellesi. Tuo edellä lueteltu testauspaketti maksaa 139€ ja saat siitä myös selkeät tulkinnat itsellesi. Aika pieni hinta kuitenkin kun on terveydestä kysymys. Ja mahdollisuus myös verkkotapaamiseen lääkärin kanssa, jos haluaa tarkempia ohjeita.

Toki nykyään joka ikisen lääkärin pitäisi ottaa raudan puutteen mahdollisuus vakavasti, kun kuitenkin melko edullisin laboratoriokokein se on helposti todettavissa. Ja tiedon puutteestakaan ei pitäisi olla kyse, koska sitä kyllä löytyy jos haluaa sitä etsiä.

Yksityisillä tosin ehkä perehtyneisyys ja pääsy tutkimuksiin on paljon helpompaa, mutta se ei saisi olla este myöskään julkisella puolella. Kannattaa muistaa potilaan oikeudet ja pitää puolensa jos haluaa tutkimuksiin. Jos ensimmäinen lääkäri ei ole yhteistyöhaluinen, hakeudu seuraavalle. Se on oikeutesi.

Mutta itse sanoisin että tämä on ehdottomasti aihe johon kannattaa perehtyä ja se koskettaa meistä lähes jokaista joko itseä tai jotakuta läheisistämme. Moni lääkitys, oire ja vaiva, jopa työkyvyttömyys voisi olla ehkäistävissä tämä asia ja sen hoito huomioimalla. Ferritiinin mittaus ei todellakaan ole mikään hyödytön muotivillitys, mutta se ei yksinään riitä kertomaan totuutta, vaan vaatii rinnalleen muita kokeita. Ja sitä seurantaa, koska varastorauta-tilanne ei korjaannu hetkessä. Se ilmeisesti voi myös huonontua uudelleen, jos se nostetaan hyvin nopeasti ja varsinkin jos ei selvitetä syitä.

Itsekin olen vielä alkumetreilä tämän aiheen opiskelussa. Eli mikään asiantuntija en ole, mutta tässä tekstissä on runsaasti linkkejä sivuille joilta löytyy asiantuntijoita.

Hyvää matkaa raudan ihmeelliseen maailmaan.

Vhh suklainen brownie-juustokakku

Nyt on tullut näitä leivontaohjepostauksia paljon enemmän kuin muuta, mutta on muitakin juttuja vireillä. En vain ole kerinnyt enkä niskajumin takia pystynyt kirjoittamaan nyt vähään aikaan mitään. Nämä ohjeet kun tulevat paljon nopeammin kuin muut blogitekstit.

Tästä ohjeesta tulen varmaan kehittelemään jatkossa eri versioita. Tämä on tehty isoon (28cm) pyöreään irtopohjavuokaan ja on hyvin suklainen.

Makua voi halutessaan twistata vaikka eri makuisilla tummilla suklailla. Itse käytin vain perus Rainbown 80% suklaata. Pohjaan voi myös lisätä suklaarouhetta tai paloja jolloin taas saadaan eri lopputulos. Halutessaan voi myös pohjaan lisätä manteli- tai pähkinärouhetta tai jättää juusto-osasta kaakaon pois ja laittaa enemmän vaniljaa. Toki juusto-osaan voisi käydä myös mauksi sitruunakin taikka kahvi suklaan lisänä taikka pelkästään. Täytynee kokeilla.

Ensin kokeilin tällä pohkataikinalla tehdä pellillisen brownieita, joihin laitoin kylmänä tuorejuustokuorrutteen. Täytynee sekin ohje julkaista lähiaikoina. Siinä vain meni ekalla kerralla paistoaika liian pitkäksi. Ja ohje taas muuttui lennossa tässä toisessa kokeilussa…..

nfd

Vhh suklainen browniejuustokakku

Browniepohja

  • 5 kananmunaa
  • 3 dl karppisokeria
  • 200g voita tai kookosöljyä (itse laitoin 50/50)
  • 200g hyvin tummaa suklaata (vähint 80%)
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 2 dl lupiinijauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 1 rkl psylliumia
  • 3 rkl tummaa kaakaojauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • Vaniljajauhetta ripaus

Juustokuorrutus

  • 500g mascarponejuustoa
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl mantelijauhoja
  • 4 rkl kaakaota (tummaa)
  • ½ dl karppisokeria
  • ½ tl steviaa
  • Vaniljajauhetta ripaus

Tee ensin browniepohja.
Vatkaa munat ja karppisokeri hyvin vaahdoksi. Sulata rasva ja suklaa. (esim. vesihauteessa tai siten että sulatat ensin rasvan miedolla lämmöllä kattilassa ja kun se on sulanut, otat kattilan pois levyltä ja laitat suklaan joukkoon sulamaan). Anna rasva/suklaaseokseen jäähtyä jonkin verran. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sitten muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja sulatettua suklaa-rasvaseosta. Sekoita vain sen verran että kunnolla sekoittuu.

Levitä voideltuun irtopohjavuokaan. Voit laittaa vuoan pohjalle leivinpaperin, siten että se menee reunojen väliin. Itse en jaksa kaivella niitä leivinpaperin jämiä kakun pohjasta, joten en yleensä sitä käytä.

Tee juustokuorrutus. Kaikki aineet sekaisin vatkaimella ja levitä kuorrutus sitten pohjan päälle. Ei tarvitse esipaistaa pelkkää pohjaa, vaan kaikki kerralla uuniin.

Nyt kakku 175 asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi tai kun juusto kakun päällä on hyytynyt riittävästi. Eli voit kokeilla tätä heiluttamalla kakkua hieman ja tarkkailemalla juuston koostumusta. Jos ei hylly kamalasti, alkaa olla valmista. Anna jäähtyä hyvin ja tarjoile joko sellaisenaan tai vaikka kermavaahdon kera. Säilytä viileässä.

Tässä on sitten suklaata suuremmankin suklaahimon tyydyttämiseen! Ja sorry rakkaat lukijat, taas puuttuu makrot….Kyllä mä vielä jonain päivänä…..

Vhh pizzapohja by Kikka

Pellillinen

3 kananmunaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl mantelijauhoa
1 dl pofiberiä
1 dl lupiinijauhoa
2 rkl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
Suolaa

Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita hyvin joukkoon jogurtti. Sekoita loput aineet joukkoon hyvin.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Laita kelmu päälle ja kauli tasaiseksi sen läpi. Lopuksi voi vielä halutessasi painella sormin taikinaa reunoja kohti.

Esipaista pelkkää pohjaa 200 ast noin 10 min.

Lisää täytteet ja paista kunnes juusto sulanut ja saanut kauniin värin.

Omat täytteet tällä kertaa:

140 g tomaattipyrettä
4-5 rkl turkkilaista jogurttia
Kanajauhelihaa 400g paistettuna ja maustettuna
Unohdin sipulin 🤣..
Tomaattiviipaleita
Fetamuruja.
Pieniä mozzarellapalloja
Mozzarellaraastetta
Pizzamaustetta
Oreganoa
Mustapippuria
Suolaa

Levitä pyre pohjan päälle. Lusikoi jogurttia keot ympäri pizzaa ja levitä se pyreen päälle varovasti. Pizzamaustetta päälle reilusti. Levitä jauheliha muruina pizzalle, viipaloidut tomaatit, muristele feta pixzalke ja lisää mozzarellapalloja. Sitten juustoraaste ja uuniin. Itsellä oli niin paksulti täytteitä että paistoin vielä 200 ast. 20 minuuttia. Voisi kokeilla myös paistaa kuumemmassa tuon osuuden.

Onko ravitsemuksella merkitystä hengitysterveyteen?(omakohtaisia kokemuksia)

Tämä juttu siis pohjautuu omiin kokemuksiin ja tekstiä on osin lainattu Puhdin, Tolosen, Antti Heikkilän sekä ravintolisä-wikin sivuilta. En ole mikään koulutettu asiantuntija, vaan ainoastaan itse oppinut ja omien kokemusten opettama.

Tässä kerron omakohtaisia kokemuksia ravinnosta, lisäravinteista ja luontaistuotteista, jotka ovat itseä auttaneet. Oma vointini on vuosi vuodelta kohentunut ja hengitystieinfektioiden määrä vähentynyt, todennäköisesti olen siis tehnyt jotain oikein. Olen siis itse sairastanut lähes koko ikäni astmaa ja harvinaista keuhkoputkien laajentumaa, bronkiektasiaa.

Lähtötilanne

Pahimmillaan itselläni oli runsaasti ylipainoa, joka jo sinällään vaikeuttaa hengittämistä kun rasva, varsinkin vatsan seudulla, vei tilaa keuhkoilta. Sen seurauksena tuli vielä 2-tyypin diabetes, rasvamaksa ja verenpaine. Jossain vaiheessa söin jopa hetken kolesterolilääkkeitä. Minulla oli lääkkeitä käytössä aivan älyttömästi, tässä listaa:

  • Astmalääkkeet
  • Verensokerilääkkeet
  • Nesteenpoistolääke
  • Verenpainelääke
  • Kolesterolilääke
  • Migreenin täsmälääke ja estolääkitys
  • Virtsatietulehduksen estolääke
  • Särkylääkkeitä eri vaivoihin lähes päivittäin
  • Unta parantavia ja rauhoittavia lääkkeitä
  • Masennuslääke
  • Refluksin takia haponestolääke
  • Levottomien jalkojen lääke
  • Antibioottikuureja
  • Kortisonikuureja
  • Bronkiektasian takia antibioottiestolääkitys hengitystietulehduksiin
  • Hiivatulehduslääke tarvittaessa jatkuvien ab-kuurien takia

Unohtuikohan vielä jotain… Nämä eivät välttämättä olleet kaikki yhtaikaa, mutta kaikkia näitä olen käyttänyt viimeisen 20-vuoden aikana. Tämän lisäksi aiemmin söin hyvin epäterveellisesti. Tai no, aika moni varmaan syö tänä päivänäkin kuin minä silloin. Söin toki salaatteja, mutta lisäksi paljon viljoja, vehnää, sokeria enkä juurikaan piitannut ruokien lisäaineista tai makeutusaineita. Söin siis mitä mieli teki, eli käytännössä leivonnaisia, suklaata, pepsimaxia, pastaa, lasagnea. Jossain vaiheessa aloin jo käyttämään täysjyvää, mutta sillä ei juuri ollut vaikutusta. Olin todella surkeassa kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti. Käytin kyllä myös jotain lisäravinteita mutta niiden laadusta minulla ei vielä silloin ollut hajuakaan.

Minulle on nyt myös selvinnyt että olen potenut raudan puutetta eri muodoissaan ainakin 20 vuotta, ilman että sitä on mitenkään säännöllisesti hoidettu tai seurattu. Tästä teen ihan oman artikkelin myöhemmin. Maksa-arvoni ovat myös olleet koholla osin juuri lääkkeiden runsaan käytön takia. Vaikka tällä hetkellä käytän paljon luontaistuotteita ja lisäravinteita, mutta vain vähän lääkkeitä, maksa-arvoni ovat hyvät.

Käännekohta

Kun pääsin työkyvyttömyyseläkkeelle 2011, aloin pikku hiljaa selvittelemään asioita, lukemaan aiheeseen liittyviä kirjoja. Luin kirjan Diabetes – Ei kiitos, joka lopullisesti herätti minut. Aloitin vhh-ruokavalion ja paino tippui noin 20 kg aika nopeastikin. Pikku hiljaa aloin myös pääsemään osasta lääkkeistä eroon. Tuolloin oli vielä kuitenkin matkaa tämän hetkiseen tilanteeseen. Siinä välillä aloin myös lipsua ruokavaliosta ja painoa tuli hiukan takaisin. Pikku hiljaa tietämys ravitsemuksesta lisääntyi. Tuli myös avioero ja epäonnekseni päädyin sisäilmaongelmaiseen rivitaloon asumaan. Se heitti taas pakkaa sekaisin.

Ravitsemus

Nyt olen palannut vhh ruokavalioon siten että en laske hiilareita ja saattaa joinain päivinä tulla enemmän ja joinain hyvinkin vähän, mutta joitain sääntöjä olen nyt yli vuoden noudattanut ehdottomasti.

  • Ei viljoja
  • Ei sokeria
  • Ei lisäaineita.
  • Ei teollisia makeutusaineita
  • Ei pastaa, juureksia eikä riisiä
  • Ei hedelmiä (jossain leivonnaisissa omenaa)
  • Vain hapanmaitotuotteita sekä juustoja ja niitäkin rajoitetusti
  • Alkoholia vain hyvin harvoin
  • Rasvoista voita, kookosöljyä ja oliiviöljyä (luomu extra virgin)

Tämä on toiminut omalla kohdalla hyvin.

Suolistoni oli vielä vuonna 2018 aivan sekaisin jatkuvien antibiootti- ja kortisonikuurien sekä haponestolääkkeiden takia. Söin uskollisesti maitohappobakteereita, mutta se ei siinä tilanteessa alkuunkaan riittänyt.


Välillä oli päiviä että en voinut lähteä mihinkään, kun mahaan sattui ja sai juosta vessassa sekä oli muutenkin huono olo. Joskus huono olo saattoi yllättää vaikka kaupan kassajonossa ja tuntui että tuuperrun sinne. Onneksi tuttavan suosituksesta menin Terveysanalyysiin ja sain pitkän listan vältettävistä ruoka-aineista. Silloin, vuoden 2018 lopulla, en vielä siirtynyt vhh ruokavaliolle. Terveysanalyysin perusteella täsmällisesti ohjeita noudattaen, suolistoni rauhoittui parissa viikossa. Menin analyysiin uudelleen noin 4 kuukauden kuluttua ja sain osan ruoka-aineista takaisin ruokavaliooni. Mutta syksyllä 2019 päätin että karsin hiilareita pois ruokavaliostani uudemman kerran. Jätin pois siis kaikki viljat. Rakastamani kaura oli vaikein pala, mutta kun päätöksen tein niin olen siinä pysynyt.

Olen myös huomannut nyt rauhoittuneen suolistoni välittömästi reagoivan teollisiin makeutusaineisiin jo pienistäkin määristä. Tässä alla käydään läpi kohdittain eri ruoka-aineita joilla on ainakin joillain ihmisillä negatiivisia vaikutuksia hengitysterveyteen.

Luomua!

Itse suosin niin paljon kuin mahdollista luomutuotteita, oli sitten kyse ruoasta, kodin puhdistusaineista taikka kosmetiikasta. Koska hengitämme sitä mitä käytämme ja se myös imeytyy ihon läpi. Eli sekin on tärkeää mitä käytämme ulkoisesti, ei vain se mitä syömme. Joskus tämä on tosin hintakysymys, mutta edullisia luomutuotteita ja verkkokauppoja tulee koko ajan lisää. Niitä löytyy jo markeistakin aika hyvin.

Maitotuotteet

Monelle hengityssairaalle maitotuotteet ovat se mikä tuottaa limaa elimistöön. Eli jos on limaa keuhkoissa tai nenässä ja jatkuvia tulehduksia, kannattaa ehdottomasti kokeilla olla vähintään 2-3 viikkoa ilman mitään maitotuotteita ja seurata, onko vaikutusta. Itsellä en huomannut suurta eroa, mutta monilla ero on aivan selvä. Ja kannattaa muistaa ,että myös voi on maitotuote. Ainoastaan kirkastettu voi eli ghee on maidoton.

Sokeri


Vaikka sokeri ei suoraan vaikuta keuhkoihin, se lisää yleistä tulehdusta ja tätä kauttaa heikentää vastustuskykyä sekä koko kehon terveyttä.


Sokeri on merkittävä tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja verenpainetaudin syytekijä. Sokeri lihottaa lapsia ja aikuisia ja huonontaa veren rasvaprofiilia, rasvoittaa maksaa ja aiheuttaa kihtiä. Sokeri tyhmentää ja lisää lasten levottomuutta ja haittaa tarkkaavuutta. Sokeri on syöpäkasvaimen ravintoa, mikä jokaisen syöpäpotilaan tulisi ottaa huomioon. Sokeri maistuu makealta ja siksi se koukuttaa.

Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että sokerilla tarkoitetaan myös tärkkelystä, jota on perunassa, leipomotuotteissa, pitsassa, pastassa, riisissä, jäätelössä ym. makealta maistuvissa elintarvikkeissa.

Tässä vielä pari linkkiä sokerista:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00214

https://askelterveyteen.com/mita-elimistossasi-tapahtuu-lopetat-sokerin-syonnin/

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2856-sokeri-ruokkii-syopaa

Viljat

Vilja on hyvin tärkkelyspitoinen ruoka. Tärkkelys sellaisenaan voi aiheuttaa monelle suolisto-ongelmia.

Villjan sisältämät proteiinit (gluteiini), jotka voivat olla haitallisia ihmiselle.

Villjojen sisältämistä lektiineistä ja fylaateista voi olla haittaa. Lektiini vaurioittaa suolistoa, fylaatit estävät monien tärkeiden mineraalien imeytymistä.

Viljojen gluteiinin eli proteiinien osat sekoittavat immuunijärjestelmän ja voivat laukaista erilaisia autoimmuunisairauksia.

Lähde : Antti Heikkilä

KIrja: James & Ron Braly & Hoggan
VAARALLISET VILJAT
Onko sinulla syömishimoa ja jos on, mitä ruokia himoitset? Tai tunnetko aterioiden jälkeen turvotusta ja epämukavaa oloa? Kouristaako vatsaasi? Onko sinun höllennettävä vyötä? Onko sinulla outoja tai riippuvuutta aiheuttavia reaktioita alkoholia kohtaan? Oletko ahdistunut tai masentunut? Tunnetko olosi voimattomaksi tai onko sinulla ylenmääräistä unen tarvetta?

Jos sinulla on erilaisia vaivoja, joihin ei löydy selitystä, syynä saattavat olla viljat. Suomessa syödään liikaa viljoja: puuroa, leipää, pastaa, pullaa…

Tässä vielä llsälinkkejä aiheesta:

https://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_vaaralliset_viljat

http://www.ravintoterveys.net/viljat.htm

Alkoholi

.Alkoholin vaikutukset vastustuskykyyn riippuvat nautitun alkoholin määrästä. Alkoholin kohtuullisella kulutuksella näyttäisi olevan täysin päinvastaiset vaikutukset puolustusjärjestelmän toimintaan, kuin suurkulutuksella. Alkoholin maltillinen käyttö (korkeintaan yksi alkoholiannosta päivässä) vaikuttaisi olevan terveyden kannalta suotuisampaa kuin täysi raittius

Alkoholi ja matala-asteinen tulehdus
Kehon hiljaisen tulehduksen riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, vähäinen liikunta, stressi, liiallinen alkoholin käyttö, liian pitkään istuminen päivien aikana, ravintoköyhä ruokavalio, liian vähäinen unen määrä ja huono unen laatu, ikääntyminen, ylipaino ja vyötärörasva.

Hiljaiseen tulehdukseen voi vaikuttaa tehokkaasti elämäntapamuutoksin, johon sisältyy myös alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen kokonaan.

Linkkejä:

https://www.puhti.fi/tietopaketit/alkoholi/

Lue lisää:

https://elintavat-ja-vastustuskyky.webnode.fi/alkoholi/

Lisäaineet ( sis. makeutusaineet)

Otteet tähän alle on kopioitu Ruokaviraston riskiprofiilista. Vaikka lisäaineiden haittavaikutuksia on tutkittu, ei varmaan kukaan ole pystynyt tutkimaan, miten ne vaikuttavat vuosikausien käytön aikana. Tämän asian voi vain jokainen itse huomata ja huomioida. Itse olen todennut että mitä vähemmän tai ei lainkaan lisäaineita, niin voin paremmin sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Suomalaisten altistumista lisäaineille tai muillekaan elintarvikkeiden sisältämille kemiallisille aineille on mahdotonta arvioida ja seurata, mikäli käytettävissä ei ole tietoa kuluttajien ruoankäytöstä ja sen muutoksista ja mikäli tiedot eivät ole riittävän yksityiskohtaisia

Erityisen kriittistä olisi saada tuoretta tietoa suomalaisten lasten ja teini-ikäisten ruoankäytöstä, sillä riskiprofiilissa käytettävissä olleet lapsiaineistot ovat jo yli 10 vuotta vanhoja, eikä teinien ruoankäytöstä ollut aineistoja lainkaan.

6.2 Säilöntäaineet (E200–E299)

Jotkin ryhmään kuuluvista lisäaineista voivat aiheuttaa ihmiselle yliherkkyysoireita. Bentsoaattien (E210-213), sorbaattien (E200-203) ja parabeenien (E214-219) on todettu aiheuttavan kosketusnokkosihottumatestissä ei-immunologisia reaktioita, mutta ravinnon mukana nautittuna aineiden ei ole raportoitu aiheuttavan yliherkkyysoireita (Hannuksela & Haahtela, 2009). Sulfiitit (E220-228) sitä vastoin voivat aiheuttaa astmatyyppisiä oireita tai pahentaa kroonista ei-allergista astmaa myös suun kautta nautittuina. Sulfiittien aiheuttamia allergisia reaktioita on todettu myös silloin, kun ainetta ei ole käytetty lisäaineena vaan sitä on muodostunut käymisprosessin yhteydessä viineissä.

6.3 Hapettumisenestoaineet (E300–E399, E450–E452)

Kun tutkittuja lisäaineita on annosteltu korkeina pitoisuuksina koe-eläimille, muita havaittuja haittavaikutuksia ovat olleet raudan imeytymisen lisääntyminen (erytorbiinihappo, E315), verenvuototaipumuksen kasvu (BHT, E321), vaikutukset keuhkoihin, munuaisiin, kilpirauhasen toimintaan ja
maksan aineenvaihdunnan lisääntymiseen (BHT, E321). Natriumtartraattia (E335) on käytetty suurina kerta-annoksina (10 – 20 g) laksatiivina, mutta halutun vaikutuksen lisäksi aineen havaittiin aiheuttavan suurina annoksinakin vain pahoinvointia, oksentelua ja vatsakramppeja (Pohjoismainen
ministerineuvosto, 2002)

6.4 Emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineet (E400–E499)

Monet tämän ryhmän aineiden terveyshaitat on tunnettu huonosti. Ryhmän aineet ovat aiheuttaneet eläinkokeissa kasvun hidastumista, sillä suurina määrinä ne korvaavat ravinnon energiaa tuottavia ravintoaineita. Ne voivat suurina määrinä aiheuttaa myös ripulia ja suoliston turpoamista, sillä ne eivät yleensä imeydy elimistöön, vaan menevät ruoansulatuskanavan läpi sitoen usein vettä itseensä

6.5 Pintakäsittely-, vaahdotus- ja makeutusaineet (E900–E999)

Kun makeutusaineita, pintakäsittely- tai vaahdotusaineita on annosteltu suurina määrinä koe-eläimille, muita havaittuja vaikutuksia ovat olleet ruoansulatuskanavan häiriöt, painon muutokset, veriarvojen muutokset ja sisäelinten tai sikiöiden vauriot. Ruoansulatuskanavan häiriöitä olivat ripuli (asesulfaami K E950, erytritoli E968) sekä kaneilla lajityypilliset sisäelinlaajenemat, jotka johtuvat imeytymättömän ruoan runsaasta nauttimisesta eivätkä ole yleistettävissä ruoansulatukseltaan erilaiseen ihmiseen (sukraloosi E955, neohesperidiini DC E959, advantaami E969). Painon lasku liittyi tavallisimmin ruoan matalampaan energiatiheyteen tai siihen, että ruoka oli koe-eläinten mielestä syömäkelvottoman makeaa (sukraloosi E955, neotaami E961, advantaami E969) tai muuten pahanmakuista (kvillauute E999). Sitä vastoin asesulfaami K (E950) sai korkeina pitoisuuksina koeeläinten painon nousemaan. Lisäksi sakariinin (E954) epäiltiin estävän hiilihydraattien ja proteiinien pilkkoutumista ja advantaamin (E969) heikentävän eläimen elimistön kykyä käyttää ruokaa hyväksi. Veriarvojen muutoksia kuten hemoglobiiniarvon tai erytrosyyttiarvojen alenemista tai seerumin alkalifosfataasi-aktiivisuuden kasvua on raportoitu suurilla pitoisuuksilla usealle makeutusaineelle: E950, E951, E952, E955, E961, E969. Elinvaurioita on raportoitu aspartaamista E951 (munuaisvaurio, rotta), kvillauutteesta E999 (maksan painon aleneminen ja mahalaukun painon suhteellinen kasvu, rotta), sakariinista E954 (virtsarakon kasvaimet, joita on todettu useista eläimistä ainoastaan rotalla ja jotka WHO on arvioinut eläinlajille ominaiseksi reaktioksi, joka ei ole yleistettävissä ihmiseen). Syklamaatin (E952) aineenvaihduntatuotteen, advantaamin (E969, yli 200 x ADI-arvon suuruisina annoksina) sekä steviolin on raportoitu aiheuttavan suurina annoksina sikiövaurioita koe-eläimille.

Väestötutkimuksessa on havaittu, että raskaudenaikainen keinomakeutettujen virvoitusjuomien käyttö saattaa lisätä lapsen astmariskiä tai allergisen nuhan riskiä sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien käytöllä havaittuun riskiin verrattuna (Maslova ym., 2013), ja kahden väestötutkimuksen perusteella ennenaikaisen synnytyksen riski saattaa myös hiukan kasvaa (Bernardo ym., 2016). Lisää tutkimuksia tarvitaan siitä, voivatko makeutusaineet vaikuttaa ruoansulatuskanavan mikrobiston toimintaan ja sen välityksellä insuliininsietokykyyn. Koe-eläimillä on havaittu tällaisesta viitteitä (Suez ym., 2014), mutta väestötutkimuksissa ei ole havaittu ihmisellä yhteyttä makeutusaineiden käytön ja tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen välillä (ANSES, 2015; Bernardo ym., 2016).

6.6 Muut tutkitut lisäaineet

Natriumglutamaatti (E621) on glutamiinihapon (E620) natriumsuola. Glutamiinihappo on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta. Natriumglutamaatti on useimmille ihmisille turvallista. Pienellä ryhmällä ihmisiä on silti todettu, että yli 3 000 mg:n suuruinen kerta-annos ilman ruokaa annettuna voi aiheuttaa ns. kiinalaisen ravintolan syndrooman, joka muistuttaa allergista reaktiota. Kirjallisuudessa on esitetty epäilyksiä, että tämä reaktio liittyisi B6-vitamiinin puutteeseen ja olisi estettävissä nauttimalla vitamiinia etukäteen (Folkers ym., 1984). EFSA:n tuoreessa arviossa (EFSA 2017a) hermoston kehityksen häiriöitä mittaavan eläinkokeen vaikutuksia aiheuttamattomasta annoksesta määritetty ADI-arvo on matalampi kuin annokset, jotka on liitetty ihmisillä ns. kiinalaisen ravintolan syndroomaan (yli 42,9 mg/kg rp/vrk), päänsärkyyn (85,8 mg/kg rp/vrk), verenpaineen kokoamiseen (150 mg/kg rp/vrk) ja plasman insuliinipitoisuuden nousuun (yli 143 mg/kg rp/vrk). Useimmissa pitkäkestoisissa eläinkokeissa haittavaikutuksia ei ilmennyt suurimmilla koeasetelman annoksillakaan.

Eviran riskiarviot:


https://drive.google.com/file/d/1-gkxEBfhDftz_9jMJ0EXauDHkDqgP3x4/view?usp=sharing

Muita linkkejä:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=asy00210

https://ekoodit.fi/

Hyödylliset lisäravinteet ja luontaistuotteet

Tässä yhteydessä en kirjoita tarkemmin vitamiineista, hivenaineista enkä Omega-3:sta, vaan teen niistä eri artikkelin. Siinä käyn läpi myös mitä näistä pitoisuuksista voidaan mittauttaa laboratoriokokein. Ja vaikka tässä on mainittu vain joitain ravintoaineita, toki täytyy varmistaa että elimistö saa riittävästi ja tasapuolisesti niitä kaikkia ja mieluiten mahdollisimman luonnonmukaisessa muodossa. Näin imeytyvyys on parasta eikä tule haittoja synteettisistä valmisteista.

Tärkeimmät TOP 5

  • D-vitamiini
  • C-vitamiini
  • Omega3 (E-EPA)
  • Magnesium
  • Sinkki

Muuta hyödyllistä:

  • Seleeni
  • A/E-vitamiinit
  • B-ryhmän vitamiinit
  • K2-vitamiini

CLA eli konjugoitu linolihappo (CLA = Conjugated linoleic acid)

on ryhmä välttämättömän omega-6 rasvahapon, linolihapon muotoja, joissa kaksoissidokset ovat rinnakkain (eli konjugoituneet). CLA-muotoja eli isomeerejä on löydetty 28 erilaista.

Ihmisen elimistö ei valmista CLA:ta merkittäviä määriä. Sitä saadaan kengurun ja naudan lihasta, kananmunista sekä maidosta keskimäärin 15-174 mg/vrk. Ruohoa syövä nautakarja muodostaa 300-500 % enemmän CLA:ta kuin tavanomaisella rehulla ruokitut, joten luomumaito ja luomunaudanliha sisältää huomattavasti enemmän CLA:ta kuin tavanomainen maito ja liha.

Vaikutus ja käyttö


CLA:lla on useita terveysvaikutuksia; se ehkäisee energian varastointia rasvasoluun eli ehkäisee rasvan muodostusta ja lisää rasvoja rasvasoluissa pilkkovan adiponektiinin tuotantoa (Adiponektiini osallistuu verensokerin ja varastorasvojen energiaksi käyttämisen säätelyyn ja sillä on samankaltaisia vaikutuksia keskushermostossa kuin kylläisyyshormoni leptiinillä). CLA vähentää myös tulehdussytokiinien muodostumista.

CLA:n vaikutuksia on tutkittu paljon ja sillä on osoitettu allergioita ja astmaa, diabeteksen seurannaissairauksia, reumaa sekä sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää hillitseviä ominaisuuksia.

CLA:ta käytetään yleisesti laihdutuksen tukena, pitkäkestoisen liikunnan energiatasapainon tukemiseen, vaikeiden pitkäaikaisten sairauksien aiheuttaman heikentymisen hoitoon sekä tulehduksellisten sairauksien ja syöpien tukihoitona.

CLA näyttäisi olevan tehokas:

Paksusuolen ja peräsuolen syövän ehkäisy. Ruokavalion korkea CLA-pitoisuus saattaa vähentää syöpäriskiä etenkin naisilla naisilla.
Ylipaino. Konjugoitu linolihappo näyttää auttavan muuttamaan kehon rasva vs lihasmassa suhdetta edullisempaan suuntaan muttei yksinään vaikuta painoon.

CLA:ta on tutkittu ja hyödyistä on saatu viitteitä seuraavissa tiloissa mutta vähäisen tutkimusaineiston vuoksi tieteellistä arvioita tehosta ei voi vielä tehdä:

Rintasyöpä. Alustavan näytön mukaan CLA saattaa ehkäistä rintasyöpää. Naiset, jotka ovat läpäisseet vaihdevuodet ja on suurempi saanti konjugoitu linolihappo elintarvikkeista, erityisesti juuston, näyttävät pienempi riski sairastua rintasyöpään.
Kehonrakennus.
Korkea kolesteroli.

NAC

N-asetyylikysteiini (NAC) on luonnossa esiintyvän kysteiiniaminohapon synteettinen johdos, jonka kestävyyttä on parannettu liittämällä asetyyliryhmä kysteiinin aminotyppeen. NAC kehitettiin ensisijaisesti yskänlääkkeeksi jo vuosikymmeniä sitten. Se pelkistää ysköksessä olevia rikkisiltoja vapaiksi sulfidiryhmiksi, ja siksi lima muuttuu juoksevammaksi. NAC:tä on vuosien saatossa kokeiltu moninaisten keuhkosairauksien hoitoon inhaloituna sekä suun kautta ja suoneen annettuna. Se ei ole osoittautunut ihmelääkkeeksi, mutta sitä käytetään edelleen mm. kroonisen bronkiitin ja kystisen fibroosin hoidossa. NAC:n on osoitettu parantavan fagosytoivien solujen toimintaa keuhkoissa (Oddera ym.1994), millä on suotuisa vaikutus em. taudeissa. Myös fibrotisoivan alveoliitin tukihoitona NAC:tä saaneilla on todettu keuhkojen toiminnan paranevan (Behr ym. 1997).

https://www.duodecimlehti.fi/duo90104

Karnosiini/Berberiini

Karnosiini

on valkuaisaine, biologisilta vaikutuksiltaan oikea superpeptidi, jolla on monia edullisia vaikutuksia elimistössä (Baye ym. 2016, Tatsuno ym. 2018, Tanaka ja Kawahara 2019). Karnosiini on fysiologinen yhdiste, jota ihmisessä on luonnostaan lihaksistossa, maksassa ja aivoissa (Otani ym. 2005). Siellä sillä täytyy siis olla tärkeitä tehtäviä. Ravinnossa karnosiinia on pääasiassa lihassa (carne), josta sen nimikin on johdettu. Sen nauttiminen ravintolisänä – ohjeen mukaisesti tietenkin – ei aiheuta minkäänlaisia sivuvaikutuksia jatkuvassakaan käytössä, ei edes lapsille. Karnosiini on vesiliukoinen aine. Sitä ei kerry elimistöön liian suuria määriä, vaan ylimäärä erittyy pois.

Karnosiinilla on hämmästyttävän monipuolisia vaikutuksia terveyteen: Se hillitsee tulehdussytokiini IL8:aa, puskuroi maitohappoa lihaksessa, ehkäisee lihaksen happamoitumista (pH:n laskua), se vahvistaa ja suojaa sydäntä ja muita lihaksia, ehkäisee ihon vanhenemismuutoksia, ehkäisee insuliiniresistenssiä, diabetesta ja sen komplikaatioita, harmaakaihia, munuaistauteja [345] ja monia muita ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja vaivoja. Karnosiini tehostaa kreatiinin vaikutuksia lihaksistossa. Karnosiini ehkäisee sytostaattien sivuvaikutuksia. Karnosiini ehkäisee kuulon heikenemistä ja on palauttanut jo monen henkilön menettämän hajuaistin. Ja ennen muuta karnosiini suojaa aivoja. Karnosiini korjaa veren rasvahäiriöitä (Brown ym. 2014, Bao ym. 2015, Baye ym. 2017) ja normalisoi kilpirauhasen toimintaa (Bao ym. 2015) ja suojaa munuaisia myrkyllisiltä yhdisteiltä, kuten natriumnitriitiltä (NaNO2 ) (Ansari ym. 2018). Mitä enemmän ikääntyvillä naisilla on lihaksissaan karnosiinia, sitä parempi on heidän fyysinen suorituskykynsä (Varanoske ym.2017)

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/162-karnosiini-biologisesti-aktiivinen-peptidi


Berberiini

on maailman käytetyin, monipuolisin ja ehkä paras kansanlääke. Varhaisin kirjallinen merkintä Berberis aristatan marjojen verta puhdistavasta vaikutuksesta on löydetty Assyyrian keisarin Ashurbanibalin ajan savitaulusta noin vuodelta 650 ennen ajanlaskumme alkua. Berberiini on ollut suosittu jo yli 3000 vuotta Kiinassa, Koreassa, Intiassa ja Amerikan intiaanien keskuudessa. Berberiini on tehokas anti-ageing-yhdiste, joka parantaa veren sokeri- ja rasvatasapainoa, laajakirjoinen antibiootti joka estää influenssaviruksia (Yan ym. 2018), SARS-CoV-2-virusta, herpesviruksiin kuuluvaa ihmisen sytomegalovirusta (Luganini ym. 2019) Helicobacter pyloria (Hu ynm. 2020), Neisseria gonorrhoeae:ta (tippuribakteeria), ihmisen papillomavirusta (HPV) HIV:tä, Actinobacillus pleuropneumoniaeta, herpes simplex-virusta (HSV), C-hepatiittivirusta (Hung ym. 2019) Chikungunya-virusta, Dengue- ja Zika -viruksia (Batista ym. 2019), enterovirusta ja pseudomonas aeruginosa -bakteeria. Berberiini estää myös sairaalabakteeria (MRSA) (Zhang ym. 2020). Berberiini tehostaa antibioottien toimintaa myös lääkeresistenttejä bakteereita vastaan. Berberiini estää Candida albicans -hiivan kasvua ja tehostaa synergisesti sienilääke flukotsonalin vaikutusta. Berberiini lievittää haimatulehdusta ja suojaa aivoja kallovammoissa. Berberiini ehkäisee allergioihin liittyvää tulehdusta vaimentamalla allergia- eli syöttösoluja (Li ym. 2018). Berberiini lievittää psoriasista (psoriasis, psori) (Sun ym. 2019) ja vaimentaa nivelreumassa myllertäviä tulehdussytokiineja (Dinesh ja Rasool 2019). Berberiini lievittää ärtyvää paksusuolta ja suojaa vatsan ja suoliston limakalvoja tulehduskipulääkkeiden haitoilta (Chao ym. 2019) ja hoitaa ripulia annoksella 500 mg/vrk (Di Piero ym. 2020). Berberiini edistää hammasterveyttäkin (Xin ym. 2019) mm. ehkäisemällä ja vaimentamalla hammasytimen (dental pulp) tulehdusta (Song ym. 2019).

Maitohappobakteerit

Hyvät probioottiset maitohappobakteerit ja prebioottiset fruktaanit (inuliini ja frukto-oligosakkaridit) edistävät terveyttä ja kuntoa monin tavoin. Pro- ja prebioottien yhdistelmää kutsutaan synbiootiksi. Niiden yhdistäminen ravintokuituihin tuottaa usein parhaan mahdollisen vaikutuksen. Uusimpien tutkimusten mukaan probiootit ehkäisevät lihomista, lasten allergioita ja ylähengitystinfektioita, tyypin 2 diabetesta, syöpätauteja, valtimoiden kovettumia (ateroskleroosia) ja alkoholista riippumatonta rasvamaksaa. Antibioottikuurin aikana nautitut probiootit ehkäisevät Clostridium difficile -infektioita. Lisäksi probiootit edistävät myös mielenterveyttä ja parantavat ärsynyttä paksussuolta. Suolistosta on suora yhteys aivoihin. ”Suolisto on toiset aivot.”

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/96-maitohappobakteerit

Ubikinoni

Ubikinoni (eli koentsyymi Q10, CoQ10 tai pelkkä Q10) on elämälle välttämätön vitamiinien kaltainen fysiologinen yhdiste, oikea supervitamiini, monipuolinen rasvaliukoinen, suosittu, tehokas ja turvallinen ravintolisä. Se ehkäisee muun muassa sarkopeniaa ja muita vanhenemismuutoksia, ihon rypistymistä, LDL-kolesterolin hapettumista sekä veren sokeri- ja rasvapitoisuuden ja verenpaineen nousua. Ubikinoni tuottaa energiaa muun muassa sydän- ja aivosoluille, joita se suojaa sairastumiselta ja rappeutumiselta (sarkopenialta). Ubikinoni on siis kardio- ja neuroprotektantti. Jokaisen diabeetikon, fibromyalgikon, sydän- ja verenpainepotilaan, syöpäpotilaan, ikääntyneen ja statiineja käyttävän ihmisen tulisi ottaa päivittäin ubikinonia. Sydäntä suojaava ja tylsistymistä ehkäisevä päiväannos on 100 – 300 mg (jopa 400 mg).

http://www.tritolonen.fi/uutiset/3143-ubikinoni-ja-akuutti-influenssa

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/181-ubikinoni-koentsyymi-q10

Rauta

Raudasta ja omista raudanpuutekokemuksista teen myös oman artikkelin lähiaikoina.

Täältä saat lisätietoa:

https://www.puhti.fi/tietopaketit/rauta/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/

Muut luontaistuotteet

Valkosipuli

Valkosipulin vaikutukset ulottuvat lähes koko kehoon varpaista aina hengitykseen saakka. Valkosipulin käyttö mauste- ja rohdoskasvina on laajaa. Maustekäytön laajuuteen voi perehtyä vaikka vuosittaisilla valkosipulifestivaaleilla, joita järjestetään muun muassa Keravalla ja Oulussa. Näissä tarjolla on tavallisuudesta poiketen valkosipulilla höystettyä olutta, jäätelöä ja makeisia kaikkien muiden valkosipuliruokien ohella. Valkosipulin lääkekäytöllä on pitkä ja kunniakas historia. Osa kansan keskuudessa kulkeneista valkosipulin terveysvaikutuksista on kyetty osoittamaan nykytutkimuksin paikkansa pitäviksi.

Vaikutus ja käyttö
Nykyajalle on ominaista asettaa vanhat käsitykset ja havainnot nykytieteen koeteltaviksi. Tiedeyhteisön hyväksymät arviot tutkittavista asioista saavat tieteen leiman. Erilaiset viralliset yhteisöt kokoavat yhteen tieteen havaintoja ja antavat niistä lausuntoja. Valkosipulin osalta saksalainen viranomaisasiantuntijapaneeli Comission E suosittelee valkosipulin käyttöä kohonneiden veren rasva-arvojen alentamiseen ja ehkäisemään ikäriippuvaisia verisuonimuutoksia. Euroopan fytoterapian tieteellinen asiantuntijaryhmä (ESCOP) listasi seuraavia hyväksyttyjä indikaatioita valkosipulille: ateroskleroosin (valtimoiden kovetustauti) ennaltaehkäisyyn, kohonneiden veren rasva-arvojen hoitoon, ääreisverenkierron ongelmien parantamiseen, ylempien hengitysteiden infektioiden ja katarrin hoitoon. Maailman terveysjärjestö (WHO) on katsonut seuraavien väittämien tukevan kliinistä näyttöä: valkosipuli tehostaa ruokavalion vaikutusta hyperlipidemiassa (kohonneet veren rasvaarvot), ennaltaehkäisee ikäriippuvaista ateroskleroosia (valtimoiden kovetustauti), valkosipulilla on mahdollisesti lievä vaikutus kohonneessa verenpaineessa. Eri asiantuntijaryhmillä on samansuuntaiset näkemykset valkosipulin terapeuttisesta vaikutuksesta.

Valkosipulin hyperlipideminen, kolesteroliarvoja alentava vaikutus tuli esille Alderin vuonna 2003 tekemässä systemaattisessa tutkimuskatsauksessa. Yhteenveto koostui 10 eri tutkimuksesta. 6 tutkimuksessa saatiin näytöksi keskimäärin 9,9 % pudotus kokonaiskolesterolin osalta ja 11, 4 % huonon LDL-kolesterolin osalta. Holzgartnerin ryhmä selvitti vuonna 1992 alle sata henkilöä koskeneessa satunnaistetussa tutkimuksessa valkosipulin vaikutuksia hyperlipidemiaan ja kohonneeseen verenpaineeseen. Koehenkilöille annettiin 900 mg valkosipulivalmistetta 12 viikon ajan. Vertailuryhmät noudattivat vähärasvaista ruokavaliota samaan aikaan. Valkosipuli- ja lääkeryhmässä tulokset olivat samansuuntaisia. Valkosipuli alensi kolesterolitasoja yhtä hyvin kuin betsafibraattia sisältävä lääke. Maderin ryhmä selvitti vuonna 1990 261 henkilöllä satunnaistetulla, plasebokontrolloidulla kaksoissokkotutkimuksella valkosipulin vaikutusta hyperlipidemiaan ( 800 mg valkosipulijauhetta tabletteina päivässä 16 viikon ajan). Tutkimus osoitti valkosipulin hyödyt hypelipidemiassa. Orekhov ryhmineen selvitti vuonna 1996 23 henkilöllä valkosipulin vaikutusta verisuontenkovettumatautiin. Tutkimus oli kontrolloitu kaksoissokkotutkimus. Kokeessa käytettiin 300 mg kuivattua valkosipulia tabletteina kolmasti päivässä 3-4 viikon ajan. Tutkimuksessa havaittiin alentunutta ateroskleroottisuutta. Vuonna 2001 Josling ryhmineen selvitti 146 henkilöllä kontrolloidulla kaksoissokko- ja satunnaistetulla tutkimuksella valkosipulin vaikutusta ylähengitystieinfektiossa. 12 viikon valkosipulin käyttö vähensi flunssan toistumista ja kestoa plaseboryhmään verrattuna. Budoff ryhmineen selvitti vuonna 2006 kaksoissokkoistetussa plasebokontrolloidussa tutkimuksessa kylmäkypsennysvalkosipulin vaikutusta vuoden ajan 19:llä statiineja käyttäneellä henkilöllä. Valkosipuliryhmässä havaittiin verrokkiin nähden 67 % vähennys verisuonten seinämän plakin muodostuksessa. Veren homokystiiniarvot alenivat, samoin haitallinen LDL, ja hyödyllinen HDL lisääntyi. Ushirotake ryhmineen selvitti vuonna 2004 kylmäkypsennysvalkosipulin vaikutusta 272 henkilöllä. 152 henkilöä kuului tuotetta käyttävään ryhmään ja loput 118 kontrolliryhmään. Valkosipuliryhmässä flunssan oireiden kesto lyheni merkityksellisesti verrokkiryhmään nähden, flunssan esiintymistiheys väheni myös testiryhmällä merkittävä

Inkivääri

Rohdoksena käytetään inkiväärin juurakon, kuorittuja tai kuorimattomia, sivulta litistyneitä, pitkittäisuurteisia, n. 2 cm paksuja kappaleita. Kappaleet ovat joko kokonaan kuorittuja tai reunoilta vaalean tai ruskeanharmaan ryppyisen korkin peittämiä. Murtopinta on syinen. Haju on aromaattinen, maku aromaattinen ja polttava.

Vaikutus ja käyttö
Matkapahoinvointiin inkivääriä on käytetty kauan aikaa. Inkiväärin on osoitettu olevan tehokkaimmillaan tilanteissa, joissa mahassa on epämiellyttävä tunne. Inkivääriä on pidetty parempana näissä ongelmissa kuin antihistamiineja, koska inkivääri ei aiheuta uneliaisuutta. Leikkauspotilailla esiintyy vähemmän operaation jälkeistä pahoinvointia ja oksentelua inkivääriä käytettäessä. Inkivääri vähentää myös pahoinvointia ja ruokahalun menetystä kemoterapiaa saavilla ja raskauden alkuvaiheen pahoinvointia. Raskauspahoinvoinnin on osoitettu helpottuvan ja kohtausten vähentyvän erään kaksoissokkotutkimuksen mukaan.

Inkiväärillä on raportoitu olevan tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia kun artriitissa (niveltulehdus). Useissa tutkimuksissa inkiväärin on osoitettu hillitsevän tulehdusta ja nivelkipua ja jäykkyyttä. Kivun lievityksessä inkivääri ei ole osoittautunut tehokkaammaksi kuin esim. ibuprofeenivalmisteet. Muihin tulehduskipulääkkeisiin verrattuna inkiväärin on todettu olevan vähemmän haitallinen vatsan limakalvoille ja aiheuttavan vähemmän vatsavaivoja kuin kipulääkkeet. Inkiväärin muina vaikutuksina on raportoitu parantavan verenkiertojärjestelmää. Haihtuvaöljynä inkiväärin on havaittu laajentavan verisuonia ja stimuloivan verenkiertoa ja vähentävän veren kokkaroitumista. Inkiväärin on myös havaittu ehkäisevän ja hoitavan migreeniä. Inkivääri on myös antioksidantti ja sillä on bakteereja tuhoava vaikutus. Inkiväärin on osoitettu tukevan myös tiettyjä ruoansulatuksen toimintoja, ja alentavan kolesterolitasoa yhtä tehokkaasi kuin eräs kolesterolilääke (gemfibrozil).

Hunaja

Vaikutus ja käyttö
Hunajaa käytetään makeutusaineena sekä esim. taikinan nostattamiseen. Hunajan sokerit ovat pienimolekyylisiä ja imeytyvät nopeasti elimistöön..

Hunajaa on käytetty hengitystieoireisiin ja liman irrottamiseen.Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset hoitivat haavoja, jopa palohaavoja sekä märkiintyneitä haavoja hunajalla. Hunajan käyttö tulehdusten lievittämiseen ja turvotuksen alentamiseen perustuu aineen sisältämään glukoosioksidaasiin, entsyymiin, joka tuhoaa bakteereita.

Echinaforse

Terhakoittavasta tehostaan kuuluisaksi tullut Echinaforce kohottaa yleistä vastustuskykyä tulehdustauteja vastaan. Sitä voi käyttää tulehduksiin, kurkkukipuun, kylmettymiseen, flunssaan, käheyteen, yskään.

Ulkoisesti Echinaforcea käytetään ihotulehduksiin, pieniin haavoihin, finnien hoitoon, hyönteisten puremiin. Tuote ei sovi mykerökukka-allergisille.

Homeopatia

Olen vasta alussa polullani homeopaattisen hoidon maailmaan. Tehon olen kyllä jo havainnut. Itse kannatan, jos haluat kokeilla homeopatiaa, kääntymistä diplomi-homeopaatin puoleen. Hän yleensä myös ymmärtää ravitsemuksen päälle. Näin saat kokonaisvaltaisempaa hoitoa. Klassiset homeopaatit toimivat eri tavalla.

Mitä on homeopatia?

Homeopatia on järjestelmällinen, periaatteisiin pohjautuva kokonaisvaltainen hoitomenetelmä, JOTA sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat menestyksekkäästi hyödyntäneet jokapäiväisessä terveydenhoidossaan jo yli 200 vuoden ajan. Homeopatia-nimi tarkoittaa samankaltaista kärsimystä (homoius ja pathos) ja sen perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia (1755–1843).

Homeopatiassa on neljä johtavaa periaatetta:

  1. Samankaltaisuus – käytettävät lääkeaineet valitaan siten, että niiden aiheuttama oirekuva muistuttaa hoidettavan taudin oirekuvaa.
  2. Kokonaisvaltaisuus – potilaan kokonaisuus vaikuttaa lääkeaineiden valintaan, paikallisten oireiden lisäksi otetaan huomioon myös esim. sairauden taustalla vaikuttavat emotionaaliset syyt.
  3. Yksilöllisyys – homeopaattisia lääkeaineita ei valita rutiininomaisesti, silla homeopatia ei hoida sairautta, vaan yksilöä
  4. Minimiannos – homeopaattiset lääkeaineet ovat laimennettuja ja potensoituja kehon immuniteetin stimuloimiseksi ilman myrkyllisiä sivuvaikutuksia.

Homeopaattisella hoidolla pyritään palauttamaan terveys nopeasti, kivuttomasti ja pysyvästi.
Homeopaattiset lääkeaineet valmistetaan erityisellä menetelmällä luonnollisista lähtöaineista. Niiden valmistaminen on luontoa säästävää ja kunnioittavaa.

Homeopaattinen hoito on turvallista vauvasta vanhuuteen. Koulutettu homeopaatti osaa tunnistaa tilanteet, jossa asiakas on parasta ohjata lääkärin hoitoon. Homeopaatti ei tee diagnooseja, eikä hoida sairauksia. Hän ei puutu lääkärin määräämiin lääkityksiin tai hoitoihin, vaan pyrkii aina avoimeen yhteistyöhön kaikkien hoitavien tahojen kanssa. Homeopatia on hyvä hoitomuoto myös lääketieteen hoitojen rinnalla käytettäväksi. Integratiivinen hoitotapa, jossa homeopatia toimii ns. täydentävänä hoitomuotona on käytössä monessa maailman maassa.

Jos haluat tutustua tarkemmin homeopatiaan, kannattaa käydä seuraavilla sivuilla:

http://www.homeopaatit.fi/

http://www.homeopatiainfo.fi/

https://www.homeopaatit.net/

https://www.fimea.fi/myyntiluvat/kasvirohdoslaakkeet_ja_homeopaattiset_valmisteet/homeopaattiset_ja_antroposofiset_valmisteet

Homeopaattiset valmisteet

Blatta Orientalis Alfaplex (FU 6) H 79 FIN

Kalium carbonicum D6
Blatta orientelis D6
Senega D6
Sulfur D6
Arsenicum album D24

Tämä homeopaattinen yhdistelmävalmisten on itsellä auttanut pitämään liman helposti yskittävänä ja olen nyt kohta vuoden pärjännyt kokonaan ilman mitään limaa pilkkovia lääkkeitä (mucomyst, erdopect….). Annostus on yksilöllinen ja ylläpitoannokseksi on itsellä riittänyt 1 tabl aamuin illoin. Tarvittaessa enemmän. Tällä on myös paljon muita vaikutuksia hengityselimiin, kysy tarkemmin homeopaatiltasi.

DR. RECKEWEG – HOMEOPAATTISET VALMISTEET

Dr. Reckeweg Bensheimin homeopaattiset valmisteet ovat turvallisia itsehoitoon soveltuvia lääkkeitä. Valmisteet ovat saavuttaneet suosiota ja arvostusta maailmanlaajuisesti tarkoin valittujen raaka-aineittensa johdosta.

Homeopaattisten yhdistelmävalmisteiden valmistus tapahtuu perinteisin menetelmin. Potensointi, joka on ratkaiseva tekijä homeopatiassa, tehdään tarkoituksella käsin, Hahnemannin tekniikalla. Laadunvalvonta kaikissa työvaiheissa takaa lopputuotteen korkean laadun.

https://www.pur-kauppa.fi/tietopankki/homeopaatin-vinkit/

Yleistä lisätietoa vitamiineista ja luontaistuotteista löydät valtavasti seuraavilta sivuilta:

http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Etusivuhttp://www.tritolonen.fi/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/

Vhh kaakao-juustokakkuruudut (pellillinen)

Tämä ohje taas on kehityksen tulos aikanaan tekemilleni, ei niin vhh suklaa-juustokakkuruuduille. Tuli vain mieleen, että kai senkin herkun voi yrittä virittää vhh-aineille. Tämän voi myös tehdä niin että lisääkin juustotäytteeseen kaakaota tai suklaata, jolloin tuloksena on mokkapala-tyyppiset ruudut. Niitä en ole vielä itse kokeillut. Tai jos käyttää pohjaan lisänä suklaata, voisi tulos olla enemmän brownie-tyyppinen pohja. Kehittelempä sitä ehkä seuraavaksi. Brownie-pohjalla ja suklaatuorejuustotäytteellä ….. Tiedätte mitä odottaa seuraavaksi.

Vhh kaakao-juustokakkuruudut

Pohja:

  • 200 g voita
  • 4 kananmunaa
  • 3 dl karppisokeria
  • 5,5 dl jauhoja (itse käytin 2 dl kookosjauhoa/ 3,5 dl mantelijauhoja)
  • (manteli, lupiini tai kookosjauhoja)
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • 6 rkl kaakaojauhetta
  • 2 tl psylliumia
  • 1 tl Vaniljajauhetta
  • 300g ranskankermaa tai 2 dl kuohukermaa

Täyte:

  • 300 g mascarponejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 kananmunaa
  • 3 rkl mantelijauhoa
  • Steviaa
  • Vaniljaa

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri oikein hyvin vaahdoksi. Sekoita kaikki pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet vuorotellen sulatetun voin ja creme fraichen kanssa muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle korkealle uunipellille. Esipaista pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia.

Tee sillä aikaa juustotäyte.
Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Laita lusikalla juustotäyte varovasti esipaistetun pohjan päälle. Levitä varovasti haarukalla niin että jää viuhkakuvioita. Älä sekoita kokonaan.
Paista vielä 175 asteessa noin 15 minuuttia.

Anna jäähtyä. Parhaita kylminä yön yli jääkaapissa oltuaan.

Muista että uunit ovat erilaisia eli kun teet ensimmäistä kertaa tarkkaile paistoaikoja. Jos haluat tehdä piiraan vaikka pyöreään lasivuokaan, puolita ohje.

Makrot ilmoitan tänne myöhemmin, mutta voit laskea ne itse esim. Fatsecretin ravintoainelaskurilla, joka löytyy ohjelman tietokoneversiosta omista resepteistä.

https://www.fatsecret.fi/Default.aspx

Nopea VHH vaniljakastike

Kirjoitanpa tämänkin ohjeen vielä erikseen, että löytyy sitten jatkossakin helpommin. Tämän kastikkeen kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ja myös sekoittaa se hyvin ennen tarjoilua. Säilytys tietenkin jääkaapissa. Muuttuu jäähtyessään paksummaksi ja keltaisemmaksi. Annos on melko iso eli vajaa litra.

Vhh-vaniljakastike

  • 6dl kuohukermaa
  • (voi käyttää osan myös maitoa)
  • 4 munan keltuaista
  • 2 rkl erytritolia tai maun mukaan steviaa
  • Ripaus aitoa Vaniljajauhetta tai vanilja-aromia
  • 25-50g voita


Itse olen vielä laittanut 1 tl perunajauhoa, vaikk on kiellettyjen listalla muuten.

Laita kaikki aineet kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan pohjia myöden sekoittaen, kunnes alkaa pulpahdella. Älä anna kiehua. Nosta pois levyltä ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä sitten jääkaapissa kylmäksi. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa. Jäähtyessään muuttuu paksummaksi ja keltaisemmaksi.

Vhh- muta-juustokakku

Monia tässäkin ohjeessa käytettyjä aineksia löytyy edullisesti Fitnessfirstin verkkokaupasta, jonne pääset tästä linkistä:

https://to.fitnessfirst.fi/t/t?a=1185117486&as=1535154746&t=2&tk=1

Koska minun pitää aina kokeilla kaikkea uutta, niin muokkasimpa sitten mutakakun ohjeesta muta-juustokakun. Tämä ohje on jo moneen kertaan testattu, mutta tänne blogiin se eksyi vasta nyt. Minulla on näitä leivontaohjeita vaikka kuinka paljon vihkoon kirjattuna, mutta miten ne kerkiäisi kaikki tänne blogiin kirjoittaa, on asia erikseen.

VHH Muta-juustokakku


Mutakakkupohja:

  • 200 g tummaa (70-100%) suklaata
  • 200g voita
  • 6 kananmunaa
  • 1,5 dl karppisokeria (tai muuta makeutusta)
  • 2 (-4) rkl mantelijauhoa

Tuorejuustotäyte:

  • 250-300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 rkl mantelijauhoja
  • 2 munaa
  • vaniljauutetta tai –jauhetta
  • makeutustua maun mukaan
  • (itse käytin vaniljasteviatippoja, vaniljauutetta ja steviajauhetta)

Tee ensin mutakakkupohja.
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa yhdessä. Anna hiukan jäähtyä.
Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten (sähkövatkain)
Lisää mantelijauho ja makeutus.
Vuoraa irtopohja-vuoan pohja leivinpaperilla. ( 22 cm halk) . Laita leivinpaperi reunojen ja pohjan väliin ja leikkaa ylimenevät pois.Kaada taikina vuokaan.
Paista noin 10 min 200 asteessa ja tee sillä aikaa tuorejuustotäyte.

Juustokakkutäyte:
Sekoita ainekset keskenään ja kaada vuokaan mutakakun päälle. Voit sekoittaa hieman haarukalla että saat hienoja kuvioita.
Paista vielä 20-30 minuuttia. Tämä ei siis jää sisältä kosteaksi kuten mutakakku yleensä, koska juustotäytteen täytyy myös kypsyä. Kokeile kypsyyttä tikulla, aika riippuu uunista. Anna jäähtyä ja nauti joko sellaisenaan tai omatekoisen vanlijakastikkeen kanssa.

Vaniljakastikkeen ohje löytyy täältä:

Tällä hetkellä joudut laskemaan tämän reseptin makrot itse, mutta nekin tänne ilmaantuvat kunhan kerkiän ne laskea.

FatSecretin tietsikkaversiossa on omat reseptit osiossa ilmainen ravintosisältölaskuri.

https://www.fatsecret.fi

Makoisia hetkiä!