Keto-omenamurupiirakka (pellillinen)

Koska en tälläkään kertaa löytänyt omaan makuun sopivaa omenapiirakan ohjetta, päätin kehittää sen itse. Tykkään hirveästi piirakasta jossa muruja päällä ja aiemmin käytin kauraa. Nyt piti keksiä vaihtoehto sille. Tässä siis ohje koko pellilliseen keto – omenamurupiirakkaa. Puolittamalla saat sopivan annoksen pyöreään ns. peruspiirakkavuokaan. Ja tämä on kyllä niin hyvää, että kelpaa ihan kelle vaan. Jos ette kerro että on sokeriton tai keto, sitä ei kyllä huomaa…  parempaa kuin perinteinen… 

Keto-omenamurupiirakka (pellillinen) 

Pohja:

300g pehmeää huoneenlämpöistä voita

2-3 dl erytritolia (karppisokeri) 

3 kananmunaa

2 prk (300g) Creme Fraichea ( ranskan kerma) 

3 rkl psyllium

3 tl leivinjauhetta 

1-2 tl kanelia

3 dl mantelijauhoa

2 dl lupiinijauhoa (Foodin) (tilalla voi käyttää myös mantelijauhoja, mutta makua ja koostumusta en ole siten mitannut) 

1 dl kookosjauhoa

Täyte:

Noin 10 keskikoista omenaa

Kanelia 

Erytritolia 

Muruseos:

100g voita sulatettuna

0,5-1 dl erytritolia

2 dl mantelijauhoja

1dl mantelilastuja

  • Vatkaa pehmeä voi ja erytritoli vatkaimella hyvin. Lisää kananmunat seokseen yksitellen hyvin sekoittaen. 
  • Yhdistä kuivat aineet toisessa astiassa ja sekoita ne. 
  • Lisää vuorotellen kuiva-aineseosta ja ranskankermaa taikinaan sekoittaen välillä. Tarkista lopuksi että koko seos on kauttaaltaan hyvin sekoittunut. 
  • Voitele korkeareunainen uunipelti pohjalta ja reunoista tai käytä leivinpaperia. 
  • Nostele taikina pellille ja painele se tasaisesti pohjalle ja reunoille jonkin matkaa. 
  • Poista omenista siemenkodat ja siivuta ne. Tähänkin on olemassa työväline joka tekee tuon kaiken yhdellä painallukselle. Jos omenat meinaavat ruveta tummenemaan tätä tehdessä, ripottele päälle hiukan sitruunamehua. (Tai voi teettää tämän homman apukokilla sillä aikaa kun teet taikinaa 🤣) 
  • Lado omenasiivut taikinan päälle pellille, ripottele päälle makusi mukaan kanelia ja erytritolia. Itse käytin reilusti kanelia… 
  • Tee halutessasi muruseos tai voit myös jättää sen pois. 
  • Sulata voi, lisää siihen muut muruseoksen aineet ja sekoita hyvin, joko käsin tai vatkaimella. 
  • Lisää muruseosta sinne tänne omenien päälle. 
  • Ja piirakka uuniin. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia uunin keskitasolla. Kannattaa ensimmäisellä kerralla seurata paistumista, koska uunit ovat eri tehoisia ja mantelijauhot varsinkin voivat palaa herkästi. Jos tulee ongelma ja piirakka ei ole vielä kypsä mutta meinaa tummua liikaa, laita folio päälle. 

Ja tästähän voi osan pakastaa tarvittaessa. Kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria. 

Tarjoile joko sellaisenaan, itse tehdyn vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai ketojäätelön kanssa. 

Tässä vielä vähän tarvikelinkkejä eli leivontatuotteita, kannattaa tehdä hintavertailua …..

https://www.tupalanmaenpuoti.com/tuote/17530683

http://hyvinvoinnin.fi/collections/foodin?q=&hPP=32&idx=shopify_products&p=0&fR%5Btags%5D%5B0%5D=Leivontatuotteet&gclid=Cj0KCQjw1qL6BRCmARIsADV9JtZOufohWkLm8KeDg2SIWmMkxPqUyNFWALLF2fzj0vzJOWc3bXY4TB4aAvjDEALw_wcB&is_v=1

https://www.fitnessfirst.fi/tavoitteeni/ketogeeninen-ruokavalio.html

Omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta

Ravintosisältö koko piirakkaan

(laskettu FatSecredin ohjelmalla)

Suurin hiilihydraattien lähde ovat omenat ( 147g), ja siihen varmaan vaikuttaa myös mitä lajiketta käyttää.

Energia 22673 kJ
Rasvaa 483,39g
Tyydyttyneitä rasvahappoja 281,738g
Kertatyydyttämättömiä rasvahappoja 5,125g
Monityydyttymättömiä rasvahappoja 2,365g
Hiilihydraatit 183,04g
Sokereita 134,65g
Kuitua 78,6g
Proteiinia 82,05g
Suola 0,54g

Ohje helppoon vaniljakastikkeeseen. 

Tästä tulee melko iso annos, eli vajaa litra. 

  • 6dl kuohukermaa
  •  (voi käyttää osan myös maitoa) 
  • 4 munan keltuaista
  • 2 rkl erytritolia tai maun mukaan steviaa 
  • Ripaus aitoa Vaniljajauhetta tai vanilja-aromia
  • 25-50g voita
  • Itse olen vielä laittanut 1 tl perunajauhoa, vaikk on kiellettyjen listalla muuten. 

Laita kaikki aineet kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan pohjia myöden sekoittaen, kunnes alkaa pulpahdella. Älä anna kiehua. Nosta pois levyltä ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä sitten jääkaapissa kylmäksi. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa. Jäähtyessään muuttuu paksummaksi ja keltaisemmaksi. 

Ketojuustokakku uunissa

Koska minulle ei konkarileipojana mikään ohje käy valmiina, teen melkein järjestään kaikkiin omia muokkauksia tai yhdistelen eri ohjeita ja vähän sen mukaan mitä kaapista löytyy. Tämän blogin myötä olen onneksi oppinut kirjaamaan ylös käyttämäni aineet ja määrät. Aiemmin en sitä tehnyt ja harmitti vietävästi, jos jokin onnistui todella hyvin, enkä muistanut mitä olin siihen laittanut tai lähinnä kuinka paljon. 

Tässä nyt ihan huippumakoisa juustokakkuohje, jonka idean sain Sulamon ohjeesta. 

Ketojuustokakku uunissa

Pohja:

150g voita

1dl karppisokeria (erytritolia) 

1 kananmuna

3dl mantelijauhetta

1dl hasselpähkinärouhetta

1tl leivinjauhetta 

1 tl kanelia

Täyte:

300g creme fraichea (ranskankerma) 

500g mascarponejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa) 

4 kananmunaa

1 luomusitruunan mehu ja kuori raastettuna hienoksi raasteeksi

1 dl karppisokeria tai vastaava määrä steviaa

(Näissä ohjeissa neuvotaan lähes aina laittamaan leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle, mutta itse olen todennut että pääsen helpommalla kun vain voitelen koko vuoan. Ei tarvitse kaapia leivinpaperin rämmäleitä kakun pohjasta, rikkomatta kakkua.) 

Tästå ohjeesta riittää hyvin 24 cm halkaisijaltaan irtopohjavuokaan tai jopa himpun isompaan. 

Ohje:

  • Vaahdota pehmeä rasva ja karppisokeri. Lisää vatkaten joukkoon kananmuna.
  • Lisää seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. 
  • Painele taikina voidellun  irtopohjavuoan pohjalle. (käytä halutessasi pohjalla reunojen väliin menevää leivinpaperia) 
  • Nosta jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 
  • Purista sitruunan mehu ja raasta kuori. 
  • Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi ja kaada vuokaan pohjan päälle. 
  • Paista 175 asteessa uunin alatasolla 1-2 tuntia. Riippuu uunista. Omassani kesti 2h. Jos tummuu reunoilta, ennen kuin on valmis, peitä foliolla. Itse paistoin kunnes kakku ei enää ”hyllynyt” keskeltä. 
  • Anna jäähtyä, mieluiten seuraavaan päivään, ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin. Irroita vuoasta vasta kun on kunnolla jäähtynyt ja kiinteytynyt. 
  • Tarjoile marjojen tai marjasoseen kera tai nauti sellaisenaan. 

Makoisia herkutteluhetkiä! 

Hoitosuunnitelma, kolesteroli? ja rasvaa…..

Terveys hyvällä mallilla. Kävin eilen terveyskeskuksen omalääkärillä ja saimme tunnin aikana tehtyä hoitosuunnitelman, käytyä läpi ja siivottua lääkelistan, uusittua tarvittavat lääkkeet ja käytyä läpi edellisviikon verikokeiden tulokset. Verikokeiden tulokset olivat oikein hyvät, niin hyvät, että laitettiin diabeteslääke katkolle kokonaan puolen vuoden ajaksi. Sitten katsotaan verikokeet sen jälkeen uusiksi.

Hoitosuunnitelma

Vihdoin sain sellaisenkin ihmeen kuin hoitosuunnitelman itselleni. Tuo suunnitelmahan pitäisi olla likimain kaikilla joilla on useita perussairauksia, mutta todella harvalla sitä on. Eikä täällä meilläkään lääkärillä ollut valmista toimivaa pohjaa heidän järjestelmässä vaan hän joutui vähän soveltamaan. Mutta sinne laitettiin siis kaikki perussairaudet, jotka tällä hetkellä vaativat jonkinlaista hoitoa tai seurantaa, niiden tämän hetken tilanne. Jatkuvasti ja tarvittaessa käytössä olevat lääkkeet eriteltyinä. Aiemmin tehdyt leikkaukset ja käytössä olevat lisäravinteet. Tekemistä auttoi se että minulla oli itsellä yhteenveto paperilla noista kaikista. Suosittelen kyllä muillekin monisairaille ihmisille sitä, että ensinnäkin pyydätte lääkäriänne tekemään teille hoitosuunnitelman ja toisekseen pidätte sitä tai itse tehtyä vastaavaa, mukananne ja annatte sen kopion myös läheisillenne.

Minun omalääkäri teki hoitosuunnitelman niin että se näkyy heti esitietolehdellä eikä katoa mihinkään järjestelmän syövereihin. Näin hätätilanteessa tai potilasta tuntematonkin lääkäri näkee kaikki oleelliset tiedot yhdellä silmäyksellä. Näin vaikka potilas ei itse niitä kykenisi kertomaan. Hän myös lisäsi keuhkolääkärini lausunnosta oleelliset tiedot siihen. Eli jos niitä ei ole saatavilla, täytyy erikoislääkärin/lääkäreiden jonka hoidossa potilas on, tehdä oma lisäyksensä hoitosuunnitelmaan. 

Lisätietoa hoitosuunnitelmasta:

https://www.eu-terveydenhoito.fi/tieda-oikeutesi/potilaan-oikeus-hoitoon/hoitosuunnitelma/

http://www.eksote.fi/eksote/ajankohtaista/2016/Sivut/Hoitosuunnitelma-on-potilaan-ja-terveydenhuollon-yhteisty%C3%B6n-tulos.aspx

https://www.minilex.fi/a/hoitosuunnitelma-potilaan-hoidon-perustana

Verikokeiden tulokset

Sitten ne verikokeiden tulokset. Siis kaikki arvot olivat hyviä: maksa-, munuais-, kilpirauhas-, verensokeri-, kolesteroli- ja vitamiinitasot. D-vitamiini oli muistaakseni 125, mutta koska tulokset eivät vielä näy Kannassa, en muista kaikkia tarkkaan. Kun en huomannut pyytää tulostetta. Ferritiiniarvo oli edelleen vain alle 60, mutta suunta kyllä ylöspäin. Vuosi sitten 32. Voin laittaa tulokset tänne kun ne saan. 

Verensokeriarvot olivat tosiaan laskeneet niin paljon, että päätettiin nyt laittaa viimeinenkin 500 mg metformiinipilleri tauolle puoleksi vuodeksi ja sitten ottaa verikokeet uusiksi. Sillä lailla se lääke kuorma vähenee oikealla ruokavaliolla. 

Täältä alla olevasta linkistä löytyvät lähes kaikki mahdolliset laboratoriotutkimukset viitearvoineen:

https://www2.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/

Kolesteroli, mörkö vaiko hyvis?

En henkilökohtaisesti ole peloissani  vaikka kokesteroliarvot olisivatkin suosituksia korkeammat, niin nekin kuitenkin olivat suositusten rajoissa. 

Söin siis joskus 10 vuotta takaperin hetken kolesterolilääkkeitä ja lopetin noin kuukauden jälkeen sivuvaikutusten takia. Silloinen omalääkäri sanoi, että lopeta vaan jos siltä tuntuu. Hän myös myönsi että hänen oli minun diabetesdiagnoosin takia pakko hoitosuositusten mukaisesti suositella minulle kolesterolilääkitystä. Mutta ilmeisesti hän ei henkilökohtaisesti pitänyt sitä tarpeellisena. Lääkityksestä ei yksikään lääkäri ole sen jälkeen puhunut.

Ja kolesterolihan siis nousee esimerkiksi siitä että et saa sitä ravinnosta riittävästi. Tämä sotii kaikkea vähärasvaista ja kevyttä suositusruokavaliota vastaan. Toki joillain ihmisillä voi olla synnynnäinen ongelma, jolloin elimistö tuottaa liikaa kolesterolia. Tähän lääkitys on tarpeen.

Tässä videoita aiheesta kolesterolilääkkeet ja kolesteroli:

Jakob Valdmalta löytyy runsaasti asiapitoisia videoita näistä aiheista, kuten myös diabeteksestä, rasvamaksasta, metabolisesta oireyhteymästä jne. Kannattaa tutustua.

Lisälinkkejä :

https://terveydeksesi.fix4you.se/category/category24/

Norjalainen rasvatutkimus:

https://www.uib.no/en/node/103172

Tässä tuo norjalainen tutkimus suomennettuna:

Erittäin runsasrasvainen ruokavalio käänsi liikalihavuuden ja sairausriskin
Uusi tutkimus haastaa pitkäaikaisen ajatuksen siitä, että tyydyttyneet rasvat ovat epäterveellisiä.



Kuva valokuvavoita
Bergenin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että tyydyttyneet rasvat voivat todella olla sinulle hyviä. 
Ruoan laadulla, riippumatta siitä, onko se pitkälle jalostettua vai ei, voi olla suurempi vaikutus terveyteesi.
 Kuva: 
Colourbox
Kirjoittanut 
INGRID HAGERUPPäivitetty: 05.12.2016 (Ensimmäinen julkaisu: 02.12.2016)
Uusi norjalainen ruokavalion interventiotutkimus (FATFUNC), jonka tutkijat suorittivat Bergenin yliopiston KG Jebsenin diabeteksen tutkimuskeskuksessa, herättää kysymyksiä yli puoli vuosisataa hallinneen ruokavalion hypoteesin pätevyydestä: erityisen tyydyttynyt rasva on epäterveellistä useimmille ihmisille.
Tutkijat löysivät hämmästyttävän samanlaisia ​​terveysvaikutuksia ruokavalioissa, jotka perustuvat joko vähän jalostettuihin hiilihydraatteihin tai rasvoihin. 
Satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa 38 vatsan liikalihavuutta sairastavaa miestä seurasi ruokavaliota, jossa oli runsaasti joko hiilihydraatteja tai rasvaa, joista noin puolet oli tyydyttyneitä. 
Rasvan massa vatsan alueella, maksassa ja sydämessä mitattiin tarkoilla analyyseillä yhdessä useiden keskeisten sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden kanssa.
”Kokonais- ja tyydyttyneiden rasvojen erittäin suuri saanti ei lisännyt laskettua sydän- ja verisuonitautien riskiä”, kertoo tutkimukseen osallistunut professori ja kardiologi Ottar Nygård.
”Erittäin rasvaisen ruokavalion osallistujilla oli myös huomattavia parannuksia useissa tärkeissä kardiometabolisissa riskitekijöissä, kuten kohdunulkoisen rasvan varastoinnissa, verenpaineessa, veren lipideissä (triglyseridit), insuliinissa ja verensokerissa.”
Laadukas ruoka on terveellisempää
Molemmilla ryhmillä oli samanlainen energian, proteiinien, monityydyttymättömien rasvahappojen saanti, elintarviketyypit olivat samat ja vaihtelivat pääasiassa määrällisesti, ja lisätyn sokerin saanti oli minimoitu.
”Tarkastelimme tässä kokonais- ja tyydyttyneiden rasvojen vaikutuksia terveellisen ruokavalion yhteydessä, joka sisältää runsaasti tuoreita, vähän jalostettuja ja ravitsevia elintarvikkeita, mukaan lukien suuria määriä vihanneksia ja riisiä jauhopohjaisten tuotteiden sijaan”, kertoo tohtorikoulutettava Vivian Veum.
”Rasvan lähteet olivat myös vähän jalostettuja, pääasiassa voita, kermaa ja kylmäpuristettuja öljyjä.”
Kokonaisenergianotto oli normaalialueella. 
Jopa osallistujat, jotka 
lisäsivät energiansaantia tutkimuksen aikana, osoittivat merkittäviä vähennyksiä rasvavarastoissa ja tautiriskissä.
”Tuloksemme osoittavat, että terveellisen ruokavalion ensisijainen periaate ei ole rasvojen tai hiilihydraattien määrä, vaan syömiemme elintarvikkeiden laatu”, sanoo tohtorikoulutettava Johnny Laupsa-Borge.
Ei selvää negatiivista vaikutusta kolesteroliin
Tyydyttyneen rasvan on uskottu edistävän sydän- ja verisuonitauteja nostamalla ”huonoa” LDL-kolesterolia veressä. 
Mutta vaikka rasvan saanti FATFUNC-tutkimuksessa olisi suurempi kuin useimpiin vertailukelpoisiin tutkimuksiin, kirjoittajat eivät havainneet merkittävää LDL-kolesterolin lisääntymistä, kun taas ”hyvän” HDL-kolesterolin taipumus kasvaa.
”Nämä tulokset osoittavat, että suurin osa terveistä ihmisistä todennäköisesti sietää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, kunhan rasvan laatu on hyvä ja kokonaisenergian saanti ei ole liian korkea. Se voi olla jopa terveellistä”, Ottar Nygård sanoo.
”Tulevien tutkimusten tulisi tutkia, kenen ihmisten tai potilaiden on ehkä rajoitettava tyydyttyneiden rasvojen saantiaan”, apulaisprofessori Simon Nitter Dankel huomauttaa, joka johti tutkimusta yhdessä laboratorioklinikkojen johtajan, professori Gunnar Mellgrenin kanssa Haukelandin yliopistollisessa sairaalassa Bergen, Norja.
”Mutta laadukkaiden rasvojen syömisen väitetyt terveysriskit ovat suuresti liioiteltuja. Kansanterveydelle voi olla tärkeämpää kannustaa jalostettujen jauhopohjaisten tuotteiden, pitkälle jalostettujen rasvojen ja lisättyä sokeria sisältävien elintarvikkeiden vähentämistä”, hän sanoo.
Tutkimus julkaistiin verkossa 30. marraskuuta 2016 
The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä:  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/11/30/ajcn.115.123463.abstract?papetoc.

Tyydyttynyttä luomurasvaa ja kananmunia

Ja minähän siis olen syönyt voita suunnilleen kaksin käsin kauhomalla eli käytän sitä paistamiseen, leivontaan, levitteenä ja maustevoina. Tuon lisäksi käytän kookosöljyä, luomu extra virgin. Otan sitä ruokalusikallisen heti aamulla, käytän myös leivontaan ja ruoanlaittoon. Jonkin verran käytän myös oliiviöljyä, sekin luomu extra virgin, salaateissa, voin joukossa levitteenä, ruoanlaitossa. Näiden lisäksi syön 15-25 kananmunaa minimissään per viikko. 

Tässä linkkejä.

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/173-ravinnon-rasvat

https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/category/voi/

https://kohokohta.com/ruoka/10-kookosoljyn-tieteellisesti-todistettua-terveysvaikutusta/

Ja lisäksi vetelen reilulla annoksella Omega3 ja GLAta. Ainoa mistä lääkäri oli hiukan huolissaan, oli omegoiden verta ohentava vaikutus, mutta rahoittui kun kerroin että vaivaisenluuleikkauksessa ei ollut ongelmaa, kun lopetin omegat hetkeksi 3 vkoa ennen leikkausta. 

Lääkäri myös tietenkin ammattinsa puolesta varmisti että tiedän rasvaliukoisten vitamiinien vaaran suurilla annoksilla eli kun niistä eivät ylimääräiset poistu, vaan kertyvät elimistöön. Hän kuitenkin oli tyytyväinen kun tiesin asian jo ennestään ja koska maksa-arvot ym olivat täysin kunnossa. Epäilenkin että joskus on lääkäri erheellisesti voinut tulkita maksa-arvojen kohoamisen johtuvan vitamiineista eikä ole huomioinut mahdollisuutta että syynä onkin jokin lääke. Monet helposti vierittävät syyn vitamiinien piikkiin, vaikka se ei todellinen syy olisikaan. 

Koekaniini

Olen pitänyt itseäni jonkinlaisena koekaniinina toimiessani vastoin yleisiä suosituksia. Voin vain todeta että kyllä kannatti. Ja myös omalääkärin kommentti: jatka samaan malliin, oli oikein hyvä kannuste. Olen nyt siis noin vuoden ollut nykyisellä ruokavaliolla, josta löydät lisäinfoa aiemmista blogiteksteistäni. Kukapa muu voisi paremmin tietää mikä meille kullekin sopii kuin oma keho ja jokainen itse. Kannattaa oppia kuuntelemaan omaa kehoaan ja sen reaktioita sekä myös luottaa siihen. 

paahdettavaa Ketovuokaleipää

Nykyään löytyy jos jonkinlaisia keto -ja vhh leipä/sämpyläohjeita. On tullut kokeiltua jos vaikka mitä. Sämpylöitä, siemennäkkäriä, teeleipiä ja pataleipää. Mutta nyt suosikiksi on ehdottomasti noussut leipävuoassa paistettava paahtoleipätyyppinen leipä. Koska nämä leivät joutuu useimmiten säilyttämään jääkaapissa säilyvyyden takia, pidän itse siitä että voin helposti heittää leivät paahtimeen lämpiämään. Jääkaappikylmää leipää ei ole kiva syödä, enkä käytä mikroa kuin pakkotilanteissa. Nämä on myös helppo laittaa vaikka puoliksi ja heittää toinen puolikas pakkaseen.

Tässä blogipostauksessa on kaksi eri versiota tästä vuokaleivästä, Ensimmäinen on vähän tummempi ja jälkimmäinen vaaleampi. Toki jauhoja voi vaihdella ja kokeilla eri variaatioita, jolloin tummuuskin vaihtelee.

Ketovuokaleipä versio I

  • 6 kananmunaa
  • 300g turkkilaista jogurttia
  • 6 rkl psylliumia
  • 3 dl mantelijauhoja ( välillä olen laittanut osan kurpitsansiemenjauhoja)
  • 2 1/4 dl pofiberiö
  • 1 dl siemeniä
  • suolaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl soodaa
  • Vuokaan: voita ja sesaminsiemeniä
  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
  2. Sekoita munat, jogurtti ja psyllium. Anna turvota 5 minuuttia.
  3. Lisää kuivat aineet ja sekoita hyvin.
  4. Voitele tarvittaessa suorakaiteen mallinen leipävuoka, itse olen käyttänyt tähän voita sekä ripotellut hieman sesaminsiemeniä lisäksi vuoan pohjalle ja reunoille.
  5. Painele taikina kevyesti vuokaan.
  6. Paista uunin keskitasolla ensin 200 asteessa 1 h sitten 225 asteessa15-30 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista sekä siitä kuinka tumman ja paksun kuoren leipään haluaa.
  7. Säilytä jääkaapissa tai pakasta osa leivästä.
  8. Lämmitys onnistuu helposti paahtimella.

Ketovuokaleipä versio 2

  • 10 kananmunaa
  • 200g turkkilaista jogurttia tai creme fraichea
  • 4 rkl psylliumia
  • 1/2 dl sesaminsiemeniä
  • 2 dl pofiberiä
  • 3,5 dl mantelijauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl soodaa
  • suolaa
  • Vuokaan: voita ja sesaminsiemeniä
  1. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen (kiertoilma) 175 asteeseen (tavallinen)
  2. Riko ja vatkaa munat. Lisää jogurtti ja psyllium ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota 5 min.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edelliseen. Sekoita hyvin.
  4. Voitele suorakaiteen mallinen leipävuoka voilla ja ripottele vuokaan seesaminsiemeniä.
  5. Paista uunin keskitasolla noin tunti. Seuraa ensimmäisellä kerralla paistoaikaa ja kypsymistä. Jos haluat rapeamman ja paksumman kuoren paista vielä vaikka 15 minuuttia 225 asteessa ( tavallinen uuni) tai 200 asteessa (kiertoilmauuni).

Uunin pohjalle voi myös laittaa uuninkestävään astiaan hiukan vettä, jolloin kuoresta saa vielä rapeamman.

Osan mantelijauhoista voi tässäkin korvata kurpitsansiemenjauhoilla. Tosin leivästä tulee silloin tummempi.

Herkullisia hetkiä ketoleivän parissa!

Tasapainottelua korona-aikaan

Näin moninkertaisesti riskiryhmiin kuuluvana on aika vaikea määritellä, miten koronan pitäisi suhtautua. Toisaalta uskon jo omaavani jonkinlaisen vastustuskyvyn ruokavalion ja lisäravinteiden kautta. Totuus kuitenkin on että ihmiskehoon ei voi vaikuttaa salaman nopeasti ja vastustuskyvyn parantamiseenkin menee aikaa, jota varmaan kukaan ei pysty määrittelemään. Vaikutusta on myös sillä, miten on elänyt, mitä suuhunsa pistänyt, mitä lääkkeitä käyttänyt elämänsä aikana sekä mille altistunut.

Koronakevät

Kevät meni, ihan alkuvuotta lukuunottamatta, aikalailla eristyksissä. Ruokaostokset haettiin kaupan noutopalvelusta ja melkein kaikki muu tilattiin suoraan kotiin. Ihmisiä ei juurikaan tavattu. Ihan läheisiä perheenjäseniä tavattiin vain ulkona. Avomies oli melkein ainoa jota tapasin sisätiloissa. Poikaanikin tapasin vain ulkona. 

Itselle tuo ei ollut sosiaalisesti mitenkään rankkaa, koska taiteilijasieluna pää on aina täynnä ideoita kaikesta toteutusta odottavasta. Viihdyn myös ihan hyvin yksikseni, tulen oikeastaan hulluksi, jos en välillä saa olla yksin. 

Kävin myös Hengitysliiton verkkovertaisohjaaja – koulutuksen kevään aikana. Se osui kyllä aikalailla oikeaan hetkeen. Oli myös järjestötoimintaan liittyviä kokouksia ja tapaamisia verkossa sekä kokemustoimija – keikkoja. Välillä meinasi tulla melkein verkkoähky. Onneksi kevättä seurasi kesä, joka tyhjensi sekä oman kalenterin että pään sopivasti kaikesta järjestötoimintaan liittyvästä. 

Vapautunut kesä? 

Kesä toi mukanaan vapauksia ja ihmiset suorastaan villiintyivät. Itse noudatin varovaisuutta ja pitkästä aikaa koko kesä on mennyt lähes kotona. Vähän kyllä jäin ehkä kaipaamaan pientä irtiottoa, kun edes festareille tai keikoille ei päässyt. Joka kesäinen Ruissalon keikkakin jäi tekemättä, kun Turun Seudun Hengitysyhdistyksen kesäkoti oli remontissa ja osin pois käytöstä. Osin myös tuo rajoittunut kevät aiheutti sen, että kynnys lähteä mihinkään nousi älyttömän korkealle. Olenko jotenkin erakoitunut tai mökkihöperöitynyt? Veikkaan etten ole ainoa… Toisaalta kyllä viihdyn oikein hyvin kotona, eikä tekeminen siellä lopu koskaan. En myöskään koskaan ole ihan yksin, koska minulla on nuo kaksi hännän veivaajaa seurana. 

Syksyä odotellessa

Nyt on monet palanneet lomilta. Myös minun pääni alkaa palautumaan pikku hiljaa lomamoodista aktiivisempaan olotilaan. 

Mutta ristiriitaa aiheuttaa huomattavasti se, etten oikein tiedä, miten suhtautuisin tähän uudelleen leviävään koronaan. Kun ei ole tietoa, miten kauan tilanne tulee jatkumaan ja millaisena. Totaalieristäytyminenkään ei välttämättä tule olemaan pitkän päälle fiksua. Omat sairaudet  kuitenkin aiheuttavat monia riskejä. Toki ne aiheuttavat niitä muutenkin. Astma, bronkiektasia (keuhkoputkien laajentumat), diabetes II, refluksi ovat kuitenkin riskejä, mutta toisaalta joku ns.terve ihminen voi oikeasti olla vastustuskyvyltään paljon huonommassa asemassa kuin minä. 

Huolehdi itsestäsi ja valitse oma kultainen keskitie

Mikä nyt sitten olisi oikea suhtautumis- ja toimintatapa koronan suhteen. Ehkä se oikea reitti on kultainen keskitie, maalaisjärjen käyttö, luottamus itseen ja omiin vahvuuksiin, sopiva varovaisuus ja itsestä huolehtiminen. Ja mitä itsestä huolehtiminen pitää sisällään? Terveellinen itselle sopiva ravinto ja lisäravinteet, jotka tukevat immuunipuolustusta, riittävä lepo ja uni, stressin välttäminen ja rentoutuminen, positiivinen asenne. Nämä toki pitäisivät kuulua meidän jokaiseen päivään itse kullekin. 

Jotain tapaamisia ja koulutuksia on jo taas peruttu. Minun olisi tarkoitus mennä Kuortaneen Urheiluopistolle lokakuussa vertaisohjaajaksi tuetulle lomalle. Nyt ei vain voi muuta kuin katsoa päivä ja viikko kerrallaan mitä tuleman pitää. Se antaa omat haasteensa kaikelle järjestötoiminnan suunnittelulle, kun ei tiedä oikein mitä voi suunnitella vai voiko mitään. Pitääkö järjestää verkossa vai livenä jos järjestää. Toisaalta ihmiset ehkä kaipaisivat aktiviteetteja ja kohtaamisia edes verkossa, jos tämä tilanne taas tästä kehittyy huonommaksi. 

Käytänkö maskia, missä tilanteissa käsidesiä? 

Monivalintakysymyksiä. Itsellä on maskeja, sekä kertakäyttöisiä että kangas- että muutama korkeamman luokituksen omaava. Hengityssairauksien takia en kuitenkaan jaksa hyvin hengittää niiden kanssa. Olen siis toistaiseksi päättänyt käyttää vain erityisen riskialttiissa ajallisesti  lyhyissä tapauksissa maskia. 

Käsidesiä käytän, jos olen asioinut ihmisten ilmoilla ja kosketellut riskialttiita paikkoja yleisissä tiloissa, enkä pääse heti pesemään käsiä. Kädet pesen aina kun tulen asioilta kotiin. Muuten en pese käsiä kotona sen enempää kuin ennenkään, enkä käytä käsidesiä kotona. En myöskään siivoa sen fanaattisemmin kotona kuin aiemminkaan. Koska en halua tappaa niitä kaikkia hyviä bakteereita ja pöpöjä, joita ympäristössämme kuuluukin olla. Koirat osin onneksi pitävät huolen, että niitä pöpöjäkin varmaan riittää. 

Korona-tarkastaja-Vuokko

Nuorempi koirista, Vuokko, toivoo uraa koronatarkastajana. Ainakin jos tehtävään kuuluisi kielellä ”näytteen” otto nenästä… Tämä on ollut Vuokon ällöttävää lempipuuhaa pienestä asti. Pahaa aavistamaton ihminen rapsuttelee koiraa ja havaitsee seuraavassa hetkessä koiran kielen syvällä nenäontelossaan… Hurmaavaa, eikö? Toki miellyttävämpi kokemus varmaan kuin oikea koronatesti 😂. 

Mutta näillä mennään, päivä kerrallaan, maalaisjärki mukana ja positiivisella asenteella! 

Vhh-murumustikkapiirakka

Murumustikkapiirakka



Mustikkapiirakka vaan on niin parasta ja itse tykkään ns. Muropohjaisesta piirakasta eniten, tarjoiltuna vaniljakastikkeella. Ketotyylisiä ohjeita löytyy toki paljon, mutta ei muropohjatyyppisiä. Yhden löysin, mutta sekään ei suoriltaan istunut omaan makuun vaan muokkaukseen meni.

Tein toki jo aiemmin yhden piirakan, mutta se ei koostumukseltaan ollut mielestäni kovin onnistunut. Se ei ollut muropohjatyyppinen. Siitä sitten lähti tämä kehitystyö. Lupiinijauhon voi korvata mantelijauholla tai lisätä hiukan pofiberin määrää. Koostumus voi toki hieman muuttua.

Tässä ohje murupiiraaseen.



Vhh-murumustikkapiiras



Tämä annos sopii tavalliseen pyöreään piirasvuokaan.

Pohja:
150g voita
1dl eritrytolia (karppisokeria)
1tl steviaa
vaniljaa (jauhe tai uute)
2 munaa
1,5dl mantelijauhoa
1dl lupiinijauhoa
1/2dl pofiberiä
2tl leivinjauhetta

3-4 dl mustikoita (pofiberiä)

Muruseos :
50g sulatettua voita
5rkl mantelijauhoa
5rkl mantelilastuja
Steviaa
Vaniljaa

Nypi voi ja kuivat aibwet murumaiseksi seokseksi. Lisää munat ja sekoita.

Painele taikina voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille.

Koska käytin pakastemarjoja tällä kertaa, kokeilin sekoittaa hiukan pofiberiä marjojen joukkoon, ettei tule liikaa lientä ja tuntui toimivan ihan hyvin.

Eli marjat pohjan päälle.

Tee muruseos sekoittamalla kaikki aineet käsin. Muista sulattaa ensin voi. Levitä muruseos marjojen päälle.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla ensin 20 min, laske lämpötila 175 ja paista vielä 10 min. Mantelijauhot palavat helposti eli seuraa paistumista ainakin ensimmäisellä kerralla ettei piiras pala.

Kannattaa antaa piiraan jäähtyä ennen tarjoilua, niin pysyy paremmin kasassa. Tarjoile sellaisenaan tai kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.

Tässä helppo omatekoinen

Vhh Vaniljakastikeohje:



4dl kermaa
4 keltuaista
Vaniljajauhetta
Steviaa tai eritrytolia
2 rkl voita

Sekoita kaikki aineet kattilaan

Keitä hiljalleen koko ajan pohjia myöden sekoittaen kiehumispisteeseen.
Kun alkaa kuplia, nosta pois levyltä.

Anna jäähtyä, sakenee jäähtyessään. Säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa.

Makoisia hetkiä mustikkapiirakan parissa.

Törkeän herkulliset kookos-suklaa-pähkinävälipalapatukat (viljaton, melko vhh)

Olen jatkanut välipalapatukkakokeiluja. Ensimmäinen testierä vähähiilarisia välipalapatukoita ei ollut onnistunut, mutta tämä toinen kyllä. Näistä tuli niin törkeän hyviä, että siis en kyllä voi toiste tehdä. Syy, ne on pakko syödä ja toisekseen niissä on liikaa hiilareita ainakin ketoosiin pyrkiville. Toki jos malttaa syödä vain yhden noin 50g patukan, hiilarimäärä jää noin 10g. En löytänyt ilmaista sovellusta millä laskea nuo ravintosisällöt, mutta ynnäsin sitten niitä ihan itse. Laitan luvut tuonne loppuun, ohjeen jälkeen. Mulperimarjoista ja pähkinöistä kertyy hiilareita ehkä eniten. Marjat voi toki vaihtaa johonkin muuhun, mutta noissa mulpereissa on ihana toffeinen vivahde. 

Patukat voi päällystää vielä suklaalla toiselta puolelta kuten minä tein. Tämä taas lisää hiilareita suklaasta riippuen. Myös makeutusta voi laittaa halutessaan. Stevia paras hiilariton vaihtoehto ja hunaja sitten toinen, mutta hunaja lisää taas hiilareita. Näillä aineilla patukat muistuttavat maultaan ehkä hieman tobleronea, mutta ei toki yhtä makeaa. 

Ja toki näissä on vähemmän hiilareita ja rutkasti enemmän rasvaa kuin 98% kaupassa myytävistä patukoista. Eikä lisäaineita. Ja jos aineisiin käyttää luomua on tulos tietty myös luomua. 

Foodie ja Fineli

Hyvä apu ruokien ja kaupan tuotteiden ravintosisältöjen sekä aineiden suhteen on s-ryhmän Foodie-sovellus, jonka voi ladata android-puhelimeen. Sieltä löytyy lähes kaikkiin kussakin kaupassa myynnissä oleviin tuotteisiin nämä tiedot ja sen lisäksi jos valitset oman kauppasi, näet onko sitä hyllyssä ja missä hyllyssä tuote sijaitsee. Lisäksi voit tehdä sovelluksella itsellesi kauppalistan. Eli sovellukselle on paljon käyttöä, vaikka et tilaisikaan ruokaa heidän verkkokaupastaan. Ja Foodie toimii myös verkossa.

https://www.foodie.fi/

Toinen paikka mistä löytyy eri ruoka-aineiden ravintosisällöt on Fineli. Siellä on myös paljon muita ominaisuuksia ja voit pitää mm ruokapäiväkirjaa. 

https://fineli.fi/fineli/fi/index

Suklaa-pähkinä – kookospatukat

Tarvikkeet

  • 4rkl kookosöljyä
  • 100g voita
  • 300g erilaisia pähkinöitä ja manteleita karkeana rouheena 
  • 100g tummaa suklaata rouhittuna karkeaksi. (käytin 80%)
  • 2dl Voimaruoka 360 suklaa-jauhetta
  • 2dl kookoshiutaleita
  • 2rkl kaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta
  • 2dl mulperimarjoja
  • Makeutusta halutessasi (stevia, hunaja) 
  • Halutessa 100g suklaata kuorrutukseen

Sulata rasvat vesihauteessa. Rouhi suklaa ja pähkinät. Lisää kaikki aineet (paitsi kuorrutussuklaa) ja sekoita hyvin.

Vuoraa jokin suorakaiteen muotoinen astia leivinpaperilla ja painele massa sinne tiiviisti. Laita jääkaappiin jähmettymään. Muutaman tunnin päästä ota pois ja kippaa köntti varovasti leikkuulaudalle. Leikkaa isolla terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi patukoiksi. Tästä määrästä tulee noin 15 patukkaa, riippuen tietenkin minkä kokoisia haluat.

Jos haluat kuorruttaa suklaalla, sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa suht matalassa astiassa johon mahtuu dippaamaan patukan pituussuunnassa. Dippaa patukoiden toinen puoli suklaaseen ja laita leivinpaperin päälle tarjottimelle suklaapuoli ylöspäin jähmettymään. Siirrä jääkaappiin jähmettymään. 

Kun suklaa on kovettunut voit säilyttää patukat jääkaapissa sellaisenaan suljetussa laatikossa ja kääriä vaikka folioon, jos otat reissuun mukaan. Kookosrasva sulaa melko helposti joten kovin lämpimässä ei kannata kauaa säilyttää. 

Varoitus: vaarallisen hyviä… 

Ravintosisältö ilman suklaakuorrutusta noin, ei tarkka. 

Noin 50g kokoiselle patukalle:

Energia 566 kCal

Rasvat 45g

Hiilihydraatit 20g

Proteiinit 16g

Kuitu 6g

Herkullisia hetkiä patukoiden parissa!