Hiustenvärjäys kasviväreillä

Olen viime aikoina alkanut enemmän ja enemmän ajattelemaan mitä suuhuni tai kehooni pistän ja miten muut asiat ihmiseen vaikuttavat ympäristössämme. Kaikki vaikuttaa kaikkeen eli kokonaisvaltainen hyvinvointi on lähtökohta. 

Olen värjännyt hiuksiani normaaleilla kaupan kemikaalikestoväreillä noin 13-vuotiaasta asti suunnilleen kerran kuukaudessa. En halua edes ajatella minkä määrän myrkkyjä olen kehooni pistänyt. Siihen päälle vielä kaikki muu vuosien varrella syömäni ja kaikki käyttämäni kemikaalit. Se ei yhtään lohduta että en varmaan ole ainoa, mutta se lohduttaa että heräsin tajuamaan asian sentään viisikymmpisenä! Moni ei varmaan edes ajattele asiaa koskaan. Ajatellaan vain, että kai ne nyt on turvallisia kun niitä kaupassa myydään. 

Päätin siis, että värjään hiukseni viimeisen kerran kestovärillä omiin synttäreihin tammikuussa 2020. Sen jälkeen olen kolme kertaa värjännyt hiuksiani kasviväreillä. 

Kasvivärit

Kokeilin jo noin 5-6 vuotta takaperin jotain kasviväriä, mutta kokemus oli niin järkyttävä että jäi yritykseksi. Ensinnäkin värimassasta tuli ohjeiden mukaan tehtynä niin löysää, että se meinasi valua koko ajan. Vaikutusajan ollessa pitkä, voi arvata että hermohan siinä meni. Väri ei myöskään tarttunut hiuksiini. Voi olla että ohjeet olivat huonot, enkä hakenut tarpeeksi lisätietoa ja homma jäi sillä kertaa siihen ja jatkoin myrkkyjen laittamista päähäni. 

Ensimmäinen värjäyskerta

Cultivators kasviväri, Burgundy

Sitten päätin asiaa enemmän tutkittuani kokeilla tänä vuonna uudestaan. Ja päätin myös että kestoväreihin en enää palaa, tuli mitä tuli. Valitsin tällä kertaa Cultivators värin mustan, pitkällisen vertailun tuloksena. 

Selvitin etukäteen, että hiukset kannattaa etukäteen pestä niin ettei niissä ole mitään muotoilutuotteita eikä hoitoaineita. Käytin varmuuden vuoksi Flow-cosmeticsin palaluomushampoota, jossa ei ole mitään ylimääräistä. 

Sekoitin värimassan niin että se jäi melko kiinteäksi eli käytin hieman ohjetta vähemmän vettä . Väri oli myrkyn vihreä ja haju kuin jossain noitakeitoksessa. Veden lämpötila oli myös melko tarkka eli 35 astetta. En sitä millään kyllä mitannut vaan luotin käden mittaominaosuuksiin. 

Sekoitin seoksen lasipurkissa lusikalla. Kannattaa myös sekoittaa varovasti koska jauhe pölisee ikävästi. Levitin sen silloin kuiviin hiuksiin mutta onnistuu myös pyyhekuiviin. Apuna käytin sellaista värjäyssivellintä. Mössö paksuuntuu myös hiukan, mitä kauemmin operaatiossa kuluu aikaa. Ensimmäisellä värjäyskerralla käytin pakkauksen mukana tullutta, muovista myssyä sekä kiedoin sen päälle pyyhkeen. Väri tarttuu paremmin kun se on lämpimässä. Myöhemmin totesin että vahva kelmu on parempi tuon myssyn tilalla ja sen päälle pyyhe. 

Annoin vaikuttaa 90 minuuttia ja huuhdoin sitten pelkällä lämpimällä vedellä. Minulla on vielä juurta lukuunottamatta mustaa kestoväriä hiuksissa, mutta väri kyllä tarttui värjättyihinkin kohtiin jonkin verran. Kasvivärissä värin vaikutus jatkuu ja väri voimistuu seuraavat 48 tuntia eli sen aikaa kannattaa olla pesemättä hiuksia. Hiuksista tulee todella pehmeät ja terveen tuntuiset. Täytyy kuitenkin myöntää että varsinkin mustassa värissä tuoksu on aika voimakas hiuksissa sen 48 tuntia eli seuraavaan pesuun. Itsellä se ei kuitenkaan astmaatikkona vaikuttanut mitenkään. Tämä asia, kuten itse värin vaikutus, täytyy jokaisen kuitenkin varovasti itse kokeilla ennen värjäystä. 

Värit

Olen tuon ensimmäisen kerran jälkeen värjännyt toisen kerran mustalla sekä nyt viimeksi burgundin punaisella. Tuo punainen ei kyllä hirveästi mustassa kestovärjätyssä pohjassa näy, mutta jospa se siitä  ajan myötä muuttuu. Minua ei haittaa vaikka juuret olisivat punaiset ja latvat tummemmat. Punainen väri ei tuoksunut ihan niin voimakkaalle kuin musta. 

Cultivators värivaihtoehtoja on aika runsaasti ja värien hinnat vaihtelevat 10,90€- 20€, riippuen mistä ostaa. Pakkauksesta riittää hyvin keskipitkien hiusten kahteen värjäyskertaan. Eli hinta ei ole kalliimpi kuin kestoväreissäkään. Itse olen ostanut värejä Sinun Apteekin verkkokaupasta, josta löytyy edullisesti myös lisäravinteita ja luonnonkosmetiikkaa ym. 

Täältä löydät vähän lisätietoa Cultivators väreistä.

https://www.life.fi/Tuotemerkit/Cultivators

Yhteenveto

Hyvät ja huonot puolet ; kestoväri vs luonnonväri

Kestoväri

Hyvät

 • Voi löytää halvemmalla tarjouksesta
 • Löytyy  lähikaupasta
 • Pysyvämpi lopputulos tasaisella värillä
 • Nopeampi käyttää: 30 min vaikutusaika

Huonot

 • Sisältää myrkkyjä, jotka vaikuttavat ties mihin elimistössämme
 • Kammottava haju
 • Väri tarttuu ja tahraa muutakin kuin hiukset
 • Väri tarttuu myös hiuspohjaan herkästi
 • Väri saattaa tuoreena hikoillessa ”valua”, vaikka olisi kuinka hyvin huuhdeltu. Tahraa myös herkästi tyynyliinan tai pyyhkeen vielä useiden pesukertojen jälkeen. 
Luonnon värit 

Hyvät

 • Hoitaa samalla hiuksia
 • Ei imeydy hiuksen sisälle
 • Luonnon aineista tehty
 • Voit vaihtaa helpommin väriä
 • Hinta, melkein sama kuin kestovärissä
 • Nykyään jo helppo saatavuus ja valikoima
 • Ei värjää tai sotke ympäristöä tai ihoa
 • Värin lopputulos on luonnollisempi ja elävämpi: peittää kyllä harmaat hiukset, mutta lopputuloksessa voi olla sävyeroja. 

Huonot

 • Pidempi vaikutusaika 90 min
 • Tuoksuu myös jonkin verran
 • Värin sekoittaminen ehkä hiukan työläämpää
 • Ei niin pysyvä lopputulos
 • Vaatii ehkä vähän enemmän valmistautumista ja tietoa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. 

Lopputulos omalta kohdalta: Itse en kyllä enää värjää muilla kuin kasviväreillä. 

Elämää refluksin kanssa

Kuumuus rupeaa näemmä sulattamaan aivoja, kun jo aiemmin mietityt aiheet on hävinneet päästä. Refluksi on kuitenkin seuralainen, jonka kanssa olen kulkenut lapsesta asti ja matka jatkuu. 

Olen kärsinyt refluksista ilmeisesti lapsesta asti. Joskus murkkuiässä se todettiin tähystyksellä ja ph-mittauksella, joka siihen aikaan tehtiin sairaalassa. Nykyäänhän tutkimuksen seuranta tehdään kotona. Olin noin 15-vuotias kun tehtiin ensimmäinen mahaportin kiristysleikkaus (Nissenin fundoplikaatio) Lastenklinikalla Helsingissä. 

Se olinko kärsinyt vaivasta jo lapsesta asti, on mysteeri. Monilla hengityssairailla on tuo refluksi kylkiäisenä, mutta se kumpi on ollut ensin, on kysymysmerkki. Hoitamaton refluksi voi kuitenkin pahentaa hengityssairauksia. Tuohon aikaan muuta lääkettä refluksiin ei ollut kuin Gaviscon, jota on vieläkin saatavana ilman reseptiä apteekista. Gavisconia on nykyään joko purutabletteina tai nestemäisenä, joka oli ainoa vaihtoehto 80-luvulla. 

Täältä löydät lisää tietoa refluksista

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/yl%C3%A4vatsavaivat/palleatyr%C3%A4-ja-refluksitauti

https://www.puhti.fi/tietopaketit/narastys

Täältä löytyy paljon tietoa siitä miten refluksi vaikuttaa muihin sairauksiin ja paljon paljon muuta. 

https://www.refluksi.fi

Leikkaus auttoi, mutta kuinka kauan? 

Leikkaus toki auttoi ja sai myös olla tarkkana sen jälkeen syömisen kanssa, koska jos unohti pureskella ruoan tarpeeksi hyvin, se jäi ikävästi siihen kiristettyyn kohtaan jumiin. Eli hotkia ei auttanut. Vuosien kuluessa vaiva kuitenkin palasi eli mahaportti väljistyi uudelleen. 

Itse olen tullut siihen tulokseen että vuosia syömäni teofylliini-astmalääke vaikutti asiaan, kuten myös jatkuva yskiminen. Jossain vaiheessa tuo teofylliini lopetettiin kun asiaa kyselin keuhkolääkäriltä, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Seuraavassa oireita mistä huomasin vaivan palanneen. 

Refluksin oireita ( ilman närästystä)

Useasti refluksi aiheuttaa oireena närästystä, kun ruoka nousee mahalaukusta ylös. Ei kuitenkaan läheskään aina. Minua on vuosien aikana harvoin varsinaisesti närästänyt, mutta jos menen ruokailun jälkeen makuuasentoon, ruoat ja juomat vain pyrkivät ylös. Useasti olen herännyt siihen että vedän ylös tulevaa ainesta henkeen ja nenään, mikä on todella ilkeä tapa herätä. Kurkkua ja nenää kirveltää ja yskittää. Itsellä varmempi merkki on aina ollut äänen käheys aamulla, nenän tukkoisuus ja ärsytysyskä yöllä sekä kurkkukipu aamuisin. Jos tätä jatkuu, seirauksena voi olla keuhkokuume tai muu hengitystieinfektio. 

Raskausaikana refluksi äityi varsin kamalaksi, kun kasvava vatsa painoi ruokaa ylöspäin vielä normaalia enemmän. Silloin oli melkeimpä ainoita aikoja, kun minua myös närästi. Jouduin tekemään tolkuttomia tyynyvirityksiä sänkyyn, että pystyin edes nukkumaan loppuraskausajasta. Tästä taas seurasi hirveät selkäkivut, muutaman kerran jopa ihan tolkuton kramppi. Eli loppuraskausaika ei ollut mitään juhlaa ja myös hengitysoireet pahenivat. Siitäkin kuitenkin selvittiin, mutta selkeästi kävi ilmi, että varsinkin vatsanalueen ylipaino lisää refluksioireita ( kuten raskauskin).

Toinen mahaportin korjausleikkaus

Reilu 10 vuoden kuluttua leikkauksesta todettiin mahaportin löystyneen uudelleen. Sinnittelin haponestolääkkeillä ja muilla konsteilla vuosia, mutta sitten alkoivat hengitystieinfektiot lisääntyä. Päätettiin kiristää uudelleen. Vuonna 2007 siis tehtiin Hämeenlinnassa toinen leikkaus. 

Leikkaus piti tehdä tähystysleikkauksena, mutta monista syistä kesken operaation siirryttiin avoleikkaukseen. Näitä syitä olivat runsaat kiinnikkeet edellisen leikkauksen jäljiltä sekä rasvamaksa, joka peitti näkyvyyden, koska minulla oli ylipainoa tuolloin runsaasti. Ylipaino myös varmaan edes auttoi oireiden lisääntymistä. Leikkaus kesti kauan, enkä ihan sujuvasti meinannut herätäkään. Loppu hyvin kuitenkin ja pääsin kotiin toipumaan pitkä rivi niittejä keskellä vatsaa, mikä ei ollut ollenkaan mieluisa yllätys. 

Auttoiko toinenkaan leikkaus? 

Jonkin aikaa vaivat pysyivät poissa ja mahaportti tiukkana, mutta tällä kertaa varmaan jo noin viiden vuoden kuluttua ongelmat palasivat. Söin sitten haponestolääkkeitä ja iltaisin Gavisconia. Lisäksi vältin iltasyömistä ja sängyn pääpuoli oli kohotettu. Ensin käytin tyynyjä, sitten sain sähköisen päädyn kohottajan sairaalan apuvälinelainaamosta. Tämänkin saatavuuden selvitin itse ja pyysin lääkäriltä sinne lausunnon. Kukaan ei koskaan terveydenhuollosta kertonut, että tälläisiäkin apuvälineitä voi saada lainaan. Gavisconin otin myös oma-aloitteisesti käyttöön, koska pelkät haponestolääkkeet eivät auttaneet varsinaisesti takaisinvirtaukseen ja tästä kertoi ärsytysyskä öisin. Gavisconin myötä yskä hävisi. 

Ruokavaliomuutos  ja lääkkeet pois

Sitten minulle alkoi selvitä haponestolääkkeiden pitkäaikaiskäytön haitat ja verikokeissa kävi myös ilmi, että omat ferritiiniarvoni ovat alhaiset (33). PItkän aikaa oireilleet levottomat jalkani todennäköisesti johtuivat tästä. Monen muun asian kannustamana koitin jo kesällä 2019 lopettaa Nexiumin todella hitaasti. Silloin en vielä ollut vhh-ruokavaliolla, joten lopputulos oli että oireet palasivat. 

Löydät aiemmat postaukseni ruokavaliomuutoksista täältä:

https://noitawoimaa.fi/?p=440

Aloitin uudelleen haponestolääkkeen (Nexium)  20mg /vrk. Syksyllä 2019 kuitenkin muutin ruokavaliota ja aloitin myös uudelleen haponestolääkkeen alasajon. Tein sen niinkin hitaasti, kuin 1 tabletti per vko per kuukausi eli aikaa meni noin puoli vuotta. Maitohappobakteereita olin käyttänyt jo aiemminkin, mutta lisäsin lisäravinteisiin vielä ruoansulatusentsyymit. Alkuvuodesta 2020 pääsin irti Nexiumista ja olen ollut ilman sitä kohta puoli vuotta. Gavisconia käytän vielä iltaisin, mutta yritän uskaltaa luopua myös siitä. Ajattelin ottaa piihappogeelin sen tilalle käyttöön. Sängyn pääpuolen olen kohottanut isoilla tyynyillä, mikä on toiminut ihan hyvin. Ja iltaisin yritän olla syömättä myöhään. Mitään oireita ei ole tullut, ei myöskään ainuttakaan hengitystieinfektiota tai muuta bronkiektasian tai astman pahenemisvaihetta puoleen vuoteen. 

En ole uskaltantu koronatilanteen takia käydä/pyytää verikokeita, että tietäisin onko ferritiiniarvo noussut. Toivon myös, että Well02 käyttö hengitysharjoituksiin voisi vaikuttaa myös mahaportin lihaksiin positiivisesti. Myös painon pudotus pikku hiljaa vhh- ruokavalion myötä todennäköisesti vaikuttaa positiivisesti. 

Alla linkki haponestolääkkeiden vaikutuksiin sekä luonnonmukaisiin ohjeisiin refluksin hoidossa. 

Luonnonmukaisia vaihtoehtoja:

Keuhkolääkärini oli hyvin varauksellinen alkuvuodesta, kun kerroin haponestolääkkeen lopettamisesta, mutta nyt voin jo sanoa, että tulokset puhuvat puolestaan. Itsellä toimii siis vhh, viljaton ja mahdollisimman vähän lisäaineita sisältävä luonnonmukainen ravinto ja painon pudotus sekä tukena lisäravinteet. 

Käyttämistäni lisäravinteista löydät listan täältä:

https://drive.google.com/file/d/10YsHTDTTplX5qoVMtHzOYXSeW-6hRUXD/view?usp=sharing

Vhh, viljaton, sokeriton, lisäaineeton

Kuten aiemmin olen kertonut, olin vhh-ruokavaliolla useita vuosia jo vuodesta 2012 eteenpäin. Vaikka silloin sain painoa tiputettua ja muitakin hyviä vaikutuksia, en kiinnittänyt vielä huomiota lisäaineisiin tai muuten ruoan laatuun. 

Tässä linkit aiempiin postauksiini aiheesta.

https://noitawoimaa.fi/?p=401

Sitten myös painaessani 70 kg eli uskomattomaan tavoitteeseen päästyäni 2015, aloin lipsua ruokavaliosta. Olin viimeksi käyttänyt koon 38 vaatteita parikymppisenä. Ehkä myös halusin testata vaikutuksia. Aloin syödä kauraleipää, josta pidän ihan liikaa, sekä käyttää taas sokeria. Tämä oli erittäin suuri virhe. Olo alkoi mennä huonompaan suuntaan, paino alkoi kivuta taas ylöspäin ja infektiot lisääntyä kuten väsymyskin. Myös suolisto alkoi oireilemaan. 

Takaisin vhh-ruokavalioon 

Käytän nimitystä vhh-ruokavalio, koska en laske syömäni ruoan makroja tai pidä kirjaa syömisistäni. Olen aina ollut erittäin huono kirjaamaan ylös tuollaisia asioita. 2019 oltuani alkuvuodesta Terveysanalyysissä ja saatuani jo suolistoni parempaan kuntoon, päätin syksyllä kiristää ruokavaliotani entisestään. 

Juttu terveysanalyysistä:

https://noitawoimaa.fi/?p=426

Makeutusaineet

Makeutusaineet

En oikeasti tajunnut kuinka voimakas vaikutus teollisilla makeutusaineilla on elimistöömme. Oma kokemus kuitenkin sen kertoi. Kaupassahan lähes kaikki missä lukee sokeriton tai kevyt, sisältää makeutusaineita. Aspartaami, asesulfaami, xylitol, sorbitol jne… 

Itsekin join vuosia Pepsimaxia litratolkulla ja söin surutta muita makeutettuja tuotteita. Niiden käytön lopetettuani, ihmettelin mistä vatsani oli syksyllä 2019, hetkellisesti mennyt aivan sekaisin. Aiheuttaja löytyi salapoliisityön jälkeen jääkaapista, sokeriton proteiinivanukas. Olin poikkeuksellisesti ostanut pari sellaista. Aloinkin lukemaan lisää makeutusaineista ja kävi ilmi, että jo hyvin pieni määrä voi sekoittaa koko suolistomme bakteerikannan. Ja kuinka paljon ihmiset niitä käyttävät ja kuinka moneen asiaan suolistomme terveys vaikuttaa. 

Alla olevasta linkistä löydät lisää tietoa makeutusaineista.

https://www.kiirakirsikka.com/tiedatko-mita-makeutusaine-tekee-sinulle/

Diabetes

Olemme syvällä suossa jos meillä todetaan diabetes tai sen esiaste käytettyämme vuosia runsaasti hiilihydraatteja ja sokereita. Koska hyppäämme oikeastaan useimmiten vielä pahempaan vaihtoehtoon, eli makeutusaineisiin. Jatkamme useasti muuten samalla ruokavaliolla mutta vaihdamme sokerin kalorittomiin makeutusaineisiin, makeutamme kahvimme makeutusaineilla ja alamme syömään sokerittomia ja light-tuotteita. 

Emme useasti myöskään tiedä että elimistömme reagoi näihin makeutusaineisiin osin samoin kuin sokeriin. Ne myös helposti ylläpitävät makeanhimoamme, kuten myös muiden hiilihydraattien nauttiminen. Hiilihydraatit heiluttavat myös verensokeriamme ylös ja alas. 

Minulla on siis myös todettu 2-tyypin Diabetes vuonna 2009. Jossain vaiheessa lääkkeitä oli siihenkin kaksi ja harkinnassa jopa insuliini. Onneksi luin silloin kirjan Diabetes- Ei kiitos. Tällä hetkellä syön yhden pillerin iltaisin ja toivon vielä siitäkin pääseväni irti. 

Tässä linkki Tolosen tekstiin diabeteksen ruokavaliohoidosta

http://www.tritolonen.fi/uutiset/3171-tyypin-2-diabeteksen-voi-saada-remissioon-ketogeenisella-ruokavaliolla

Tässä vielä toinen linkki lääkärin kirjoittamaan blogiin:

https://lchf-suomi.fi/inspiroidu/blogi/diabetes/

Ruokavalion säätöä

Päätin siis syksyllä 2019 siirtyä viljattomaan, laktoosittomaan, lähes sokerittomaan, lisäaineita välttävään ruokavalioon. Lisäksi suosin mahdollisuuksien mukaan luomua. Olo alkoi kohenemaan välittömästi ja painokin taas hilautui pikku hiljaa alas päin. 

Olen kokeillut myös olla ilman maitotuotteita, mutta itsellä se ei vaikuttanut keuhkojen limantuotantoon, joten käytän juustoja ja hapanmaitotuottteita. Se helpottaa ruoan laittoa huomattavasti.

En edelleenkään laske annosteni makroja tai kaloreita, mutta syön pääsääntöisesti 3 kertaa påivässä. Välipaloille ei ole tarvetta, ei vain ole nälkä kovin usein. Teen lähes kaiken ruokani alusta alkaen itse. Leivon myös jonkin verran. 

Rasvat

Hyvät rasvat

Rasvoissa en pihistele. Eniten käytän ihan ehtaa voita ja lisäksi luomu extra virgin oliiviöljyä tai – kookosöljyä. Itsellä ei ole varaa käyttää luomuvoita, joten joudun tyytymään tavalliseen. Käytän voita paistamiseen, leivontaa, leivän päälle ja yrttivoita lihan päälle. Teen itse voin ja oliiviöljyn sekoitusta leipälevitteeksi, samoin kuin teen yrttivoin itse. 

Yksi näkemys rasvoista:

https://harimaa.com/ravinto/totuus-rasvoista/

Kookosöljyä otan ihan suoraan purkista vähintään 1 rkl päivässä sen hyvien vaikutusten takia (lue lisää linkistä) . Lisäksi teen välillä suklaata jossa on kookosöljyä ja voita. Kookosöljyn ulkoinen käyttö on vielä kokeilematta. Paistamiseen käytän myös välillä kookosöljyä. Oliiviöljyä käytän lähinnä tuossa voiseoksessa leivän päällä sekä salaattiin lisättynä. 

Kookosöljyn hyviä vaikutuksia. 

https://kohokohta.com/ruoka/10-kookosoljyn-tieteellisesti-todistettua-terveysvaikutusta/

Näiden lisäksi otan noin  2g laadukasta kalaöljyä päivittäin ja syön kyllä kalaakin ajoittain paljon. Lähinnä kyllä järvikalaa. Vaikka en itse pidä kolesterolia vaarallisena, ovat arvoni optimaalisella tasolla. Aiemmin runsaiden hiilihydraattien ja rypsiöljyn käytön aikaan näin ei ollut. 

Vaihtoehtotuotteita ruoanlaittoon ja leivontaan

Pähkinöitä,, manteleita, siemeniä

Mitä ruoka-aineita sitten käytän ns. ”perinteisten” tilalla. Leivonnassa käytän jauhoina eniten mantelijauhoja ja Pofiberiä (perunakuitu) sekä psylliumia. Lisäksi kookosjauhoja, kurpitsansiemenjauhoja (suolaiset leivonnaiset) ja lupiinijauhoja(makeat leivonnaiset). Kaksi viimeistä on itsellä vasta kokeilussa. Jos käytän suklaata, sen täytyy olla mielellään yli 80%.

Makeutusaineena käytän steviaa tai eritrytolia (leivonta), hunajaa sekä aitoa vaniljaa. Sitten paljon käytän myös siemeniä ja pähkinöitä. Alla olevasta linkistä löytyy lisätietoa noista aineista. Leipominen luonnistuu näillä aineilla jo oikein sujuvasti ja netistä löytyy hyviä ohjeita paljon, kun laittaa hakusanaksi karppaus-, vhh- tai keto- leivonta. Noita aineita löytyy jo aika hyvin isoista marketeista, mutta jos haluaa jotain erikoisempaa tai halvemmalla, niin parhaita ja edullisimpia verkkokauppoja ovat silloin Fitnessfirst ja Luontaistukku.

Tässä linkki vielä noista leivontatarvikkeista:

https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/karppaajan-kuiva-ainekaappi/

Muuten käytän paljon raakasalaatteja, kanaa, kalaa, kananmunia, muita lihoja possusta riistaan, turkkilaista jogurttia, kuohukermaa. Kasvatan itse kesäisin yrttejä ja salaatteja, pinaattia jne. Yritän myös opetella hyödyntämään luonnon antimet nokkosista marjoihin. Hedelmiä en käytä sitruunaa lukuunottamatta, enkä juuri juureksiakaan kesäistä retiisiä lukuunottamatta. 

Käytän myös Juustoportin marjakeittoja sekä joskus jogurttejakin, koska ne ovat sokeroimattomia eikä niissä ole myöskään makeutusaineita. 

Jos tarvitsee olla jotain hätäravintoa vaikka reissussa mukana, löytyy laukustani yleensä pähkinöitä ja kuivalihaa. 

Vaikka alkuun voi tällainen ruokavalio tuntia hyvin rajoittavalta, ihminen on kuitenkin hyvin sopeutuvainen eläin ja kaikkeen tottuu. Täytyy vain päättää asia eikä päätöksestä saa lipsua. Sokerin ja hiilareiden lopettamisen jälkeen menee noin 2 viikkoa siihen, että makeanhimo katoaa. Jos lipsuu, se tulee takaisin. Itse tavoitteena ei ole ketoosi, vaikka se varmaan ajoittain toteutuukin, vaan pääsääntönä on luoda itselle paras mahdollinen ja sopivin ruokavalio, jota myös pystyn noudattamaan vuodesta toiseen. Kaikki ei sovi kaikille, joten jokaisen täytyy nämä asiat itse testata. Toki tämä ruokavalio tulee kalliimmaksi kuin tavallinen sekaruoka, mutta se palkitsee parempana terveytenä ja jaksamisena. 

Ja tästä aiheesta tulette kuulemaan vielä paljon lisää jatkossa.

Omasta mielestä parhaita kirjoja (nämä siis ovat sellaisia joita jaksaa myös lukea. Ovat myös mielestäni suhteellisen selkeästi ymmärrettäviä :

 • Taija ja Jani Somppi: Parantavat rasvat
 • ” Parantava ruoka
 • ” Parantavat hormonit
 • Antti Heikkilän kirjat
 • Kaarlo Jaakkolan kirjat
 • Knut Flytlie :Vitamiinit
 • Matti Tolosen kirjat ja verkkosivut

http://www.tritolonen.fi/

 • Susan Pierce-Thompson: Syömisen punainen lanka
 • Paula Heinosen kirjat
 • Jakob Valdman kotisivuilla on myös paljon asiaa.

https://www.jakobvaldma.com/

Toki kirjoja ja kirjoittajia sekä verkkosivuja löytyy pilvin pimein, mutta jokaisella löytyy ajan kuluessa omat suosikit. Jostain täytyy kuitenkin aloittaa. Ennakkoluulot ja -asenteet kannattaa kuitenkin heittää romukoppaan ja lähteä tutkimaan aiheita avoimin mielin.

Ihana Elämä Terveysanalyysissä

Terveysanalyysi

Mikä johti minut kokeilemaan Terveysanalyysiä? Suoliston ja vatsan toimintani oli aivan sekaisin. Olin koko ikäni popsinut antibiootteja, kortisonia ja muita lääkkeitä, kuormittanut kehoani lisäaineilla ja keinotekoisilla makeutusaineilla. Lisäksi olin vuosia ollut töissä tiloissa, joissa oli sisäilmaongelmia ja tämän lisäksi asunut yli vuoden asunnossa, jossa oli myös ongelmia sisäilman kanssa. 

Olin niin kypsä siihen, että koko päivä saattoi mennä pilalle, suolistoni toiminnan takia. Välillä oli tuskan hiki, huono olo, mahaan sattui ja koskaan ei tiennyt milloin tulisi kiire vessaan. Tätä saattoi jatkua useita tunteja ja monta reissua meni sen takia pieleen. Joskus kesken kauppareissun tuli niin huono olo, että tuntui että pyörryn siihen kassajonoon. Pikku hiljaa tilanne meni siihen, etten oikein uskaltanut lähteä mihinkään tai suunnitella mitään.Iltaisin olo yleensä helpotti ja pahin aika oli aamupäivällä ja päivällä. Vessassa sai välillä juosta monta kertaa päivässä. 

No toki olisin voinut mennä lääkäriin, mutta ongelma ei ollut jokapäiväinen ja melkein arvasinkin jo mitä sieltä saisin vastaukseksi, jos saisin mitään. Ärtyneen suolen oireyhtymä tai vastaava. Enkä todellakaan halunnut mitään lääkkeitä. Silloin olin jo huomannut, että viljoista ainakin vehnä ärsytti vatsaa ja suolistoa. Olin siis vähentänyt sen käytön minimiin, kuten olin myös siirtynyt laktoosittomiin tuotteisiin. Olin aiemmin ollut useita vuosia vhh-ruokavaliolla, mutta lipsunut siitä pikku hiljaa. 

Mitä kaikkea laitteella tutkitaan?

Ensimmäisellä Ihana Elämä terveysanalyysi kerralla kartoitetaan koko kehon vointi, näin saamme selville suoliston, sisäelinten, lihasten, nivelten, aineenvaihdunnan, ihon, hermoston, hormonitoiminnan sekä lymfapisteiden tilan. Testaamme ruoka-aineet ja vitamiinit, mineraalit sekä kehon aminohappotasot. Näiden analyysin tulosten avulla kartoitetaan sinulle yksilöllinen ruokavalio sekä suosittelemme mahdollisiin ravintoaine puutoksiin ravintolisiä. Ruokavalio voi aluksi olla tiukempi, johtuen kehon epätasapainosta. Ruokavalio saattaa tällöin sisältää ns.”kylkiäisiä”, joille varsinaisesti et ole allerginen mutta kehosi ei juuri kyseisellä hetkellä siedä niitä. Kylkiäisiä voivat esimerkiksi olla kaali, luumu, omena, banaani, pähkinät, kiwi ja paprika.

Suosittelemme ensimmäisen analyysikerran lisäksi, että asiakas tulee ehdottomasti myös noin kolmen kuukauden kuluttua Ihana Elämä terveysanalyysin kontrollikäyntiin. Tällöin käydään uudelleen läpi kehosi vointi ja tarkistetaan miten keho on lähtenyt itse korjaamaan tilaansa sekä löytyykö mahdollisesti vielä jotakin epätasapainossa olevia asioita. Kehon tila on yleensä eheytynyt huomattavasti kolmessa kuukaudessa, jolloin ruokavaliota voidaan taas laajentaa. Useat “kylkiäiset” voidaan palauttaa ruokavalioon. Kontrollikerralla saadaan myös selville kuormittaako kehoa vielä mahdollisesti, homeet, loiset, virukset vai kenties väärät bakteerit. Miten on hormonien, entsyymien tai mahahappojen tilanne. Fyysisen tasapainottumisen jälkeen on myös erilaisia keinoja tukea henkistä puolta. Terveytemme on monen asian summa ja tunnepuolen lukkojen oivaltaminen ja laukeaminen vapauttaa valtavasti energiaa arkeen.

Terveysanalyysistä löydät lisätietoa täältä:

https://www.terveysanalyysi.fi

Terveysanalyysi

Kuulin tuttavaltani jo toista kertaa, kuinka hän oli saanut avun Terveysanalyysistä omiin ongelmiinsa. Tuo tuttava oli silloin ohjaamassani Hyvinvointiryhmässä vierailemassa ja kertomassa NeoLifen lisäravinteista. Samalla hän kertoi lisää tuosta analyysistä. Kiinnostuin kovasti, vaikka analyysin hinta ei ollut ihan halpa: 134€ /kerta. Päätimme järjestää tuon tuttavan kotona tilaisuuden Terveysanalyysiin, kun tuosta ryhmästäni oli myös tulossa testattavia. Analyysiä tekemään tulisi Minna Kivimäki Nokialta. 

Tammikuussa 2019 koitti sitten analyysipäivä. Ensimmäiseen kertaan oli varattu 1,5h per asiakas. Minna kyseli hiukan pohjatietoja ja sitten aloitettiin testaus. Sain kapulan toiseen käteeni ja Minna kävi akupisteitä kädessäni läpi. Ensin toinen käsi ja sitten vaihdettiin kapula toiseen käteen  ja käytiin toisen käden akupisteitä läpi. Sitten oli vuorossa molempien jalkojen akupisteet. Mittauksen kuluessa huomasin, että alkoi janottaa kovasti, ja joinkin varmaan 3 lasillista vettä mittauksen aikana. Lopuksi tehtiin vielä jokin puhdistusohjelma keuhkoilleni erityisesti. Olin tuona iltana normaalia väsyneempi ja join vielä kotonakin paljon.

 Tulokset

Sain 5 sivua tekstiä kaiken kaikkiaan tuon testin tuloksena. 

 • Vältettävät ravintoaineet
 • Vitamiinien ja hivenaineiden tilanteen 
 • Elimistön tilanteen kohta kohdalta

Vältettäviä ravintoaineita tuli aika paljon. Mutta olin päättänyt, että jos uhraan tähän analyysiin rahaa, aion myös ohjeita noudattaa. Tiedän tuttavia, jotka ovat käyneet analyysissä, mutta eivät kuitenkaan ole sitten noudattaneet saatuja ohjeita 100% :sti. Silloin siitä ei ole mitään hyötyä. Kannattaa miettiä tätä asiaa jo ennen analyysiin menoa, koska jos ei ole valmis luopumaan tietyistä asioista ruokavaliossaan, ei silloin kannata analyysiin mennä lainkaan.  

Tässä lista kielletyistä ravintoaineista:

 • Laktoosi
 • Omena, banaani, greippi, kiiwi
 • Rusinat
 • Ohra, ruis, vehnä
 • Kahvi, musta tee
 • Viinit, coca-cola
 • Maksa
 • Mantelit, pähkinät, kookospähkinä ( ei kookosmaito, -kerma eikä -öljy)
 • Kaikki teolliset makeutusaineet 
 • Pavut, ,herneet
 • Sienet
 • Tuore paprika
 • Kirsikka, taateli, mango
 • Ananas
 • Vesimeloni

Aloin välittömästi seuraavana päivänä noudattaa tuota ruokavaliota. Kahden viikon sisällä mittauksesta vatsani ja suolistoni oli rauhoittunut, kivut ja huonot olot poissa ja vatsa toimi säännöllisesti, eikä tarvinnut juosta vessaan. Tuosta on nyt kohta 1,5 vuotta ja tilanne on tuosta vain parantunut. Ei enää suolisto- ja vatsaongelmia.

Kontrollianalyysi

Suositus on että noin kolmen kuukauden kuluttua ensimmäisestä analyysistä tehdään toinen, jolloin nähdään kuinka elimistö on reagoinut. Järjestelyjen takia oma kontrollikäynti venähti melkein 5 kuukauden päähän. Mutta tulokset olivat huomattavan paljon paremmat kuin ensimmäisellä kerralla ja sain myös ruoka-aineita takaisin ruokavaliooni.

 Nyt kieltolistalle jäivät enää:

 • Laktoosi
 • Banaani, Kiiwi
 • Vehnä, ruis, ohra
 • Punaviini
 • Cokis
 • Keinotekoiset makeutusaineet
 • Sienet
 • Tuore paprika

Laitan valokuvat analyysin tuloksista 1kk ja 5 kk kohdalla.

 Tuon analyysin ja rajoitetun ruokavalion kautta kuitenkin tajusin kuinka paljon ruoalla on merkitystä terveyteemme. Ja muutaman kuukauden kuluttua toisesta analyysista aloin rajoittamaan ruokavaliotani vapaaehtoisesti vieläkin enemmän. Mutta siitä saatte lukea toisesta postauksesta. 

Myöhemmin myös avomieheni sekä hänen äitinsä ovat käyneet tuossa analyysissä ja saaneet apua vatsa- ja suolistovaivoihinsa, joihin ei ole löytynyt ratkaisua normaali terveydenhuollon kautta. 

Matka kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Follow my blog with Bloglovin

Olen itse aiemmin väsyttänyt itseni työnteolla ja sillä, että olen yrittänyt toimia ja käyttäytyä kuin terveet ihmiset. Töissä käydessä se tarkotti sitä, että olin niin väsynyt työpäivien jälkeen, etten enää jaksanut huolehtia omasta terveydestäni ja hyvinvoinnistani. Kotitöidenkin teko tuntui välillä ylivoimaiselta. En jaksanut ajatella terveellisesti syömistä vaan lähinnä sitä miten selviän seuraavasta päivästä. Onnekseni ainokainen lapseni ei ole kuulunut niihin lapsiin, joiden vanhempien täytyy uhrata viikonloppunsa ja vapaa-aikansa jonkin harrastuksen ja urheiluseuran hyväksi. Tähän kyllä saattoi olla vaikutusta vanhempien asenteella ja totuuden nimissä myös lompakon paksuudella.

Burnout

Työskentelin likimain koko työurani ajan autovaraosamyynnin parissa. Koulutuksia on siltä alalta takana autonkuljettaja, varaosamyyjä, autoteknikko sekä asiakaspalvelukoulutuksia ja muita syventäviä merkkikoulutuksia. Välillä työpäivä oli sitä että yhtaikaa olisi pitänyt keritä vastaamaan puhelimeen, palvella tiskiasiakasta ja korjaamon asentajia sekä tehdä vaikka varaosatilauksia. No siitähän seuraa armotonta stressiä. Nuorempana sitä vielä jaksoi, eikä vastuu ollut alkuun niin suuri, mutta ajan myötä kasvoi vastuu ja stressi lisääntyi. Tuohon kun lisätään työpaikan sisäilmaongelmat, joita en silloin vielä tiedostanut, niin soppa oli valmis.

Olin tuolloin todella huonossa kunnossa sekä fyysisesti että psyykkisesti enkä itse osannut kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin ja ravitsemukseen. Ylipainoakin kertyi pikku hiljaa. Sairastelin jatkuvasti keuhkokuumeita ja hengitystieinfektioita. Myös migreeni oli niin pahana että jouduin syömään estolääkkeitä, samoin oli estolääkitys virtsatietulehduksiin. Tämän kaiken seurauksena sairastuin vielä II-tyypin diabetekseen, rasvamaksaan ja verenpaineetkin olivat koholla. 

Uudelleen koulutettuna eläkkeelle

Olisin päässyt jo 2007 vuoden tienoilla osa-aikaeläkkeelle, mutta työnantajani mielestä työtäni ei olisi voinut hoitaa osa-aikaisesti. Sitten sain ajatuksen, että uudelleen kouluttautuisin eläkevakuutusyhtiön rahoituksella, koska varaosamyyjän työt olivat ajoittain fyysisesti raskaita ja työympäristö pölyineen ja hajuineen minulle sopimaton. Opiskelin siis Kiipulassa Janakkalassa digitaalisen viestinnän datanomiksi ja valmistuin 2010. Sen jälkeen sain todeta että pitkäaikaissairaana, ilman it-alan työkokemusta ja edelleen erittäin huonossa kunnossa, minulla ei juuri ollut mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Vasta jälkeenpäin tajusin, että minulla olisi ollut mahdollisuus opiskella opistotason tutkinto, koska minulla sellainen oli ennestäänkin.

Tilanne johti siihen että keuhkolääkärini kanssa laitoimme työkyvyttömyyseläkepaperit vetämään. Jo pelkän keuhkokapasiteettini takia olin hänen mielestään oikeutettu eläkkeelle pääsyyn. Hakemukseeni liitettiin vielä psykiatrin lausunto masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöstä ja työuupumuksesta. Meni reilu vuosi jona aikana sain ensin määräaikaisia kuntoutustuki-päätöksiä, mutta sitten tärppäsi. Pääsin eläkkeelle 2012 keväällä. 

Tie hyvinvointiin

Siitä alkoi uusi luku elämässäni.Aloin tutkia ja lukea ravitsemukseen ja lisäravinteisiin liittyvää kirjallisuutta ja julkaisuja. Tilasin kaikki potilaskertomukseni ja paperini koko siihen astisesta sairaushistoriastani eri sairaaloista. Muutin ruokavalioni vähähiilihydraattiseksi ja kaappini täyttyi lisäravinteista. Aloitin myös sinnikkään liikkumisen eli lenkeillä käymisen joka ikinen päivä koirien kanssa. Kävin myös vesijuoksemassa ja -jumppaamassa välillä kolmekin kertaa viikossa. Kotona tein vielä lihaskuntotreeniä. Lisäksi aloitin systemaattisen ylimääräisistä lääkkeistä vieroittautumisen.No tästä kaikesta seurasi kunnon ja terveyden kohoaminen sekä painon tippuminen. Painoni tippui lähinnä ruokavalion ansiosta 97 kilosta 80 kiloon. 

Ruokahistoria

Aiemmin olin siis syönyt juuri sitä mikä tuntuu ja maistuu hyvältä ja yksi kriteeri oli edullisuus. Leivoin paljon ja tykkäsin myös syödä leivonnaisia ja suklaata. Söin myös paljon leipää, koska se oli helppo ja nopea “ruoka”. Olin syönyt koko ikäni paljon leipää. Yleensä söin vain yhden lämpimän aterian päivässä. Lisäksi join aspartaamilla makeutettua PepsiMaxia litratolkulla. Nyt voi sanoa vain että huhhuh!! Mutta aika moni syö edelleenkin näin….Olin myös huomannu,t että joskus saatoin ahmia jotain herkkua niin paljon että tuli paha olo, ja sitten ei muuta kuin oksentamaan…..

Lääkkeistä irti

Pääsin pikkuhiljaa eroon verenpainelääkkeistä, migreenin estolääkkeistä, masennuslääkkeistä, vahvoista särkylääkkeistä, rauhoittavista lääkkeistä sekä osasta diabeteslääkkeitä. Lääkkeistä vieroittautuminen ei ollut mikään helppo nakki, koska tulen todella helposti riippuvaiseksi melkein mistä vain lääkkeestä ja vieroitusoireet ovat hitaallakin lopetuksella mittavat. Lopetin ne kuitenkin yksi kerrallaan, mikä tarkoitti yli vuoden projektia, johon sain osin lääkäreiltä ohjeet. 

Toki sitten vielä tuolloin ja nykyäänkin kärsin univaikeuksista. Jos elämäni menee stressaavaksi se ilmenee nukkumisvaikeuksina. Sain jo tuolloin nukkumiseen lääkettä nimeltä Ketipinor, josta en toiveistani huolimatta ole vieläkään päässyt eroon. Käyttämäni annos on myös ihan liian suuri nukkumiseen ja olen nyt käyttänyt sitä vuosia. Ja Ketipinor taas vaikuttaa Levottomat jalat- oireisiin lisäävästi, joten joudun myös siihen syömään lääkettä. Levottomiin jalkoihin olen kyllä saanut apua varastorauta-arvojen kohottamisella, mutta niin kauan kuin syön Ketipinoria, joudun syömään myös tuota toista lääkettä. 

Viimeisin saavutukseni on ollut päästä irti vuosikausia syömistäni mahahaponestolääkkeistä. Nyt olen ollut jo kuukausia ilman, tosin käytän vielä Gavisconia iltaisin. Tiedän että tähänkin on muitakin konsteja, mutta asia on työn alla. Ilmeisesti tuo haponestolääkkeiden syöminen johti siihen, että rauta tai muut vitamiinit eivät kunnolla ole imeytyneet ja ferritiiniarvoni oli aika matala (33). Suositus on että jos on levottomat jalat- oireita, ferritiiniarvo pitäisi olla yli 75. Niin kauan kun söin haponestolääkkeitä, ferritiini nousi todella hitaasti rautavalmisteesta huolimatta. Sen jälkeen olen käyttänyt rautasuihketta ja nyt syön Ternicolia, mutta koronan takia en ole voinut käydä arvoja nyt mittauttamassa. 

Tässä pari linkkiä lisätietoihin levottomista jaloista: 

https://www.uniliitto.fi/auta-unta/apuvalineita-uneen/levottomat-jalat/

https://www.medipudas.fi/levottomat-jalat-levottomat-jalat-levottomat-jalat/

Ferritiinistä: 

https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/

Laktoferriini/Ternicol: 

https://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_seerumin_rauta_tarkea_terveyden_mittari

Lisäravinteiden laatu

Alkuun en ymmärtänyt sitä tosiasiaa että lisäravinteiden laadullakin on aivan hirveän suuri merkitys. Ajattelin että mikä vain käy, ja ostin suurimman osan marketeista kun halvalla sai. Myöhemmin on tullut moneltakin taholta tietoa tästä asiasta, ja nyt tiedän jo valtavan paljon enemmän kuin 10 vuotta sitten. 

Synteettisesti valmistetut vitamiinit eivät ole kehollemme hyvä valinta, vaan paras vaihtoehto on mahdollisimman lähellä luonnonmukaista vaihtoehtoa oleva. Silloin aineiden imeytyvyys on paras ja kehomme pystyy ne parhaiten käyttämään hyödyksi. Tämä ei tietenkään ole se halvin vaihtoehto, mutta joskus halvasta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kannattaa ennemmin ostaa vähän, mutta laadukasta kuin paljon halpaa. Suositeltua on myös käyttää saman sarjan tuotteita, ennemmin kuin kymmentä eri merkkiä. 

Lisää tietoa käyttämistäni lisäravinteista löytyy jutusta:

Vhh ja Terveysanalyysi

Kerron toisessa päivityksessä tarkemmin nykyisestä ruokavaliostani ja siitä mitä aineita käytän esim. leivonnassa ja mistä niitä saa. Puhun siinä myös teollisten makeutusaineiden haitoista. Erillinen juttu tulee myös Terveysanalyysistä, josta sain paljon apua varsinkin suoliston kunnon kohdalla. 

Valinta on sinun, terveytesi on sinun käsissäsi

Yhteenvetona voin todeta että olen saanut paljon enemmän apua ruoasta ja lisäravinteista kuin ikinä lääkkeistä. Toki joudun varmaan loppuikäni käyttämään hengitettäviä lääkkeitä keuhkojeni takia, enkä todellakaan neuvo ketään suin surmin jättämään lääkkeitään syömättä. En olisi itsekään enää hengissä, jos ei antibiootteja olisi olemassa. Eli ensin kannattaa hankkia laaja-alaisesti tietoa, kuunnella toisten kokemuksia ja sitten jossain määrin keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Jos oma lääkäri ei lainkaan ymmärrä mistä puhut tai suosittelee vain jatkamaan niin kuin ennenkin, niin kannattaa vaihtaa lääkäriä tai hankkia itse lisää tietoa aiheesta.

 Ja niin päin aina, että ensin kannattaa muuttaa ruokavaliota ja lisätä hyviä lisäravinteita ja vasta sen jälkeen, kun olo rupeaa kohenemaan on aika ajatella lääkkeiden vähentämistä. Siinä vaiheessa todennäköisesti siihen on jo lääkärinkin mielestä riittävät perusteet. Diabeteksen kohdalla kannattaa seurata sokeriarvoja, jos muuttaa ruokavaliota, ettei putoa liian alas. Ja tämä kaikkihan on ihan itsestä kiinni. Jos haluaa jatkaa kuten ennenkin, niin se on jokaisen oma valinta, mutta itse en enää koskaan palaisi takaisin vanhaan. 

Sivusta katsoessa vain hirvittää kuinka maassamme sairaudet vain lisääntyvät, ylipaino lisääntyy eikä yleinen terveydenhuolto tue oikeanlaista ravitsemushoitoa lääkehoidon tukena.. Lääkkeissä vain ikävä kyllä on ihan hirveän paljon sivuvaikutuksia, joita kaikkia emme edes tajua, eivätkä aina lääkäritkään. On toki helppoa syödä ihan mitä vain ja herkutella mielin määrin sekä vetää sitten lääkettä kaikkiin eri oireisiin, mitä tällainen pidemmän päälle kehollemme aiheuttaa.

 Olen huomannut että ne jotka noudattavat suosituksista poikkeavia ruokavalioita, käyttävät paljon luomua ja lisäravinteita sekä vähän tai ei ollenkaan lääkkeitä, näyttävät jopa ulospäin hyvin terveiltä ja elinvoimaisilta sekä ovat useimmiten hoikkia tai normaalipainoisia. Useasti he ovat selättäneet vaikeitakin sairauksia. Toisin ovat ne jotka syövät suositusten mukaan, eivät käytä lisäravinteita (ruoastahan pitäisi saada riittävästi…) ja ovat jopa jo sairastuneet johonkin. He ovat ylipainoisia, yleisesti huonovointisen ja väsyneen näköisiä. Eikö tämä jo kerro aika paljon?

Tämä on asia josta jaksaisin paasata vaikka kuinka kauan ja jopa väitellä. Mutta lopetan nyt tähän, ettei jutusta tule ihan älyttömän pitkä. Jatkoa seuraa Terveysanalyysistä ja vhh-ruokavliosta lähiaikoina. 

Elämää vaivaisenluu-leikkausten jälkeen

Nyt kun yli vuosi on kulunut molempien jalkojen leikkauksesta, ovat ne toipuneet hyvin. Vasen jalka oireilee välillä epämääräisenä pistelynä tai kihelmöintinä. Mutta ensiarvoisen tärkeää ovat kengät.

Tästä löydät kirjoitukseni vaivaisenluuleikkauksistani.

https://noitawoimaa.fi/?p=363

Leikkausten jälkeen myin kaikki vähänkään korkeakorkoisemmat juhlakengät tai liian ahtaalta tuntuvat kengät pois. Pahaa toki teki myydä lähes käyttämättömiä niin ihania kenkiä, mutta päätin että nyt ajatelleen ensisijaisesti sitä että jaloilla on hyvä olo ja että vaivaisenluut eivät uusiudu.

Tässä linkki ohjeisiin, mitä voi yrittää tehdä ennen kuin tilanne johtaa leikkaukseen.

https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/hoida-vaivaisenluu-ajoissa-tassa-jalkaterapeutin-kahdeksan-tasmakonstia

Fysioterapeutilla

Pyysin lisäajan jälkimmäisestä leikkauksesta toivuttuani fysioterapeutille, ihan sen takia että saisin ohjeita, mitä voin tehdä itse sen eteen, että vaiva ei uusiutuisi. Fysioterapeutti piti sitä oikein hyvänä ideana, mutta ihme kyllä tälläinen palvelu ei automaattisesti kuulunut leikkauksen jälkeiseen hoitoon, vaan siitä piti itse pitää huolta. Yleensä kuulemma harva kyselee ohjeita näin, ilmeisesti ajatellaan että leikattu on, niin saa tehdä mitä vaan….

No minä en kuulu niihin, vaan tapani mukaan hain tästäkin tietoa niin paljon kuin mahdollista. Sainkin kattavat ohjeet, jotka käsittivät jalkaterien hierontaa sekä liikkuvuusharjoituksia ja jalkaterän lihasten kunnon ylläpitoa, kuten myös muiden jalan lihasten liikkuvuuden ja lihaskunnon ylläpitoa. Fysioterapeutti suositteli myös paljain jaloin kävelyä sekä paljasjalkakenkien käyttöä. Minulle se ei tuota ongelmia, koska pidän paljain jaloin kävelystä. Sain myös uuden maksusitoumuksen tukipohjallisia varten.

Tässä linkki vaivaisenluujumppaan, joka pitkälti sopii myös ennaltaehkäisyyn.

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/jalkajumppa_vaivaisenluiden_hoitoon

Tukipohjalliset

Tällä kertaa olin fiksumpi pohjallisten hankinnassa eli en katsonut ainoastaan sitä kattoiko maksusitoumus koko hinnan vai ei, vaan tiedustelin vähän tarkemmin palvelun tarjoajilta mitä palvelu pitää sisällään. Ensimmäisellä kerralla pohjallisten teko käsitti vain sen että laitoin jalkani muottiin josta välinehuoltaja otti mallit ja pohjalliset lähetettiin postissa kotiin. Asiointini kesti noin 10 minuuttia. 

Tähän toiseen kertaan mennessä olin kuullut, että myös Forssan Kutomon Fysioterapia- ja liikuntakeskuksessa on myös jalkafysioterapeutti, joka tekee pohjallisia. Heillä joutui itse maksamaan lisää muutaman kympin, mutta palvelu myös oli aivan eri tasoa. Eli ensin oli ensimmäinen käynti, jossa tarkkaan jalkafysioterapeutti tutki jalkani ja kävelyni. Aikaa taisi kulua kaikkiaan tunti. Toisella kerralla tehtiin itse pohjalliset. Minulla oli parit eniten käyttämäni kengät mukana ja testattiin, että pohjalliset sitten niihin sopivat. Kävin asioilla, minkä aikana fysioterapeutti teki pohjalliset. Sitten oli vielä kontrollikäynti jonkin aikaa pohjallisia käytettyäni eli varmistettiin, että ne todella sopivat ja ovat sellaiset että pystyn niitä käyttämään. Eli täydet pinnat ja papukaijamerkki tälle palvelulle.

Kengät

Olen huomioinut että nykyään jalkani ovat aika herkät kengän ominaisuuksille. Eli kengän täytyy olla riittävän pehmeä sekä pohjan että päällisen, mutta ei taas liian pehmeä, eli myös tukea täytyy olla. Jollain kengillä voin kävellä vaikka koko päivän, mutta niiden löytäminen on ollut aika työlästä eikä todellakaan halpaa. Mitään marketin ale kenkiä näihin jalkoihin ei kannata ostaa. Suurin osa vanhoista kengistä on mennyt vaihtoon.

Onneksi nykyään on myös jaloille hyviä, hyvän näköisiäkin kenkiä, ettei tarvitse tyytyä mihinkään mummo-mallisiin terveyskenkiin. Varpailla täytyy olla riittävästi tilaa, se on ehkä tärkein ominaisuus. Patikointireissuja tehdessä täytyy myös huomioida alamäkikävely eli alamäessä jalka painuu kärkeä kohti, silloin täytyy varustautua riittävän paksulla sukalla tai keksiä muita apukonsteja. ( En ole keksinyt…) MInulla on vielä se ongelma jaloissa että isovarpaan viereiset varpaat ovat pidemmät kuin isovarpaat, jolloin alamäessä ne painuvat ikävästi kengän kärkeä vasten.

Ennen käytin melkein vakiona 39 kokoisia kenkiä, mutta nykyään käytännössä 40-41. Vain sandaalit tai muut ilman sukkia käytettävät kesäkengät ovat numeroa 39. Olen myös huomannut että jalat tykkäävät vaihtelusta eli parempi, kun ei käytä samoja kenkiä kaiken aikaa, vaan vaihtelee. Tämä taas johtaa siihen että täytyy olla monia kenkiä…. Muutenhan se ei olisi mikään ongelma, mutta tilanpuute ja rahanpuute huomioiden se kyllä on ongelma. 

Lempikengät

Tässä sitten lempikenkiäni ja lempimerkkejä. 

.

Suoraan Kiinasta tilatut, mutta erittäin hyviksi todetut Barfoot-kengät. Näillä kävelen aina kun on kuiva keli kesäaikaan….

Skechers

Skechersin lempilenkkarit. Näissä on niin mukavat pohjat. Ja toiset on vielä malli blingbling…..

Häglöfs Kummel Proof Eco

Nämä on vielä tuore tuttavuus, mutta istuivat jalkaan ihan ensi kokeilusta alkaen. Pitää vettä ja pärjää vähän vaikeammassakin maastossa. En ole ennen raaskinut näin kalliita kenkiä ostaa, mutta mitä sitä ei jalkojensa eteen tekisi….

Halti

Näillä Haltin kengillä on jo kävelty kilometri jos toinenkin….Hyvät jokapäiväiseen käyttöön kostealla kelillä.

Skechers sandaalit

Nämä on maailman mukavimmat sandaalit. Kävelin viime kesänä päivän Korkeasaaressa eikä ollut yhtään jalat kipeät. Remmit on osittain joustavat.

Rock Spring

Tuore tuttavuus tältä keväältä, mutta en vaihda pois. Parhaat avokastyyppiset kengät vähän joka käyttöön.

Rock Spring

Parhaat biletys-kengät. Noi korkeat on korkeat mutta erittäin mukavat. Ja koska korokepohja on niin korkea, ei korkoa ole paljoakaan. Pohjat on joustavat, samaten kuin remmit, jotka ovat myös säädettävät. Janan kengät ostin 50v- synttäreitä varten mutta käytinkin noita toisia. Janat ovat myös tosi hyvän tuntuiset jalalle. Päällinen on joustava.

Tamar

Sitten jo kaksi kesää kävellyt Tamarin varvassandaalit. Nahkaa ja näkyy kestävän. Eikä kyllä paina mihinkinkään…

Yhteenveto

Siinä nyt oli yhteenveto hyvistä ja ainakin minun jalkaan sopivista kengistä. Mutta nämä kenkäasiat ovat hyvin ihmis- ja jalkakohtaisia eli samat eivät todellakaan sovi kaikille. Itse inhoan liveshoppailua ja vaatteiden tai kenkien kokeilemista ja varsinkin sovituskoppeja. Joten harrastan useimmiten nettishoppailua. Kenkien kohdalla tilaan useasti paria tai kolmea eri mallia tai kokoa ja kokeilen rauhassa kotona, jonka jälkeen palautan ylimääräiset. Harmi vaan että kenkiä ei saa ”koeajaa”, aina ei voi tietää miltä tuntuu ennenkuin on muutaman kilometrin niillä kävellyt.

Vaivaisenluu-leikkauksissa

Kerron teille vaivaisenluideni tarinan. Olen siis kärsinyt vaivaisenluista jo vuosia, mutta ilman sen suurempia oireita. En ole juuri koskaan käyttänyt korkokenkiä, koska en pysy niillä pystyssä ja pituutta on ilmankin 173 cm. Mutta kapeakärkisiä kenkiä olen käyttänyt ihan nuoresta asti, liekö se sitten suurin syy. Asiaanhan vaikuttaa monetkin jutut. Tässä pari  linkkiä aiheeseen:

https://www.reumaliitto.fi/fi/reumaliitto/uutiset/vaivaisenluun-syntyyn-voi-vaikuttaa-myos-itse

https://www.aava.fi/artikkeli/vaivaisenluu-hoidanko-itse-vai-kannattaisiko-vaivaisenluuleikkaus

Aloin kuitenkin miettiä asiaa kun muutama tuttu jalkani nähdessään reagoi sanomalla: ” Onpa noi pahat”, ” Järkyttävät”. Kävin muistaakseni ortopedillä ensimmäisen kerran 2016-17 ja sain jo silloin lähetteen leikkaukseen. Peruin kuitenkin leikkauksen ja pyysin ajan fysioterapeutille jatellen josko voisin itse vielä tehdä asialle jotain. 

Yrityksiä ennen leikkauksia

Tilasin jos jonkinlaisia varpaan ojentajia ja sain myös fysioterapeutin lähetteellä maksusitoumuksen tukipohjallisia varten. Kokemuksesta voin kertoa että noiden tukipohjallisten tekijöitäkin löytyy jos jonkinlaisia eli kannattaa vertailla palveluita ja niiden sisältöä ennen kuin tilaa pohjalliset. Samalla rahalle voi saada paljonkin vastinetta kun tekee hyvät pohjatyöt. 

Kävin myös jalkafysioterapeutilla, jonne uhrasin pitkän pennin. Mutta tähän pätee sama kuin pohjallisiin eli kannattaa kysellä oman seudun asiantuntijoiden käyttäjiltä mielipiteitä, jos on mahdollista valita. Itse koin käyntini vähän tuloksettomiksi. 

Ensimmäisellä kerralla pääsin vastaanotolle melkein tunnin myöhässä ja fysipterapeutti käytti kanssani noin 15-30 minuuttia kun hinnastossa oli ensikäynnin ajaksi merkattu tunti. Maksoin kuitenkin täyden hinnan. Hän myös lupasi vastata sähköpostilla lisäkyselyihini, mutta en kuitenkaan koskaan saanut vastausta. Sain toki ohjeita jalkojen jumppaamiseen mutta en saanut niitä kunnolla kirjallisena eli unohdin osan ohjeista. Kävin kyllä toisenkin kerran tuon jalkafysioterapeutin vastaanotolla mutta  ei sekään saanut minua vakuuttuneeksi palvelun laadusta. Lähinnä tuli olo että hän suhtautui hieman ylimielisesti asiakkaaseen. 

No kaivoin ohjeita itse netistä ja yritin jumpata säännöllisesti ja käyttää tukia. Totesin sitten jonkin ajan kuluttua ettei tämä nyt enää auta, vaan leikkaus olisi kuitenkin edessä. Viime kädessä päätös syntyi, kun jumppaamisen tuloksena vasemman jalan nivelestä purskahti nesteitä ulos nahan alle ja nivel paisui isoksi möykyksi. Pyysin uuden lähetteen ortopedille ja nivelestä myös poistettiin nestettå useita kertoja. 

Leikkausjonoon sittenkin

Pääsin nopeasti uudelleen Hämeenlinnan sairaalaan ortopedille, mutta tämäkin käynti oli pettymys. Lääkäri ei lainkaan kuunnellut mitä hänelle puhuin, eikä olisi edes katsonut jalkojani, jos en sitä turvonnutta niveltä olisi väen väkisin hänelle esitellyt. Hän myös oli sitä mieltä että mahtaisiko leikkaus edes olla tarpeellinen. Olin siinä vaiheessa kävellyt pelkillä crocseilla viikkoja, kun en voinut turvonnutta jalkaa muuhun kenkään tunkea. Hän kuitenkin laittoi minut leikkausjonoon, mutta emme lainkaan puhuneet esimerkiksi leikkaistavasta. Vaivaisenluita kun voi leikata hirveän monilla eri tavoilla.

Sairaalan vaihto

Tuolta, reissulta kotiin selvittyäni aloin miettiä asiaa tarkemmin. Surffailin TYKSin kirurgisen sairaalan sivuilla ja löysin sieltä chatin. Hetken kyseltyäni annoin heille puhelinnumeroni ja puolen tunnin kuluttua sairaanhoitaja soitti. Hän kyseli taustaani ja muun muassa sitä miten jalat oli aiottu Hämeenlinnassa leikata. Ihmetteli kovasti kun sanoin ettei ollut siitä puhetta. Tarkistin vielä olisiko Kannassa mainintaa, mutta ei ollut sielläkään. Kysyin miten minun tulisi toimia, jos haluan vaihtaa heille leikattavaksi. Sain hyvät ohjeet eli omalääkäriin yhteydenotto ja pyyntö lähetteestä heille sekä uudet röntgenkuvat joihin hoitaja antoi ohjeet. Lopuksi hän sanoi että heillä on jonkin verran jonoa ortopedin vastaanotolle ja neuvoi minua poistamaan itseni Hämeenlinnan leikkausjonosta vasta kun olen heillä jonossa. 

Täältä löydät tietoa hoitopaikan valinnasta. 

https://www.suomi.fi/kansalaiselle/terveys-ja-sairaanhoito/sairastaminen/opas/hoitopaikan-valinta

Sain muistaakseni jo parin viikon sisällä ilmoituksen ajasta TYKSin ortopedille ja aika oli toukokuussa 2018. Menin silloin TYKSiin ja olin todella tyytyväinen siellä saamaaninpalveluun. Lääkäri kysyi kumman jalan halusin leikattavan ensin ja selitti tarkkaan miten hän aikoisi sen leikata. Harmitteli vain että tulehdusriskin takia leikkaus onnistuisi vasta kesän jälkeen. Hän myös sanoi ettei missään nimessä leikkaa kumpaakin jalkaa yhtä aikaa, kun Hämeenlinnan ortopedi piti sitäkin hyvin mahdollisena vaihtoehtona.

Jäin siis odottelemaan leikkausaikaa. Joiduin koko kesän 2018 kulkemaan varvassandaaleissa ja crocseissa koska turvonnut nivel ei muihin kenkiin mahtunut ja oli kipeä. Pitkiä lenkkejä en voinut tehdä. Onneksi se oli lämmin kesä. Silti kyllä kirosin monta kertaa asiaa. Loppu kesästä sain sitten leikkausajan syyskuulle. 

Vaivaisenluuleikkaus nro 1

Vähän jännitti sairaalaan meno, vaikka kokemusta sairaaloista on ihan lapsesta asti. Olin hakenut neuvon mukaan kyynärsaivat etukäteen oman alueen apuvälinelainaamosta ja onneksi ymmärsin myös lainata sieltä suihkutuolin samalla. Se helpotti huomattavasti suihkussa käymistä. Olin myös sopinut että lähden kotiin samana påivänä enkä yövy sairaalassa sekä tilannut Kela-taksin valmiiksi, koska minun piti olla Turussa jo klo 7.00.

Saavuin Tyksiin ajallaan ja minut otettiin päiväkirurgiselle osastolle. Päivästä tulikin pitkä, koska oma leikkaukseni aloitus venyi pitkälle iltapäivään. Nälkäkin meinasi uuvuttaa, kun joutui olemaan ravinnotta. Mutta pääsinpä vihdoin leikkausosastolle. Puudutus onnistui hyvin ja sain myös jotain rahoittavaa. Olin etukäteen huolissani siitä alkaisiko minua leikkauspöydällä yskittämään, kun joudun olemaan selällään. Homma kuitenkin hoitui sillä että kohottivat vähän pääpuolta ja rauhoittavat rentouttivat niin ettei yskittänyt. Sain myös kuulokkeet päähäni ja kuuntelin musiikkia koko leikkauksen ajan. Toki heidän musiikkivalikoimansa oli hiukan rajoittunut joten jouduin tyytymään Kaija Koohon. Onneksi tajusin kysyä, voiko leikkaussaliin ottaa oman puhelimen tai muun soittimen ja kuunnella omaa musiikkia. Sekin kuulemma onnistuisi kunhan puhelin ei ole yhteydessä eli musiikki täytyy olla etukäteen ladattu soitettavaksi myös offline-tilassa. Seuraavalla kerralla olin viisaampi tässäkin. 

Leikkaus sujui hyvin. Mutta sitten tein virhearvion, kun halusin vielä samana päivänä kotiin. Puudutusaineet juuri ja juuri olivat lakanneet vaikuttamasta kun olin sitä mieltä että nyt pois äkkiä…Avomieheni tuli hakemaan ja käytiin vielä apteekista hakemassa särkylääkkeitä. Mutta, se kotimatka, se oli yhtä tuskaa. Vaikka oli tyynyjäkin takapenkillä, niin en saanut jalkaa hyvään asentoon. Ja minä pöljä en tajunnut ottaa sitä erikoiskenkää pois jalasta matkan ajaksi! Ei ole koskaan tuntunut matka Turusta Forssaan niin pitkältä. Mutta päästiin lopulta kotiin, ja äitini oli meillä, jotta voi auttaa Vesan ollessa töissä. Mutta sitten tuli vielä yö. Tölväisin yöllä puoli nukuksissa jalan johonkin, ja tuskaa kesti tunnin. Siinä kävi jo mielessä tarviiko lähteä lääkäriin, mutta tunnin ulistuani (oikeasti), tuska helpotti. Mutta jo silloin päätin että toisen jalan kohdalla jään suosiolla yöksi sairaalaan. 

Toipuminen

Ensimmäinen jalka oli haastava joka suhteessa. Kävin vaihdattamassa siihen siteitä moneen kertaan, koska haava tulehtui. Ja joka kerta siteet laitettiin liian tiukalle. Yhdellä kertaa niin tiukalle, että kun avasin ne jonkin ajan kuluttua, jalka oli ruvennut mustumaan. Ja tämä kaikki turhaan , koska myöhemmin toisen jalan leikkauksen yhteydessä kysyin lääkäriltä ohjeita sitomiseen, jos siteitä pitää vaihtaa ja vastaus oli, ettei parin ekan päivän jälkeen tarvitse olla muuta sidettä kuin kevyt suoja. 

Tikit kävin ohjeiden mukaan poistamassa Tyksin kirurgisella ja lääkäri tuli samalla jalkaa vilkaisemaan ja antoi antibioottikuurin. Mutta vaikka piti olla ammattitaitoinen tikinpoistaja, niin jalassani on vieläkin yksi tikin solmu hänen jäljiltään. 

Tämän jalan kohdalla toipuminen oli hidasta ja käytin kyynärsauvojakin suositusta kauemmin. Loppujen lopuksi tutustuin myös pihkavoiteeseen, haavan paranemisen pitkittyessä. Ja ruo ihmeaine auttoi ja nykyään sitä on aina lääkekaapissa. Tämä vasen jalka rasittuu vieläkin helpommin ja oireilee. 

Vaivaisenluuleikkaus nro 2

Sain noin puolen vuoden kuluttua ajan oikean jalan leikkaukseen. Leikkaava lääkäri oli sama, koska olimme jo alunperin sopineet, että hän leikkaa molemmat jalat. Tällå kertaa olin monin verroin fiksumpi aiemmista kokemuksista viisastuneena. Sovin jo etukäteen jääväni yöksi sairaalaan ja yllätys oli että se tuli halvemmaksi, kuin päiväkirurginen leikkaus. Tämä oikea jalka leikattiin loppujen lopuksi samalla tavalla kuin vasen, vaikka lääkäri ensin harkitsi nivelen jäykistämistä. 

Tällä kertaa osasin varautua omalla leikkaussalimusiikilla. Ortopedi myös yllätti huumorintajullaan leikkauksen lopussa, kun hän nosti jalkani yli sen suojakankaan ja sanoi että katsos nyt kun tuli hieno. Tällä kertaa ei myöskään tarvinnut odotella iltapäivään leikkaukseen pääsyä. Ruokakin oli hyvää, samoin kuin huonekaverit. Tulihan siinä kerrottua elämäntarinoita ja maailmaakin parannettua, samalla kun tutustuin maalaustapaan nimeltä Vedic Art. Tuon innostamana menin 2020 keväällä opiston luovan maalauksen kurssille. 

Myös hyvä ystäväni kävi minua sairaalassa illalla katsomassa ja sain häneltä kuulla iloisia vauvauutisia. Tällä kertaa myös tosiaan pyysin tarkemmat hoito-ohjeet ja kotimatkakin sujui leppoisammin. Älysin myös pyytää lähetteen fysioterapeutille Forssaan, kun ensimmäisen jalan kohdalla jouduin käymään Tyksin alueella eli Loimaalla. 

Tämä oikea jalka parani todella paljon nopeammin ja siihen oli varmaan moniakin syitä. Nyt myös osasin jo kävellä paremmin kyynäsauvoilla. Särkylääkkeitä en juuri ensimmäisen viikon jälkeen tarvinnut. Ja tämä jalka on parempi muutenkin eli oireilee millään tapaa paljon vähemmän kuin vasen. 

Yhteenveto

Lopputulos kuitenkin on kaikkineen niin hyvä, että leikkaukset eivät kaduta, kuten ei myöskään hoitopaikan vaihto. Molemmat jalat tuli leikattua vajaan vuoden sisällä siitä kun lähete lähti. Hoitava ortopedi oli oikein mukava ja ammattitaitoinen, kuten myös kaikki palvelu Tyksissä. Hoito kuului Kelan matkakorvausten piiriin, koska meiltä lähin yliopistollinen sairaala on sekä Turku että Tampere, matka on sama kumpaankin. Kengät menivät uusiksi, koska en halua ongelman uusiutuvan. Sain myös pyydettyäni fysioterapeutilta jumppaohjeet vaivan välttämiseksi tulevaisuudessa sekä uudet tukipohjalliset. Mutta se on taas eri juttu.

Tästä pääset tekstiini elämästä leikkausten jälkeen:

https://noitawoimaa.fi/?p=375

Retkeilyä KORONA-aikaan

Ollaan tässä kevään aikana retkeilty vähän normaalia enemmän avomieheni Vesan ja shelttien kanssa. Tosin olemme pyrkineet välttämään paikkoja, jotka ovat kovin suosittuja.

Pääjärvi

Yksi kohteista oli Pääjärvi Lopella. Lähiympäristössä on tullut käytyä ennenkin, niin marjassa, kalassa kuin myös kävelemässä. Avomieheni on intohimoinen kalastaja. Teemmekin usein niin, että hän menee kaloja narraamaan ja minä samoilen koirien kanssa lähimaastoissa. Toki joskus olen itsekin hiukan kalastanut, mutta minulle se ei todellakaan ole mikään sydämen asia. Ja jos hypin näiden keuhkojeni kanssa pitkin lampien rantoja useimmiten umpipöpelikössä, niin kukas sitten sen jälkeen jaksaa ulkoiluttaa koirat jotka tylsistyneenä kotona odottavat. Ja kalaan taas ei voi shelttityttöjä ottaa, koska ovat ihan liian innokkaita apukalastajia. Mutta siis Pääjärvelle.

Lähestyessämme paikkaa josta on suora yhteys laavulle, totesimme ettei sinne ole mitään asiaa. Autoja oli kuin jossain markkinapaikalla, ei koskaan ole ollut sellaista määrää kyseisessä paikassa. Kaikki kotona etätöissä ja – koulussa olevat olivat päättäneet lähteä koko perhern kanssa ulkoilemaan.

Ajoimme hieman eteenpäin ja löysimme rauhallisemman paikan ja reitin. Sillä reitillä ei tullut ainoatakaan sielua vastaan. Mutta osasyykin tähän löytyi, silta polun päässä oli osin veden alla eli matka loppui siihen sillä kertaa.

Kirmunharju

Toisena kauniina keväisenä päivänä suuntasimme Jokioisten Rehtijärvelle ja Kirmunharjulle. Olin asunut siinä suhteellisen lähellä noin 15 vuotta, enkä ollut tuota harjua aiemmin kävellyt. Piti muuttaa Tammelaan että pääsin sinne asti. Paikka on kyllä todella kaunis. Minua itseäni viehättää erityisesti harjumaisemat, joissa kasvaa mäntyjä. Mutta kuvat puhukoot puolestaan.

Runkomäki Mustialassa

Sitten on lähikohde tuossa Mustialassa eli Runkomäki. Paikka olisi oikein hieno, jos sille tekisi hieman raivaustöitä ja kaataisi muutamia puita. Mustialan maisemiinhan saisi oivan ulkoilureitin, joka toisi oman lisänsä siellä jo olevaan frisbeegolf-rataan. Mutta kukakohan sellaisen toteuttaisi ja millä rahalla.. No Runkomäen ympäri kulkee kuitenkin polkuja. Rannassa menevää polkua emme ole vielä tutkineet.

Evon Niemisjärvet

Sitten lähdettiin kalastus/patikkaretkelle Niemisjärville Evolle. No olihan sitä porukkaa sielläkin vaikka oli arkipäivä. Vesa lähti kiertämään kalastusmielessä alempaa järvistä ja minä koirien kanssa ylempää. Pitkospuut olivat paikoitellen heikossa hapessa, mutta muuten oli hienot maisemat. Minun ja koirien reitti piteni hieman, kun emme päässeetkään järven yläpäästä ympäri korkealla olevan veden takia. Jouduimme kiertämään pidemmälle Vähä-Koukkujärvelle ja sieltä tietä pitkin takaisin. Joku polku piti kyllä lähteä siitä tieltä, mutta sitä ei löytynyt. Tuli taas mieleen noin 20 vuoden takaiset seikkailut Evolla, jolloin oli myös polut hukassa ja eksyttiin pahemman kerran. Tuli siitä varmaan noin 5-7 kilometriä tälläkin kertaa, jos ei enemmänkin. Kun oma hieno älykello oli mennyt vahingossa pois päältä jossain vaiheessa, niin en tiedää tarkkaa matkamme pituutta.

Kun palasimme shelttien kanssa parkkipaikalle, oli autojen määrä selvästi vähentynyt. Siinä kahvila-kioskin vieressä olevalla nuotiopaikalla kuitenkin tuuli niin kovin, että olisi ollut ihan turha yrittää siinä tulia tehdä. Vesaa odotellessamme katsastelimme vähän paikkoja lähiympäristössä. Keittokatos oli koronan takia suljettu, kuten myös itse kahvila. Päätimmekin lähteä grillailemaan Vähä-Koukkujärvelle, koska siellä ei ollut ollut ketään sieltä kävellessämme.

Vähä-Koukkujärvi

Vähä-Koukkujärvi on tarkoitettu lasten omaksi kalastusalueeksi eli siellä on yli 12-vuotiailta kalastus kielletty. Sieltä löytyy paljon kalastuslaitureita, siltoja ja muuta mielenkiintoista. Pitkospuutkin olivat melkein kunnossa. Vähä-Koukkujärvellä oli myös rauhallinen laavu ja tulipaikka, puucee ja vaja täynnä puita. Myös pelkästään laavulle pääsee helposti autolta ja reitti on myös esteetön. Autolta tulee vain muutama kymmenen metriä matkaa.

Tuo Vähä-Koukkujärvi on muutenkin ihan kiva paikka ja siellä saimme ihan rauhassa grillailla makkarat päivän päätteeksi. Niin ja ei sitä kalaakaan tälläkään kertaa tullut, kuten ei Vesan edelliselläkään kalastusretkellä. Mutta maisemat olivat kyllä reissun arvoiset. Päivitän kuvat tähän julkaisuun heti kun pääsen tietokoneelle.. Pahoittelut siitä…. Ja mahdollisista kirjoitusvirheistä jotka korjaan myös.

Lääkkeitä verkosta

Nyt se on kokeiltu, lääkkeiden tilaaminen Yliopiston Apteekin verkkokaupasta. Meni muuten niin sujuvasti, että taidan jatkaa palvelun käyttöä vielä koronan jälkeekin.

Tiauksen tein 3.6. Ja paketti oli noudettavissa 6.6. Postin automaatista. En viitsinyt ottaa kotiin toimitusta, koska postista ei ikinä tiedä milloin paketti tuodaan. Ja jos et satu olemaan silloin kotona, joudut hakemaan paketin postista. Se taas ei tälläisenä tartuntariskiaikana ole ollenkaan hyvä juttu.

Helpompaa kuin apteekissa

Totesin jo tilausta tehdessä proviisorin kanssa chattaillessa, että tämähän on paljon mukavampaa kuin apteekissa konsanaan. Toki voi asian hoitaa myös puhelimitse, jos ei tykkää chattailla.

Olen niin kyllästynyt siihen apteekissa istumiseen kun henkilökunta ensin ottaa ylös kaikki tarvittavat lääkkeet, sitten tarkistaa niiden saatavuuden. Niitähän ei täällä pikku kaupungissa koskaan ole kaikkia omassa varastossa, vaan joudut aina juoksemaan apteekissa vähintään kaksi kertaa. Sitten proviisori tulostaa ne laput lääkkeisiin, jonka jälkeen haetaan lääkkeet ja liimataan laput niihin. Sitten vielä tarkistetaan joka lapun tekstit että on varmasti oikein…. On siinä kyllä erinäisen kerran ruvennut veetuttamaan odotellessa.

Nyt pääsin huomattavasti pienemmässä ajassa, ei tarvinnut lähteä kotoa mihinkään ja sain kaikki lääkkeet kerralla. Söin jopa lounasta siinä samalla kun chattailin.

Olin siis ennen chattailua kirjautunut heidän verkkokauppaansa pankkitunnuksilla ja lisännyt haluamani reseptilääkkeet ostoslistalle. Sitten avautui chat ja proviisori kyseli samoja asioita kuin live apteekissakin. Kun kaikki oli ok, hän lisäsi tuotteet ostoskoriin. Sitten itse lisäsin vielä jotain käsikauppatuotteita koriin ja maksoin verkkopankilla ja siinä se. Toimituskuluja ei tullut. Älyttömän helppoa ja sujuvaa. Ihan varmaan tilaan toistekin.

Tähän kun ynnätään se tosiasia että paikallisapteekissa jäi maaliskuussa yksi lääke tilaukseen, eivätkä he koskaan ottaneet sen tiimoilta yhteyttä vaikka lupasivat. Laitoin heille vielä sähköpostiakin ja kysyin samalla yhtä tilaustuotetta, enkä saanut koskaan vastausta. Joten tämmöinen palvelu ei kyllä oikein vakuuta käyttämään oman kylän apteekkia.

Hengityssairaan apuvälineitä

Olen sairastanut bronkiektasiaa ja astmaa lapsesta asti. 9-vuotiaana minulta on bronkiektasioiden takia poistettu oikea keskilohko keuhkoista. Hengitettäviä lääkkeitä olen käyttänyt lapsesta asti ja kaikki mahdolliset muutkin lääkkeet on kokeiltu, aina kun niitä on tullut markkinoille. Lisäksi olen syönyt lukemattomia antibioottikuureja hengitystieinfektioihin ja kortisonikuureja myös. Olen myös sairastanut elämäni aikana lukuisia keuhkokuumeita. Olen keuhkojen takia työkyvyttömyyseläkkeellä ollut nyt jo kohta 10 vuotta.

Tässä vähän selvennystä käsitteisiin.

Bronkiektasia

 • Bronkiektasioilla tarkoitetaan pysyvää keuhkoputkien laajenemista. ​​​​Taustalla voi olla keuhkoinfektio, obstruktiivinen keuhkosairaus, värekarvojen ja liman toimintahäiriö, immuunivajavuus tai synnynnäinen rakenteellinen muutos.
 • ​​​​​​​​​​​​Sairauteen liittyy keuhkoputken seinämien ja niitä reunustavien rakenteiden tulehdusprosessi, limaisuus, alttius tulehduksille ja toistuvat hengitysteiden tulehdukset.

https://www.terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoa-keuhkosairauksista/bronkiektasiat

Nebulisaattorit ja hypertoninen suola

Olen nyt viitisen vuotta käyttänyt hypertonista suolaa lääkkeiden ohella bronkiektasian hoidossa. Hengitän sitä sähkökäyttöiselle lääkenebulisaattorilla. Laitteen olen saanut lainaksi sairaalalta ja suolat saan nykyään terveydenhuoltomme tarvikejakelusta. Sinne olen toimittanut aikanaan lääkärin reseptin ja erityislupahakemuksen tuosta suolaliuoksesta. Tämä käytäntö kuitenkin vaihtelee maassamme eri sairaanhoitopiireissä, eli kaikkialla ei tuota suolaa saa ilmaiseksi eikä kai ihan kaikkialta edes tuota nebulisaattoria. Minulla on kuitenkin tuohon nebulisaattoriin myös lääkkeet eli avaava ja hoitava lääke, jos keuhkotilanne äityy kovin pahaksi. Nebulisaattorilla lääke menee paremmin perille keuhkoihin vaikka ei jaksaisi hyvin hengittääkään.

Minulle on tuosta hypertonisesta suolasta ollut todella paljon hyötyä, varsinkin liman irroitukseen. Hengittelen sitä kahdesti päivässä. Aikaahan siihen menee jonkin verran, mutta yleensä teen samalla käsitöitä ja katselen vaikka Netflixiä tai sitten näpyttelen tietsikalla jotain. Eli menee sujuvasti siinä ohella.

Minulla on myös noiden verkkokäyttöisten nebulisaattoreiden lisäksi usb-ladattava matkamalli, joka on täysin äänetön. Siitä ei ole nyt kunnon kuvaa, mutta olen sen tilannut Ebay:stä muistaakseni. Se on noin 10 cm korkea ja kevyt, eikä maksanut kuin muutaman kympin. Näissäkin toki maksaa sitten merkkituotteet enemmän. Aiemmin oli todella heikosti Suomesta saatavissa, mutta nyt näkyy jo valikoimaa löytyvän täältäkin verkkokaupoista.

Tilanjatkeet

Muut hengitettävät lääkkeet ovat minulla aerosolimuodossa, jolloin voin käyttää niiden kanssa tilanjatketta. Tämä edesauttaa lääkkeen menemistä keuhkoihin paremmin perille. Tilanjatkeissakin on sitten eroja sekä hinnoissa, merkeissä että malleissa. Niistä löytyy sellaisia isoja perinteisiä ja sitten näitä pieniä mitkä mahtuvat helposti laukkuun reissuun mukaan. Itsellä on ollut näitä kaikki kolmea eri mallia ja tyytyväisin olen näistä tuohon Vortexiin. Hinnat näissä menevät siten että Philips on halvin ja tuo Aerochamber on kallein. Hinnat 15-40€. Itsellä näihin on kaikkiin sopinut kaikki omat lääkkeet oli suukappale sitten soikea tai pyöreä. Philips on ehkä herkin ohivuodoille, jos hengittää sekä sisään että ulos sen kautta.

WellO2

Uusin tuttavuus ja kokeilu on WellO2 hengitysharjoituslaite. Koska laitteesta ei ole tutkimustietoa vielä ainakaan bronkiektasian hoidossa, eivät lääkärit yleensä suosittele laitteen käyttöä. Minullakin oli paljon ennakkoluuloja laitette kohtaan. Katri Lindbergin ammattitaitoinen esittely laitteen hyödyistä ja käytöstä sai minut kuitenkin toisiin aatoksiin. Niimpä minulla on nyt tuollainen laite kotona testattavana.

Olen käyttänyt sitä vasta niin vähän aikaa, että en voi sanoa tuloksista tai vaikutuksista sen enempää. Mutta raportoin tilannetta kyllä täällä.

Omat ennakkoluulot laitteen raskaudesta käytössä olivat harhaan johtavia samoin kuin höyryn kuumuus. Eli 0-asennossa jaksan hyvin käyttää laitetta, kunhan näin alkuun hengitän välihengityksiä sisään- ja uloshengitysten välissä. Ja höyryn kuumuus on alkuun vain 45 astetta eli se ei tunnu kovin kuumalta. Toki sitten max kuumuus on 65 astetta, jota ei kyllä bronkiektasiapotilaille voi suositella.

Nyt olen jo huomannut että välillä irtoaa limaa enemmän, välillä vähemmän. Ja joskus vaatii pidemmän harjoittelun, mutta en ole näin alkuun uskaltanut kovin pitkiä sessioita vielä pitää, kun en tiedä miten vaikuttaa. Mutta pysykää mukana niin kuulette lisää minusta ja Wellosta.

WellO2 ja oheistuotteet

Lisätietoja WellO2 löydät seuraavan linkin takaa:

https://wello2.fi/