Aihearkisto: Kemikaalikuorma

Hiustenvärjäys kasviväreillä

Olen viime aikoina alkanut enemmän ja enemmän ajattelemaan mitä suuhuni tai kehooni pistän ja miten muut asiat ihmiseen vaikuttavat ympäristössämme. Kaikki vaikuttaa kaikkeen eli kokonaisvaltainen hyvinvointi on lähtökohta. 

Olen värjännyt hiuksiani normaaleilla kaupan kemikaalikestoväreillä noin 13-vuotiaasta asti suunnilleen kerran kuukaudessa. En halua edes ajatella minkä määrän myrkkyjä olen kehooni pistänyt. Siihen päälle vielä kaikki muu vuosien varrella syömäni ja kaikki käyttämäni kemikaalit. Se ei yhtään lohduta että en varmaan ole ainoa, mutta se lohduttaa että heräsin tajuamaan asian sentään viisikymmpisenä! Moni ei varmaan edes ajattele asiaa koskaan. Ajatellaan vain, että kai ne nyt on turvallisia kun niitä kaupassa myydään. 

Päätin siis, että värjään hiukseni viimeisen kerran kestovärillä omiin synttäreihin tammikuussa 2020. Sen jälkeen olen kolme kertaa värjännyt hiuksiani kasviväreillä. 

Kasvivärit

Kokeilin jo noin 5-6 vuotta takaperin jotain kasviväriä, mutta kokemus oli niin järkyttävä että jäi yritykseksi. Ensinnäkin värimassasta tuli ohjeiden mukaan tehtynä niin löysää, että se meinasi valua koko ajan. Vaikutusajan ollessa pitkä, voi arvata että hermohan siinä meni. Väri ei myöskään tarttunut hiuksiini. Voi olla että ohjeet olivat huonot, enkä hakenut tarpeeksi lisätietoa ja homma jäi sillä kertaa siihen ja jatkoin myrkkyjen laittamista päähäni. 

Ensimmäinen värjäyskerta

Cultivators kasviväri, Burgundy

Sitten päätin asiaa enemmän tutkittuani kokeilla tänä vuonna uudestaan. Ja päätin myös että kestoväreihin en enää palaa, tuli mitä tuli. Valitsin tällä kertaa Cultivators värin mustan, pitkällisen vertailun tuloksena. 

Selvitin etukäteen, että hiukset kannattaa etukäteen pestä niin ettei niissä ole mitään muotoilutuotteita eikä hoitoaineita. Käytin varmuuden vuoksi Flow-cosmeticsin palaluomushampoota, jossa ei ole mitään ylimääräistä. 

Sekoitin värimassan niin että se jäi melko kiinteäksi eli käytin hieman ohjetta vähemmän vettä . Väri oli myrkyn vihreä ja haju kuin jossain noitakeitoksessa. Veden lämpötila oli myös melko tarkka eli 35 astetta. En sitä millään kyllä mitannut vaan luotin käden mittaominaosuuksiin. 

Sekoitin seoksen lasipurkissa lusikalla. Kannattaa myös sekoittaa varovasti koska jauhe pölisee ikävästi. Levitin sen silloin kuiviin hiuksiin mutta onnistuu myös pyyhekuiviin. Apuna käytin sellaista värjäyssivellintä. Mössö paksuuntuu myös hiukan, mitä kauemmin operaatiossa kuluu aikaa. Ensimmäisellä värjäyskerralla käytin pakkauksen mukana tullutta, muovista myssyä sekä kiedoin sen päälle pyyhkeen. Väri tarttuu paremmin kun se on lämpimässä. Myöhemmin totesin että vahva kelmu on parempi tuon myssyn tilalla ja sen päälle pyyhe. 

Annoin vaikuttaa 90 minuuttia ja huuhdoin sitten pelkällä lämpimällä vedellä. Minulla on vielä juurta lukuunottamatta mustaa kestoväriä hiuksissa, mutta väri kyllä tarttui värjättyihinkin kohtiin jonkin verran. Kasvivärissä värin vaikutus jatkuu ja väri voimistuu seuraavat 48 tuntia eli sen aikaa kannattaa olla pesemättä hiuksia. Hiuksista tulee todella pehmeät ja terveen tuntuiset. Täytyy kuitenkin myöntää että varsinkin mustassa värissä tuoksu on aika voimakas hiuksissa sen 48 tuntia eli seuraavaan pesuun. Itsellä se ei kuitenkaan astmaatikkona vaikuttanut mitenkään. Tämä asia, kuten itse värin vaikutus, täytyy jokaisen kuitenkin varovasti itse kokeilla ennen värjäystä. 

Värit

Olen tuon ensimmäisen kerran jälkeen värjännyt toisen kerran mustalla sekä nyt viimeksi burgundin punaisella. Tuo punainen ei kyllä hirveästi mustassa kestovärjätyssä pohjassa näy, mutta jospa se siitä  ajan myötä muuttuu. Minua ei haittaa vaikka juuret olisivat punaiset ja latvat tummemmat. Punainen väri ei tuoksunut ihan niin voimakkaalle kuin musta. 

Cultivators värivaihtoehtoja on aika runsaasti ja värien hinnat vaihtelevat 10,90€- 20€, riippuen mistä ostaa. Pakkauksesta riittää hyvin keskipitkien hiusten kahteen värjäyskertaan. Eli hinta ei ole kalliimpi kuin kestoväreissäkään. Itse olen ostanut värejä Sinun Apteekin verkkokaupasta, josta löytyy edullisesti myös lisäravinteita ja luonnonkosmetiikkaa ym. 

Täältä löydät vähän lisätietoa Cultivators väreistä.

https://www.life.fi/Tuotemerkit/Cultivators

Yhteenveto

Hyvät ja huonot puolet ; kestoväri vs luonnonväri

Kestoväri

Hyvät

 • Voi löytää halvemmalla tarjouksesta
 • Löytyy  lähikaupasta
 • Pysyvämpi lopputulos tasaisella värillä
 • Nopeampi käyttää: 30 min vaikutusaika

Huonot

 • Sisältää myrkkyjä, jotka vaikuttavat ties mihin elimistössämme
 • Kammottava haju
 • Väri tarttuu ja tahraa muutakin kuin hiukset
 • Väri tarttuu myös hiuspohjaan herkästi
 • Väri saattaa tuoreena hikoillessa ”valua”, vaikka olisi kuinka hyvin huuhdeltu. Tahraa myös herkästi tyynyliinan tai pyyhkeen vielä useiden pesukertojen jälkeen. 
Luonnon värit 

Hyvät

 • Hoitaa samalla hiuksia
 • Ei imeydy hiuksen sisälle
 • Luonnon aineista tehty
 • Voit vaihtaa helpommin väriä
 • Hinta, melkein sama kuin kestovärissä
 • Nykyään jo helppo saatavuus ja valikoima
 • Ei värjää tai sotke ympäristöä tai ihoa
 • Värin lopputulos on luonnollisempi ja elävämpi: peittää kyllä harmaat hiukset, mutta lopputuloksessa voi olla sävyeroja. 

Huonot

 • Pidempi vaikutusaika 90 min
 • Tuoksuu myös jonkin verran
 • Värin sekoittaminen ehkä hiukan työläämpää
 • Ei niin pysyvä lopputulos
 • Vaatii ehkä vähän enemmän valmistautumista ja tietoa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. 

Lopputulos omalta kohdalta: Itse en kyllä enää värjää muilla kuin kasviväreillä.